Градински център и разсадник „Борела“ Бургас създава уникално и запомнящо се озеленяване

*Собственичката Таня Терзиева вярва, че човек трябва да познава иновациите в сферата на декоративната растителност.

*“Борела“ разполага с 2 производствени бази с обща площ 13 дка и градински център- 4 дка, като предлага голямо видово разнообразие от декоративна растителност,включваща над 6000 форми.

Любов и всеотдайност към работата са водещи мотиви за Таня Терзиева -собственичка на градински център „Борела“ – Бургас. Обектът е създаден преди 12 г., като е стартирала със 7 дка. Сега разполага с 2 производствени бази до Бургас с обща площ 13 дка и градински център с 4 дка.

Въпреки, че е майка на 4 деца и е на 44 г., тя непрекъснато се развива в различни посоки, включително и в професионален план. Интересът й към тази дейност е възпитан от родителите й, тъй като за нея това е наследствен бизнес. Майка й Мария Терзиева дълги години е била главен технически ръководител и е отговаряла за зелените площи в морския град. Затова и Таня Терзиева става техник-озеленител, а преди това завършва местната езикова гимназия. След това прибавя още специалности към своето CV – бакалавър по икономика на индустрията към УНСС, а към Варненски свободен университет завършва магистратурите „Стопанско управление“, „Психология и психопатология на развитието“. В момента е студентка трети курс в специалността „Строителство на сгради и съоръжения – профил „Конструкции“.

Тя се стреми да е в течение с новостите в бизнеса и ежегодно посещава не само международни изложения, но и обучения в градински центрове в Германия, Холандия, Италия. Преди да сподели какво е научила от тези посещения, тя представи основните направления в дейността на „Борела“:

– Стараем се да предлагаме голямо видово разнообразие от декоративна растителност, което включва над 6000 форми. Годишното производство на разсадника е 60 000-100 000 броя, като освен иглолистна и широколистна растителност имаме рози и цветя. Обогатяваме продуктовата си гама с вносни растения, основно от Германия, Холандия, Гърция, Италия, като част от сортовете са патентовани. Разполагаме с отличен екип от проектанти, които подготвят както частни, така и обществено насочени проекти. На разположение сме и за адекватна поддръжка на изградените обекти.

Залагаме на индивидуалния подход, като за нас е много важно да отговорим на изискванията на клиентите, не само като качество, но и да реализираме техните идеи. Особено са важни първите срещи, защото искаме да разберем какво точно искат хората и какво очакват от нас – сподели Таня Терзиева.

Целевата група е широка – освен с общини и институции, работим с търговски обекти, хотелски комплекси, както и частни клиенти. Участвали сме като подизпълнители на голям брой обществени пространства. Сред тях в град Бургас са Морска гара, Яхтено пристанище, кв. Меден рудник, кръговите кръстовища „Мираж“ и „Трапезица“. Сред успешните проекти са два парка в община Средец; две градски територии в Пловдив, озеленяване на 22 детски и спортни площадки в община Мадан.

В реализацията на тези обекти сме избирали растителност според местоположението, терена, параметрите на проекта, желанията на поръчителите. Въпреки уникалността на всеки обект, откриваме, че най-любими растения за публични пространства са лагерстремията, както и горските видове като бряст, чинар, дъб и др.

През последните години хората често се насочват към създаване на розариуми. Предлагаме огромно разнообразие от видове и цветове рози, като значителна част от тях са внос от Холандия – чаено хибридни (включително и патентовани), увивни и катерливи и др.

Като хит на пазара напоследък се налагат мини розите, ние ги внасяме от Холандия. Причината да са толкова харесвани е, че имат изключително едри цветове и са много кичести, независимо от ниския хабитус. Те достигат максимум до 20-40 см., но са изключително въздействащи. Багрите им са всевъзможни – в топлата и студената гама, от бяло да тъмнолилаво.

Особено впечатляващи са цветните комбинации от тях, когато се ползват растения с контрастни цветове, например жълто и лилаво. Хармоничното им съчетаване създава индивидуалност и изразителност на дворните кътове.

Много от клиентите избират напоследък цветни фигури от летни цветя, които преди бяха търсени от общини и корпоративни клиенти, поради по-високата си цена. Сред харесваните са вербена, лобелия, бегония, портулака, ирезине и др., като разполагаме с близо 1000 вида.

В „Борела“ целогодишно са заети 15 души, от които петима се включват по време на кампаниите. Те се грижат и за градините със зеленчуци и билки.

Таня Терзиева разчита на помощта на децата си Елица (12 г.), Магдалена (17 г.), Борко (22 г.) и Иван (24 г.). Радва се, че е успяла да ги възпита в любов към декоративните растения и е развила естетическия им вкус към красивото въобще. Въпреки многобройните задължения, тя макар и рядко намира време да чете и да шие гоблени. Като мото за своята работа е избрала мисълта на Одри Хепбърн, че „да имаш градина означава да вярваш в утрешния ден“.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-25)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!