ДОБРА РЕКОЛТА С ДОБРО КАЧЕСТВО НА ГРОЗДЕТО

* се очаква тази есен – посочи мин. Румен Порожанов при откриване на кампанията по гроздобера в масивите на „Мидалидаре Естейт“ в Чирпанското село Могилово.

На 13 септември в красивия комплекс „Мидалидаре Естейт“ официално бе открита кампанията по прибиране на гроздовата реколта. Тук бяха аграрният министър г-н Румен Порожанов, инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, представители на местната власт от обл. Стара Загора.
– Благодарим на домакините, които ни дадоха възможност да открием гроздобера на това прекрасно място – с тези думи аграрният министър се обърна към присъстващите. – Страната ни разполага стандартно с 600 000 дка лозя, 55% от тях са червени, останалите бели (с включени и десертните сортове). Очакваме добра реколта с добро качество на суровината, не по-различна от миналогодишната, когато нямахме градушки и наводнения. Тези природни бедствия, разбира се, дадоха отражение както в добивите, така и в качеството на местата, където липсваше противоградна защита.
Очакванията ни са тази есен да бъдат прибрани между 150 и 160 000 тона суровина за винопроизводството. Други 100 000 тона отиват за производството на ракия, частично правим износ на мъст (между 10 и 20 000 тона). И разбира се оцетът, който се приготвя във винарните, количеството на суровината е между 50 и 60 000 тона.
Изкупните цени са в рамките на стандартните – между 60 и 80 ст за килограм. Виненият сектор е добре структуриран, в страната ни има над 166 изби, които са лицензирани, между 15 и 18 са в процес на подготовка, така че очакваме постепенно и плавно надграждане на отрасъла. Масивите не могат да бъдат разширявани, все пак имаме ограничителна квота от ЕС и опция до 1% увеличения на година.
В новата програма на преструктуриране на лозопроизводството сме поставили по настояване на бранша и Мярката за съфинансиране на застрахователните премии. Досега акцентът беше в преструктурирането (отново ще го има), с инж. Коев обмисляме да дадем акцент на промоциите в страната. Така че когато дойдат целеви групи от чужбина, включително и журналисти, да могат да посетят тези винарни, да усетят вкуса на българските вина, а това ще даде допълнително припознаване на страната ни във винения сектор – поясни г-н Порожанов.
– Седем са биологичните винарни у нас, сертифицирани са и работят с биостандарти (от немската ТЮФ Рейланд) и изнасят основно продукцията си за немския пазар – допълни г-н Красимир Коев. – 150 са проектите в последната година на програмния период, сега от 15 октомври започва новият програмен период, отново имаме 133.8 млн евро за 4 години, така че с 52 млн. лева стартира бюджетът в лозарството.
* * *
След отслужения водосвет и символичното отрязване на гроздове, делегацията разгледа комплекса, запозна се с процеса на обработка на суровината преди да постъпи за ферментация.
– Планът по прибирането винаги върви с 1 ден напред, задължително след беритбата гроздето се оставя в хладилна камера за 1 нощ при не повече от 10 градуса. Искам да отбележа, че сортирането на сортовете е много прецизно – припомни г-н Александър Алексиев, управител на „Мидалидаре Естейт“. – Ние нямаме право на грешки, затова всички процеси протичат по правилата. Технологията в комплекса е от най-съвременните. Червените вина лагеруват само в бъчви от френски дъб. 95% от производството на вино при нас е за вътрешния пазар и само 5% – за износ.
* * *
Повече за сортовете и дейността по опазване на реколтата разговаряхме с г-н Иван Колаксъзов, агроном в комплекса:
– Около 15 са сортовете, които са заложени в масивите на „Мидалидаре Естейт“. От белите – Совиньон Гри, Шардоне и най-много Совиньон Блан, в ограничени площи Вионие, Пино Гри, Розов Траминер, Каберне совиньон. Нашето „Розе от Морведър“ е перфектно вино! За него получихме златен медал в международния конкурс „Миндус Вини“. Отглеждаме и Мускат О’тонел – едрозърнен винен сорт с много добър аромат. Средно дневно прибираме по 10 тона, а целогодишно при нас са ангажирани 100 работници.
Как опазихме лозовите масиви? Основната ни задача беше да водим борба с цикадата. Инсектицидите при нас не се използват мащабно, ние по-скоро гоним неприятелите, отколкото да ги убиваме. Тази година пръскахме главно със сяра и медни препарати за справяне с болестите. Първата беритба на Шардоне направихме на 14 август, сезонът се изтегли с 15-16 дни. До края на седмицата финализираме прибирането на белите сортове. Но всичко при нас е планирано, определени количества се берат за деня.
Тази година съм доволен от добивите – между 900 и 1100 кг от декар. Макар че някои от специалните вина ги приготвяме от разтоварени лози, а това ще рече, че ако лозата дава два килограма грозде, то 1 кг го редуцираме, за да може останалото да получи необходимите киселини, захари и основно аромати. Трудоемка е работата, но изискванията на технолозите са много високи и всички ние ги спазваме.
Суровината ни е много качествена, ще напълним избите, ще има и за продаване…

(повече в Агровестник – стр. 16-17)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!