ДА ОТКРИЕШ ЖИВИТЕЛНА ВЛАГА ЗА СТОПАНСТВАТА

*Дългогодишният опит на Димитър Богданов, собственик на „Сондажи“ Монтана, му помага да се ориентира в „картата“ на подпочвените води в Северозапада, както и в някои населени места в Централна България.

Изключително важен момент за всяко стопанство е наличието на вода. Много от производителите от различни агронаправления залагат на собствен водоизточник, което ги прави независими и снижава разходите им. В зависимост от производствената дейност, в определен момент стопаните търсят фирма, която да им направи сондаж. „Сондажи“ Монтана е сред водещите в Северозападна България. Нейният собственик – геологът Димитър Богданов е с огромен опит. 30 години е работил в нефтена компания, а от 12 г. е създал своя фирма. Дружеството не само предлага проучвания, но и извършва различни по мащаби сондажи.
Геологът може да „начертае“ карта на подпочвените води в повечето райони не само в Северозападна България, но и в някои населени места в Централна. Във Видинско е забелязал, че земният хоризонт е от едрозърнести пясъци, над които на много места има льос и кварц. В Ломско преобладава жълта глина и пясъци, но на 40-50-я метър е достигнал и до слой въглища. Около бреговете на Дунава има плътен глинест слой, като често трябва да се премине през него, дори и под дъното на реката, за да се извади вода. Според него няма връзка между водните „жили“ и голямата река. В скалисти и карстови райони обикновено има повече подпочвена вода и по-лесно се добива, като например около село Арчар.
Едни от най-плитките сондажи, които е правил е в кв. „Момин брод“ на гр. Лом, където е открил вода с дебит 2-3 л/с. В околностите на града е имал обект в коневъдна ферма, чийто собственик е искал да осигури чиста вода за животните. В местност „Садовете“ на града е направил сондаж на винарна с лозя.
Преди години в стопанство в с. Гаврил Геново е направил сондаж на дълбочина около 40 м, който захранва мъглуващи и дъждовални инсталации. В село Долно Белотинци (Монтанско) е направил сондаж във ферма за отглеждане на раци. Тук животворната течност се е появила на 24-я метър и дори е имало самоизлив. Други сравнително плитки сондажи, които е правил, са били за земеделци в Ново село, които са имали нужда от вода за посевите. В Берковица пък е достигнал вода на едва 20 метра.

-Понякога горният слой почва трябва да се изолира, за да не се смесва с находището на по-чиста вода, което извира по-надолу – обясни геологът. – По време на работа, вземаме проба на всеки 5 метра, за да определим състава на пласта. В някои случаи се налага да вкараме въздух с компресор, като тази процедура изкарва на повърхността първо мътна течност, но после се избистря.
Димитър Богданов признава, че откриването на вода се базира на научни данни, но опитът винаги му помага, да открие вода за клиентите си.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 32)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!