ДОБРЕ ДОШЪЛ, РОБОКРОП! – ПЪРВИЯТ РОБОТ ЗА БРАНЕ НА ПЛОДОВЕ!

*Неговата задача е да реши проблема с недостига на работна ръка, да намали разходите и увеличи производителността.

Един от водещите производители на плодове в Обединеното кралство, Хол Хънтър, работи в тясно сътрудничество с д-р Мартин Стойлън от Fieldwork Robotics, от Университета в Плимут. Партньорството доведе до разработването на първия в света робот за събиране на малини. Тази статия ще ви даде възможност да разберете защо е направено такова творение и какво означава то за брането на плодове във Великобритания.
Как точно работи роботът и какво може да прави?
С помощта на технология за машинно обучение, Робокроп може да
идентифицира узрелите плодове и да ги събере. Той използва 3D камери и
сензори, за да ги разпознае. След като машината откъсне плода, тя го пуска в
щайга за сортиране.
Настоящото издание на робота е прототип само с една ръка, но окончателната
версия ще има четири и се очаква да може да събира около 25 000 малини за
един ден. За сравнение средният брой на малини, набрани за един ден от
човек, е 15 000.
Защо е необходим роботът?
Има различни причини, поради които роботът се разработва, свързани не само с увеличаване на печалбите, но и с липсата на работници от ЕС.
Повече набрани плодове
За да отговорят на нуждите на своите клиенти, фермите във Великобритания като тези, принадлежащи на Хол Хънтър, изискват все по-значителен размер набрана реколта в края на всеки ден. Ако един робот може да събере около 10 000 повече малини на ден от един човек, това означава, че фермата е в състояние да сортира и пакетира значително повече плодове за доставка и разпространение. А това от своя страна ще доведе и до по-големи печалби.
По-малко разходи за заплати
В повечето ферми, както и във фермите на Хол Хънтър, значителна част от разходите са за заплати на работниците. Ако използването на машини като Робокроп, чието разработване ще струва 700 000 британски лири, стане основно, ще могат да се пестят пари. Това е така, защото след първоначалното плащане за покупка на роботите, те ще имат сравнително ниски текущи разходи и ще могат да работят 20 часа на ден, вместо 8.
Ще помогнат за разрешаването на проблема с недостига на работна ръка.
Тъй като населението на Обединеното кралство, избра да напусне ЕС през 2016 г., броят на работниците мигранти – на които години наред се разчиташе да работят по фермите и помагат в събирането на реколтата, включително и във фермите за меките плодове – драстично намаля. По това време правителството декларира, че само 2500 работници мигранти от Украйна и Молдова ще могат да дойдат във Великобритания, за да работят в селското стопанство. Преди това берачите на плодове наброяваха повече от 29 000 мигранти. Това, съчетано с по-високото търсене на меки плодове на пазарите, бе причина да се търси някакво решение. И ето как дойде идеята за Робокроп.
Какво означава това за берачите на плодове?
Смята се, че ще са необходими години на разработки, преди роботът да може да бъде надеждно използван по предназначение и за да могат хората да бъдат заменени от него. Това има както значително предимство, така и недостатък – докато Робокроп започне да функционира ефикасно, ще са необходими алтернативни решения, за да се разреши проблемът с недостига на работници.
Статията е написана в сътрудничество с Hall Hunter , водещ британски производител на меки плодове.

https://hallhunter.com/bg

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!