Да обработваме земята така, че да я съхраним за поколенията!

* е апелът на г-н Кольо Колев – агроном и зърнопроизводител, който стопанисва 5000 дка в свищовското село Овча могила. Хоби му е декоративната растителност, като в базата има екзотични растения. Развива също овощарство, зеленчукопроизводство и пчеларство.

– Благодаря на Господ, че интензивните валежи не засегнаха сериозно моите посеви! – така започна разговора агрономът и арендаторът Кольо Колев, който обработва близо 5000 дка в землището на село Овча могила, Свищовско. – Поройният дъжд, примесен с град нанесе около 5-10 % щети, но пък очаквано влоши качеството на посевите. При 1000-та декара рапица пораженията са около 20%, като има спукани шушулки. Преди пороите годината се очертаваше добра.

Добивите от 1094 дка пшеница са отлични – 800-900 кг/дка. Стопанинът обича да експериментира със сортовете, за да открие в различните години кои ще се представят най-добре. Българските са на Семенарска къща „Садово“, като основният е „Аполон“, от който е прибрал 900 кг/дка. Използва и чуждестранна селекция. На опитно поле е извел редица опити.

Ечемикът е 700 дка и е основно пивоварен. Отглежда и 1000 дка слънчоглед. Той е предназначен за предприятието „Бон“ – Павликени, което произвежда фуражи за птици. За завода е реколтата и от 100-те декара овес. Около 500 дка е царевицата, на която също намира добра реализация. Толкова площ е заделил и за канареното просо. Предава го на фирма от Южна България, която го заготвя и изнася за арабския свят. Използва се за приготвяне на миксове за храна на папагали. Фуражният грах заема 200 дка. Отглежда и 80 дка сорго.

Машинният парк на стопанството е обновен със зърнокомбайн „Кейс“, закупен през 2009 г. по мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони. От същата марка са и два трактора от среден и висок клас, като отделно разполага и с два руски. В момента е подал проект по мярка 4.2 „Инвестиции в земеделските стопанства“ за закупуване на самоходна пръскачка и торачка. Вече е осигурил двете машини със собствени средства. Обаче има сериозни притеснения дали проектът му ще бъде одобрен, понеже не му достигат точки. Причината е, че селото е в община Свищов, което не е селски район.

Новите правила по програмата са препъникамък не само за агробизнесмена, но и за много от неговите колеги. Другият огромен проблем са ниските изкупни цени на пшеницата, които не се променят особено от 2-3 години. Застоят е на фона на задължителния ръст на рентите, както и на торовете, препаратите и семената.

Причината за всички тези неблагополучия в земеделието е липсата на държавна политика, смята арендаторът. Целият му професионален път е преминал в агросектора. Роден е в Овча могила, след това се дипломира като агроном в Пловдивския университет. Работи по специалността си в бившето ТКЗС, като до 1992 г. е негов председател. След ликвидацията му е директор на Професионалната гимназия по агробизнес и технологии в Павликени, където работи и неговата съпруга Росина Колева. От 1994 г. започва частна дейност, а стартовите 200 дка увеличава сериозно през годините.

В момента постоянно наетите му служители са деветима, но през кампаниите са повече. Отглежда над 10 дка с лешници,1 дка ягоди, 1 дка лук, отделно картофи, домати. В базата си е създал и овощна градина с различни видове, най-вече кайсии, ябълки, сливи. Занимава се и с пчеларство, като се грижи за 25 кошера.

Но голямата му страст е декоративната растителност – превърнал е стопанския двор в природен рай. Засадил е над 60 растителни вида, като много от тях са екзотични. Те са така подбрани, че целогодишно при цъфтежа да са обагрени в различни цветове, като особено харесва тези с алена окраска.

Освен че е почитател на естетиката и красотата на природата, това което е основен лайтмотив в работата му е съхранението на земята. Кольо Колев смята, че тя трябва да се ползва устойчиво, за да я предадем запазена на поколенията.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-33)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!