Да отглеждаш краставици на класическа музика и с LED осветление

*това са само част от иновациите в оранжерията във варненското село Припек.Различни системи поддържат идеална климатична среда за растежа на растенията и това осигурява 99 % успех, категоричен е собственикът Иван Григоров.

Ден на отворени врати организира Асоциацията на земеделските производители в България в иновативна оранжерия за краставици,разположена във варненското село Припек.За да се запознаят с постиженията на оранжерийното производство, на посещение дойдоха стопани от региона и страната.

-Мъгла за овлажняване и разхлаждане, проветрители, вентилатори, екрани за зима и лято, LED осветление с различен спектър на светлината, класическа музика и вибрации – това са само част от иновациите, внедрени в стопанството,разположено върху 12 дка. Целта е рентабилно и модерно производство – разказва за мечтата си собственикът Иван Григоров:

-Това е проект, който планирах в продължение на 4-5 години и за мое щастие, след две години упорит труд, вече е факт и работи.Първата реколта от краставици заложихме през януари 2018 г., сега берем третата.Размерът на инвестицията възлиза на 4 млн. 700 хил. лв. Една пета от тази сума,или 977 хил. лв., е по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони.

Оранжерията се простира на 12 декара. Разполагаме със собствено разсадно помещение. Работим с вносни семена от Холандия, които посяваме в специална разсадна машина в стая за покълване с контролирана температура. След това разсадът се подрежда в тарелки и се пръска и тори. След като разсадът е готов, се мести в съседно помещение, където расте в оранжерия под звуците на класическа музика. Така растенията се развиват по-добре.

За изграждането на цялата оранжерия почерпих опит от свои колеги у нас и в Европа. При моята подготовка за проекта успях да посетя много оранжерии в чужбина. Проучих подробно всяка една система как помага и за какво служи. Всяко нещо, всяко нововъведение струва пари, но в дългосрочен план се изплаща. Можем например да имаме един екран или проветрител по-малко, да нямаме мъгла или нещо друго, то оранжерията пак ще работи, но няма да има идеалните условия за растенията. Оттук и рентабилността ще падне.

Оранжерията има собствен сондаж с дълбочина 200 м. След като растенията се поставят в перлит, се подава вода. Отцедената дренажна се оттича отдолу, събира се и се оползотворява повторно. Имаме отделно помещение с танкове, в които се събира водата и се пречиства. Там се смесва с водата от сондажа и се подава отново към краставиците. Именно това е причината за 30 % по-голяма ефективност при напояването.

В оранжерията привършваме събирането на третата реколта от краставици. Машината за сортиране е една от скъпите инвестиции, чрез която зеленчуците се разделят по размер, тегло и кривина. Цената й е 230 000 лв. без ДДС. В момента мога да гарантирам качеството на крайния продукт.

От 3 до 5 тона краставици е дневният добив в оранжерията. Допуснахме много грешки, учихме се в движение, надяваме се вече да започнем да излизаме на печалба. Заработихме миналата година на 14 януари. Тогава засяхме първите семена. Благодарение на това, че подбрахме персонал, тази година сме много по-доволни от резултатите. Берем вече трети месец. До скоро имахме и добра цена.

Къде и как да реализираме продукцията се оказва най-големият ни проблем. Като начинаещи през миналата година започнахме с доставки на борсата. За съжаление там се оказва, че има краставици от почти цяла Европа. Засягам и още една болна тема – сивият сектор в зеленчукопроизводството. Не се издават фактури, не се плащат данъци, така се подбива и нашата цена. Болна тема е това. Отново за съжаление не можахме да реализираме голяма част от продукцията си на борсата и така се стигна до раздаването на 40 тона краставици тук на местните хора в околните села.

Тази година сме по-добре. Успяхме да се договорим с една от големите търговски вериги и 80 % от краставиците си ги доставяме. Останалите ги продаваме на местния пазар на хора, които търсят по-качествен продукт.

Планирам да разширя дейността си и да започна да отглеждам и домати. Смятам, че едно разширение сега ще ми струва три пъти по-малко, тъй като основната инфраструктура е направена и дори ще бъде оползотворена по-добре. Пак казвам, можеше по-евтино да излезе оранжерията с тези 12 дка краставици, но всяко спестяване в дългосрочен план щеше да ми коства повече главоболия.

ГалинаНедкова

На снимката – присъстващите на открития ден разглеждат оранжерията – най-отпред с червената риза е Иван Григоров.

(повече в Агровестник – стр. 11-12)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!