ГРЪЦКИ ФЕРМЕРИ ПРЕДПОЧИТАТ ПОСЕВНИЯ МАТЕРИАЛ ОТ КАРТОФИ НА СЕМЕЙСТВО КЕХАЙОВИ

*Фирма „Тотал Агро 88“ от гр. Банско със собственици Иван и Диана Кехайови се подготвя да изгради цех за преработка на продукцията. Фамилията залага и 1200 дка зърнени…

-В момента има сериозно търсене на посевен материал от картофи – споделиха агрономите Иван и Диана Кехайови, собственици на“Тотал Агро 88″ от курортното градче.Фирмата е натрупала близо 30 години опит в производството на картофи за консумация и посевен материал, като отглежда иземеделски култури. От 3 години успешно реализира продукцията и на гръцкия пазар. През т.г. дружеството е продало в южната ни съседка близо 100 тона, като тенденцията е да изнася по-големи количества.

– Преди години работихме с гръцка фирма, която предлагаше посевния материал на стопани от южната ни съседка. Поради високото качество на стоката ни и атрактивната й цена, гръцките фермери сами ни потърсиха и работим директно с тях – посочи г-н Иван Кехайов. Той е сред известните имена в сектора на родното картофопроизводство. Преди години заедно със свои колеги са учредили сдружението „Бански картоф“, в което влизат сериозни стопани от Банско и Пазарджишко.

2018 г. е била „шарена“ за семейство Кехайови – носи им хубави и лоши моменти. През пролетта поради свръхпроизводството в ЕС и ниските цени са принудени да изхвърлят 200 т картофи от реколта 2017 г. Обаче късната реколта през 2018-та е добра и прибират по 3,5 т/дка. Дружеството отглежда около 300 дка картофи за консумация и 200 дка за семепроизводство в Банско и село Баня. Представители са на две утвърдени немски фирми, които предоставят семена, както и на две холандски компании, които са сред европейските лидери в този сектор. В момента са установили договорни отношения и с френска фирма, като се надяват през 2019 г. да внесат качествен посевен материал и от тази страна.

Семейството е изградило модерна хладилна база за съхранение на 600 т продукция. Разполагат със съвремени машини и съоръжения за отглеждане на този зеленчук, както и линия за сортиране и пакетиране. Значителна част от машините са закупени чрез проекти по ПРСР, вкючително и изграждането на хладилната база. В последните дни на декември са внесли нов проект за създаване на цех за белене и рязане на пресни и замразени картофи. С него кандидатстват по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ .

Семейство Кехайови отглежда и около 1200 дка зърнени култури (пшеница, ръж, овес, фий). От 3 години сеят и 350 дка лимец, който е в преход като биологична култура. Открили са пазарна ниша за реализацията му в Германия. Зареждат и над 25 агроаптеки в страната с посевен материал от картофи. Собствениците виждат перспективите за развитие на фирмата в две направления: в разширяване на пазарния дял в Гърция и в преработката. През зимния сезон агроном Иван Кехайов се превъплащава в ски-учител. Желанието му е да помогне на стотиците любители на белия спорт да се докоснат до красота на родната планина.

Лилия ЛОЗАНОВА

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!