ДА ПОГОВОРИМ ЗА… РАПИЦА. ЗА РАПИЦАТА НА РАПУЛ!

*Коя е новата звезда в портфолиото на компанията? Защо известният фермер от Раковски и председател на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите г-н Людмил Работов предпочита години наред селекцията на „Рапул“? Кой е неговият фаворит? – това научихме от нашето гостуване в офиса на зърнопроизводителя преди десетина дни.

Очаквани гости сме в офиса на фирма „Людмил Работов 2002“ в гр. Раковски. Разговорите с него са винаги приятни, споделеният опит и търсенето на отговори на вълнуващите проблеми стоят във фокуса на всяко интервю. Нормално е да започнем с актуалната картина на полетата:

-Като култури тази година отглеждаме традиционните: пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, малко бобови (около 300 дка грах) и 500 дка люцерна. С тях изпълнявам изискванията за ЕНП по СЕПП. Бихме могли да включим още някои, но се съобразяваме най-вече с реализацията.
Зърнено-житните заемат около 60% от общата площ, 4000 дка е пшеницата, 300 дка е ечемикът, 2500 дка рапица и около 1500 дка слънчоглед. По отношение на рапицата в началото бяхме доста притеснени, скептични, резервирани бих казал, и то относно почвената влага и условията наесен. Започнахме да сеем в началото на септември, за да отговорим на технологичните изисквания. Но спрях сеитбата и на следващ етап, когато имаше сигурни прогнози за локални превалявания (около 18-20 септември) се организирахме и само за 2-3 дни засяхме определените площи.
Действително дъждът ни навести – около 20 литра и те бяха решаващи за дружното поникване на семената и гарниране на посева. На по-късен етап с точната агротехника и агрохимия успях и досега да запазя растенията в много добро състояние и съвсем скоро очакваме рапицата да донесе на стопанството рентабилност и приход на оборотни средства още в началото на отговорната жътвена кампания.
Културата изисква повече внимание, тя е по-нежна, но в годините натрупахме опит, имаме рутината да я заложим и реколтираме на необходимото ниво. Разбира се, всичко това – с помощта на специалистите от компанията. Залагането на опити при мен е утвърдена практика, в сезоните (не един и два) съм се убедил, че селекцията на Рапул е адаптирана за условията на Южна България и съответно нашия регион и дава стабилни добиви. С една дума ХИБРИДИТЕ СА РАБОТЕЩИ!
Търговският представител за региона е г-н Николай Чирлов, отзивчив, професионалист, разбира се, и приятел. Заедно следим хабитуса и развитието на растенията и така преценяваме кои ще се представят най-добре, кои ще заемат достойно място в масовите посеви. Основно разчитаме на ЕДИМАКС – Клиърфийлд рапица, предпочитам хибридите от тази технология, залагам ги от 3-4 години заради масовото заплевеляване в региона. Добивите от тях са стабилни, отлични, бих казал. Миналата година резултатите при нас бяха повече от впечатляващи, казвам го без преувеличение – 528 кг от Феникс!
Доброто партньорство се ражда, когато и двете страни гледат в една, във вярната посока. Помолихме г-н Чирлов да сподели своята гледна точка, да разкаже повече и за демоопита, който малко по-късно посетихме на място:

За толкова години съм минавал различни формати, с Людмил сме извеждали много опити и миналата година беше рекордна. Тази година, изхождайки от визията на демополето, очакваме да подобрим резултата – посочи търговският представител за Центр. Южна и Югоизточна България на фирма „Рапул България“. Тук сме заложили Едимакс CL и Феникс CL, както и два нови Клиърфийлд хибрида – Ултимакс CL и Клавиер CL. Новият ни каталог вече е готов, в него сме включили и други новости, свързани с обеззаразяването на посевния материал.
Аз искам да изкажа благодарност на г-н Работов за отзивчивостта и възможността, която ни предоставя да извеждаме демоопити на негови полета, не само с рапица, но и с житни култури, а в минали години – с царевица и слънчоглед. На масови полета той залага и грах от нашето портфолио, така че разнообразието от култури е богато. И с удоволствие трябва да посоча, че КАРТИНАТА ДНЕС Е ОПТИМИСТИЧНА.
Демополето е с впечатляваща площ, всеки хибрид заема парцели по 4-5 декара. Те са достатъчни и за новите ни хибриди, които трябва да преминат през 3-годишни изпитвания, след което най-добрите ще се предлагат на пазара. Два от хибридите, които са представени при него са Ултимакс CL, миналата година се отчете в стопанството на нашия домакин с 475 кг рапично семе от декар, а тази година е още в по-добро състояние – с мощно развитие, едри шушулки. Другият от новите хибриди е Клавиер CL, големи са очакванията и при него. Конвенционални хибриди в опитните парцелки не сме сели.
Достойно място в демополето край с. Борец заема и Едимакс CL, добре позната на земеделците рапица от близо 7 години. Стопаните я харесват, защото е изключително пластичен и високодобивен хибрид.
Феникс CL е ново, трето поколение хибрид рапица, събрал в себе си най-доброто от старите си „събратя“ и най-новото от селекционните постижения. Пластичен хибрид, подходящ за всякакъв вид площи и климат и убедени сме, че това ще бъде НАШАТА НОВА „ЗВЕЗДА“ В ПОРТФОЛИОТО НИ ПРИ КЛИЪРФИЙЛД РАПИЦИТЕ.
В други части на страната сме заложили и конвенционална рапица. Тази есен ще продаваме 4 хибрида, фаворитите ни са ДАЛТОН и ДАРИОТ, бързо се наложиха на пазара, защото са приспособими и високодобивни.
Новост е КИКЪР – той дава отговор на въпроса: как да отглеждаме рапица в сухи условия.
ДИНАМИК? С НЕГО СИ ОСИГУРЯВАТЕ СПОКОЙСТВИЕ! Конвенционален хибрид, ново име в портфолиото ни, средноранен, устойчив на жълта вироза и на останалите икономически важни заболявания по рапицата хибрид. Голямо негово предимство е пълната устойчивост на разпукване на шушулките, реколтата от Динамик може да бъде прибрана по-късно, дори и след пшеницата.
Категорично заявявам, че ЕДИМАКС CL Е НАЙ-ПРОДАВАНИЯТ ХИБРИД НА РАПУЛ! Смятам също, че площите с рапица може би ще се увеличат, но при оптимистични прогнози от дъждове през септември…
Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 15-18)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!