„ДАРОВЕТЕ НА ПРИРОДАТА” РОДИХА МНОГО НОВИ ПРИЯТЕЛСТВА

* Първото издание на биофестивала се състоя преди месец по време на 26-то изложение „Селското стопанство и всичко за него” в Добрич. Събитието бе инициирано от румъно-българската предприемаческа мрежа с цел да бъдат промотирани производители на биологични продукти. На фестивала присъстваха биопроизводители от регионите на Добрич и Констанца.
* Повече за идеята на разказа г-жа Нели Господинова, председател на Сдружение „Черноморски център за развитие“.

Първият международен биофестивал „Даровете на природата”, организиран от Сдружение „Черноморски център за развитие”, Добрич и Сдружение „Маре Нострум”, Румъния, в партньорство с „Добрички Панаир” АД се проведе на 28-29 август в СК „Простор” в областния град. Той даде възможност за среща на производители на биологични продукти от Северна и Южна Добруджа. Гостите на проявата можеха да дегустират хляб, приготвен от биопшеница по съхранена стара технология, мед с дъх на билки, вино с вкус и аромат на малини, плодове, зеленчуци от региона.
Решаваме и ние да „надникнем” в това красиво и забавно кътче на една от площадките в комплекса. И попадаме най-напред на Илияна Христова, доброволец в „Черноморски център за развитие“, която с нескрито задоволство сподели:
– Днес е вторият ден от проявата. Всички сме доволни – запознахме се с много интересни и приятни хора, опитахме биомед, вкусни сокове… Биофестивалът включваше различни игри за забавление на малки и големи, повечето от които със спортна насоченост. Успяха да „заработят” и биоработилничките: „Рисувай с нас“ (желаещите декорираха хартиени торбички), втората е „Зелена градинка“, в която гостите ни се запознаха с процеса на засаждане на цветя.
Проектът стартира преди 2 месеца и като част от него организирахме този биофестивал, в който се включиха доста производители от Добричка област. Тепърва предстои и ние да гостуваме на северните ни съседи и приятели. Надяваме се, че това е началото на едно хубаво партньорство и настояваме по-често да има такива биофестивали. Защото тук храната и работилниците са направени с много любов! И нека чрез игри да научим децата да обичат природата!
Моите колеги, които доброволстваха тук са: Иван Хаджийски (първи помощник по организацията на фестивала), Ирена Стефанова (водеща на работилничката „Зелена градинка“), Дияна Стефанова (водеща на работилничката „Рисувай с нас“), Севдалина Венкова се погрижи за удобството на всички производители, които се включиха в биофестивала.
* * *
„ДАРОВЕТЕ НА ПРИРОДАТА” Е ПЪРВИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН БИОФЕСТИВАЛ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЧИСТА ХРАНА
За неговата същност и бъдещи прояви научихме от г-жа Нели Господинова, председател на Сдружение „Черноморски център за развитие“.
– Структурата съществува от 2011 г., чиито основни цели са работа по екологични проекти с чиста околна среда и с доброволци (основно младежи). Ако с младите започнем да действаме за една по-добра среда на живот, това всъщност ще бъде и техният живот.
Биофестивалът конкретно е проект между „Маре Нострум” и „Черноморски център за развитие“ – две неправителствени организации, които имат дългогодишно сътрудничество. Решихме, че можем да си сътрудничим и в един малко по-различен аспект, който обединява биопроизводители и стопани, които искат да се занимават с биопроизводство.
Защо се насочихме точно към този отрасъл? Защото първо младежите се интересуват от чисти продукти, различен тип хранене, екология… Решихме, че когато човек се интересува и практикува здравословен начин на живот, то той би взел участие и като предприемач да произвежда биопродукти.
Идеята се завъртя преди години покрай друг наш проект „Ябълката“. В сътрудничество с „БГ: Бъди активен“, подобрихме околната среда около църквата „Климент Охридски“ в Добрич, изцяло с доброволци. В процеса на работа те решиха да засадим и ябълка на мястото, затова го назовахме така. Покрай засаждането се появи и желанието им да развият нещо повече и да създадем и биопазар. Не сме се отказали. През октомври ще организираме първия биофестивал „Ябълката“.
„Даровете на природата”, на който в момента присъстваме, е първият международен биофестивал на производители на чисти храни. Дадохме му това име, защото единствено и само от природата зависи дали това, което консумираме и това, което се опитваме да произведем, ще стигне до нас. Няма малки и големи производители… Всички сме малки в сравнение с природата и мощта на земята…
Този фестивал е част от поредицата инициативи, които осъществихме по този международен проект, в рамките на изграждащата се Румъно-Българска органична предприемаческа мрежа. Проведохме обучение по маркетинг по време на зимното изложение на Добрички панаир, за да може бъдещите биопроизводители да видят на място, на живо как се случват нещата. Имахме и основно обучение на теми кой продукт е био, кой е органичен, каква е разликата между тях… Нашата идея е да предложим тази програма на Професионалната гимназия по земеделие в Добрич. Надявам се да срещнем разбиране от тяхна страна колко е важно още от училищните години да насочим децата чисто предприемачески.
Всичко започна преди 11 години, когато аз, като майка на 2 деца стигнах до простичкия извод, че щом искаш нещо да промениш трябва да го направиш и да не чакаш някой друг… Така с група съмишленици създадохме частно училище до 12 клас – „Леонардо Да Винчи“. Училището ни е лицензирано, бих казала и иновативно. 20% от учениците ни се обучават безплатно заради техни постижения или таланти
В момента в двете заведения се обучават общо 82 деца. При нас е важен индивидуалният подход, така че максималната бройка в паралелка е 12, за да обърнем качествено внимание на всяко дете.
И така тръгнаха нещата… А защо точно с биохрани? Покрай една програма „Училищен плод и мляко“, където се оказа че децата в Добрич получават продукти от Южна България, а регионалните ни производители остават неизвестни. Знаейки това, решихме да издирим тукашните фермери, да ги активизираме, да започнат да вземат участие… Оказа се, че това е доста сложно, защото те не отговарят на много изисквания. Борбата започна оттам, правим малки стъпки.
Работата ми доставя огромно удоволствие – обичам да го правя и виждам, че има смисъл. Сега сме решили да организираме този биофестивал и в Румъния.
Простият ми извод е, че хората настояват да стигнат до крайния продукт по-бързо. На всеки панаир има място освен за машините, също и за нас – да покажем как чрез техниката се произвежда храната на нашата трапеза!
Имам и консултантска фирма за разработване на проекти. Реализираме идеи като този международен проект „Interreg – Румъния-България“, такъв за безопасни условия на труд в МБАЛ „Добрич“, друг за дигитализация и мониторинг на пречиствателните станции. В момента изграждаме зона за отдих около „Ябълката” и през октомври ни предстои откриване. По програма Еразъм въвеждаме дигитално обучение за учители по отделни дисциплини.
(Повече в Агровестник на стр. 27)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!