ДА РАЗЧИТАМЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ЗА СИГУРЕН УСПЕХ!

*Това е мотото на Христина Занева, продуктов мениджър на SAATEN UNION Румъния. Вече трета година чаровната дама развива дистрибуторската мрежа на компанията у нас.

*Утвърдени и атрактивни нови хибриди царевица и слънчоглед са включени в портфолиото за пролетна кампания 2020/2021.

SAATEN UNION e познат бранд на българските фермери. С богато портфолио, висококачествени семена, иновативни сортове и хибриди, отговарящи на предизвикателствата на климата. Когато обаче зад гарантираното качество срещнеш професионалист с висока отговорност, с чаровна усмивка и хъс за работа, тогава съвместните усилия дават резултат. Такива са срещите с продуктовия мениджър на SAATEN UNION Христина Занева – зареждащи, експертни, изпълнени с ценни съвети и насоки. Агроном по образование, завършила Аграрния университет в Пловдив. Насочва се към това учебно заведение и към тази професия от „любов към биологията“. Христина е в агробизнеса от 1996 г. След известно прекъсване, през 2014 г. се завръща в земеделското поприще като търговски представител в дистрибуторска фирма. От 2018 г. е продуктов мениджър на SAATEN UNION Румъния.

-Г-жо Занева, как се чувства една дама в агробизнеса?

-Професията предоставя много възможности, тъй като селското стопанство е един постоянно развиващ се и динамичен сектор. Работата ми е много интересна, много разнообразна, отговарям за цялата страна. Работя основно с дистрибуторската мрежа на компанията, посещавам редица фермери. Основната част от семената ни са произведени в Румъния. Това е една от основите, на които стъпваме при презентиране на нашите продукти. В продължение на години те са изпитвани в Румъния, което донякъде ни дава основание да твърдим, че са подходящи и за условията на нашата страна.
Нашите продукти се представиха изключително конкурентно през тази година. Условията са обективен фактор, те няма как да не повлияят върху всички култури в някаква степен. На практика няма такава култура, която да може да се развие и да покаже потенциала си за добив при положение, че няма подходящите условия. Това беше проблемът през 2020 г. Резултатите от нашите продукти на места бяха дори една идея по-добри от конкурентни, наложени в практиката хибриди и сортове.
Разбира се, част от продуктовата ни гама е позната на земеделските производители, благодарение на търговския ни партньор Рапул България. Но има и доста фермери, които не са имали възможността да ги ползват. Тук вече е нашата роля на професионалисти да разясним, че един хибрид или сорт се нуждае от поне 2-3 години в даден район, за да се даде реална оценка на неговото представяне. При някои фермери това работи, при други не. Именно това ни е задачата. Ние знаем, че няма как всички да бъдат доволни и щастливи. Искам да отбележа обаче положителния факт, че сега пред пролетната кампания сме наясно какви количества семена ще реализираме и тези резултати стават все по-добри.
2020 г. бе показателна не за резултати. Тя беше година повече за равносметка. Когато се заредят хубави години, хората от бранша прескачат този момент. В името на това да стимулираме земеделските производители да пробват нашите продукти, политиката ни е да поддържаме прилични ценови нива.

-В навечерието сме на пролетната кампания. Излизате както с утвърдени, така и с нови попълнения в продуктовата си листа!

-Нашите два хибрида царевица SUM 305 ФАО 370 и SUM 405 ФАО 400 са най-популярните, най-добре представящи се и стабилни в добивите. Продължаваме да залагаме на сигурните продукти, но освен тях търсим и нови варианти. Това се налага от постоянно променящите се климатични условия. Изминалата година не беше особено благоприятна за по-късните и високодобивни хибриди. Сега акцентът е към средноранните групи. Тук е хибридът СПАРТАН ФАО 320, който заедно с наш търговски партньор започнахме да промотираме и налагаме още през миналата година. Това е продукт, който изключително добре понесе неблагоприятните условия на суша, включително и в една от най-засегнатите общини – Каварна. Там добивите бяха впечатляващи на фона на утвърдени царевични хибриди. Затова препоръчваме този хибрид и за по-засушливите райони на Североизточна България. В нашето портфолио вече разполагаме със сходен хибрид царевица, нов продукт, който се казва БАЗИЛИК ФАО 340. Макар и ограничени, имаме определени количества семена от него. Очакваме това да бъде хитът през 2021 г. и фермерите, които искат да изпробват нещо ново, могат да го направят с този хибрид. Предстои на опитни полета да заложим още нови продукти, които ще наблюдаваме като развитие и добиви, за да можем да предоставим полезна информация за тях след края на стопанската година.
Силата на SААTEN UNION при слънчогледа винаги е била в Клиърфийлд-технологията. Ние ще продължим с утвърдените хибриди, един от които е ПАРАЙЗО 102 CL, който е средно късен, с постоянство в добивите и е подходящ за широко райониране. Голяма част от клиентите го познават. Тъй като интересът към слънчогледи от ранни и средноранни групи на зрялост не е новост, искам да акцентирам върху хибрида ПУНТАСОЛ CL. Оказва се, че той се представя добре дори при тежки климатични условия и при по-слаби почви. Има фермери, които вече трета година ще го сеят и не се отказват от него. Този хибрид спаси положението в много стопанства. В Клиърфийлд плюс сегмента ще посоча хибрида ЛУЧИЯ CL PLUS – с висок производствен потенциал и висока сухоустойчивост. Миналата година беше година на високоолеиновите слънчогледи. Добивите от тях не бяха по-ниски в сравнение с линоловите. От тази група е хибридът СЪНТЕК HO CL – среднокъсен, с добър потенциал за добив, отлична сухоустойчивост и високо съдържание на олеинова киселина.
През последните години ясно е изразена тенденцията към сеитба на трибенурон-метил устойчиви слънчогледи. Повече от половината от площите в България са засети с SU-хибриди. В този сегмент излизаме с нов хибрид АЛЕКСА SU – средно ранен, с много добри отзиви отново в района на Каварна. Той се характеризира с много добри показатели, както като маслено съдържание, така и като поведение през цялата вегетация, устойчивост на икономически важните болести и не на последно място с много добри производствени резултати от 250 кг/дка в най-сухите райони до 350-380 кг/дка.
За пролетната кампания SAATEN UNION предлага 3 сорта пролетен ечемик, 1 сорт овес СКОРПИОН с отлични резултати в различните райони на страната. Освен това имаме няколко сорта соя и бакла плюс един уникален сорт люцерна АДОРНА. Вече три години го предлагаме на пазара и отзивите от нашите фермери са изключително позитивни.
Междинните култури са една сфера, в която развитието тепърва предстои у нас. Има хора, които са изключително позитивни към тях, защото вече са изпитали ефекта от включването им в сеитбооборотите на стопанствата, но има и такива, които все още са скептични.
В портфолиото си ние предлагаме професионално подбрани междинни и покривни смески, подходящи за сеитбооборота на културите, които основно се отглеждат у нас. Тези смески са известни с търговското наименование VITERRA. Чрез тях постигаме подобряване на почвеното плодородие, защита на почвата от ерозия и излужване, запазване на така ценната влага. Освен това чрез използване на междинните култури редуцираме плътността на неприятелите и плевелите, намаляваме разходите за торене и нуждата от пестициди.
С търговската марка VITERRA предлагаме 7 междинни и покривни смески. За да дадем професионален съвет и препоръка на дадено стопанство ни е необходима информация както за сеитбооборотите, така и за целите, които земеделския производител си поставя в краткосрочен и дългосрочен план.
Галина НЕДКОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!