ДИНИ БЕЗ СЕМКИ ДОПЪЛВАТ ИЗБОРА НА БЪЛГАРСКИЯ ПОТРЕБИТЕЛ

  • Вече са достъпни от родни производители и набират все по-голяма популярност заради подобрените им вкусови качества.

Официално лятото настъпи, а това е сезонът с най-активна консумация на един от традиционните и търсени плодове от българите – динята. На пазара вече набират популярност безсеменните дини, тъй като носят редица предимства, както за производителите, така и за крайния потребител.
Безсеменните дини отскоро се отглеждат и в България. Един от новаторите в производството им е земеделецът Пламен Янчев от Долни Дъбник. Неговото стопанство е специализирано в отглеждането на дини и пъпеши от 2012 г., а в последните три години прави успешни експерименти с безсеменни дини. Производителят споделя, че иновациите са ключов фактор за присъствие на пазарите в големите градове, където се предлага разнообразна вносна продукция, с която трябва успешно да се конкурира. Затова и безсеменните дини постепенно се превръщат във важна и основна част от сезонното му производство.

Повишаващото се търсене на този вид дини се дължи на по-добрите вкусови качества и най-вече удобството на консумация (включително в ресторанти, при хранене на малки деца и т.н.), което е основната разлика с по-добре познатите сортове. Консумацията на дини се повишава и заради нарастващия стремеж към здравословен начин на живот в развитите държави, а дините са неразделна част от балансирания хранителен режим през лятото, тъй като съдържат голямо количество витамини, антиоксиданти и други полезни вещества.
В някои държави различните разновидности безсеменни дини имат дял до 80% от общите продажби на дини – например в САЩ и Испания, където са много предпочитани.
Цената на безсеменните дини за крайния потребител е с около 30 до 50% по-висока според сезона, но това се дължи на по-скъпото им отглеждане и подобрените вкусови качества, както и на голямото им предимство – удобството при консумация. Те са особено подходящи за сервиране в заведения за хранене, а също и за приготвяне на здравословни рецепти, включително плодови салати, смутита и шейкове. Такива дини вече се предлагат в една от големите търговски вериги у нас и се радват на одобрение от потребителите.
Безсеменните дини се появяват за първи път в Япония през 1939 г. Те са хибридни растения, които се получават чрез контролираното опрашване на специфични мъжки и женски цветове, за да се получи растение с желани характеристики, или иначе казано диня без семки. 

(повече в Агровестник – стр. 14-20)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!