ДИМИТЪР НАЙДЕНОВ ОТ СЕЛО ПЕТЪРЧ ПРЕДЛАГА БИОПРОДУКЦИЯ НА СТОЛИЧЕН ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР

  • На 15 дка отглежда богат асортимент зеленчуци – над 25 вида. Залага на традиционните за страната, но се насочва и към по-екзотични.

Димитър Найденов от село Петърч, общ. Костинброд, е дългогодишен зеленчукопрозводител. Нарекъл е стопанството „Вантана“ – от имената на двете му дъщери Ваня и Таня. Още през 2012 г. е сертифицирал своята зеленчукова градина с помощта на фирма „ЕкоГрупо Италия“. На 15 дка отглежда богат асортимент зеленчуци – над 25 вида. Залага на традиционните за страната, но се насочва и към екзотични. Още преди 8 години е първият, който е сертифицирал биологично насаждение с годжи бери. Започнал е от 1 дка и постепенно го е увеличил до 10 дка. Обаче ниските изкупни цени на целебните плодове са го накарали да се откаже и дори да изкорени насаждението.
Сега е разпределил зеленчуковите лехи буквално „по конец“. Най-голяма е площта на картофите сорт „Сорая“ – 2 дка. Морковите и доматите са по декар, а останалите зеленчуци са от 300 до 800 кв. м. Доматите са основно сортове „Розова магия“ и „Биволско сърце“, но разнообразява и с чери. Тиквичките са различни цветове – жълти, зелени, тъмнокафяви и се надява да узреят след десетина дни.
Използва традиционни сортове за тиквичките, карфиола, броколите, зелето, червеното цвекло. Забелязал е, че добре се приема и кейлът. В момента бере от него и го предлага заедно със зелен лук, рукола, спанак, цвекло листа, които продава на фермерски пазар в София. Прави и миксове от листни зеленчуци, които много се харесват на клиентите. За него е изключително важно, че може да реализира продукцията си като биологична.
Руколата става все по-популярна, а хората оценяват факта, че е чиста. Той ползва препарати за биологично земеделие, които са изключително скъпи. С плевелите се бори основно чрез окопаване. Поради дъждовете затревяването е голямо и има чувството, че почти не излиза от градината. Тъкмо прекопае определен участък и трябва отново да започва от другия край. Помагат му неговата съпруга Христина, приятели и роднини.
Градината му е модерна, използва вода от сонди и кладенец, като е изградил и капково напояване.
Димитър Найденов е на 70 години и дълги години е работил в различни заводи в София. Обаче през 1992 г. се ориентира към градинарството, след реституцията на наследствените му земи. Днес въпреки зрялата си възраст не може да си представи живота без работа в градината. Председател е на комисията по земеделие в община Костинброд и прави всичко възможно да помага на местните производители. За съжаление, те са останали само 50-60 семейства в общината, въпреки че в този район има стари традиции в зеленчукопроизводството.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!