„ДОБРИЧКИ ПАНАИР“ ЩЕ СИ ИМА СВОЙ ДОМ, ЩЕ СЕ РАЗВИВА И ЩЕ ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ПРИВЪРЖЕНИЦИ!

* посочи в своето предпразнично интервю изп. директор на дружеството, г-жа Звезделина Иванова. Близо 90 фирми от различни сектори на селското стопанство и икономиката ще вземат участие в 25-годишното издание, което ще се проведе от 29 август до 2 септември в парк „Простор“ на Добрич.

Добрички панаир АД е създаден през 1993 г. с предмет на дейност организиране на панаири, изложби, изложения, симпозиуми, тематични семинари. Вече 25 години събира като във фокус всички, които милеят за земята. Партньори на Добрички панаир са Община гр. Добрич, Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ Земеделие.

Разговаряме с г-жа Звезделина Иванова, изпълнителен директор на „Добрички панаир“ АД по повод 25-то юбилейно издание на международното изложение „Селското стопанство и всичко за него“, което ще се проведе в периода 29 август – 2 септември 2017 г., в спортен комплекс „ПРОСТОР“.

– Г-жо Иванова, най-напред искаме да ви честитим прекрасния юбилей и да ви пожелаем здраве и сили, на вас и на вашия екип, за да продължавате да развивате утвърдения вече Добрички панаир! Какво са за вас тези 25 години?

– Тези 25 години са години на постоянен труд и продължение на заложеното още в първите години. „Селското стопанство и всичко за него“ е първото постоянно изложение в по-ново време, а самият Добрички панаир датира от векове. Постоянните наши изложения са също: Борсата за семена и посадъчен материал, която отбелязва 24 г., „Пчеломания“, провежда се за 15-та поредна година, Търговско изложение през месеците май и октомври, Коледен базар през декември, Арт-изложение през май месец…

Аз съм директор вече от 9 години. Предходните ръководители и екип си имат своите заслуги, няма как да ги отречем… Изложенията бяха наложени, разпознаваеми, за тях се говореше с уважение и авторитет. Продължихме работата по семинарите, по организиране на изложенията, търсихме нови теми, нови изложители, извън тези в „Селското стопанство и всичко за него“.

Ориентирахме се към други тематични търговски изложения, Коледен базар. Тази година за пръв път организирахме Арт-изложение в двореца в Балчик, свързано със занаятите. Имаме идея да го продължим съвместно с ръководството и екипа на двореца.

Нормално е да има трудности… Последните две години бяхме подложени на истинско „изпитание“, но се справихме. Фирмата продължава да работи, не отчитаме загуби и мисля, че не трябва да се връщаме към миналото. Аз и моят екип гледаме само напред! Навсякъде има спадове и възходи.

„Пчеломания“, например, в началото не беше толкова предпочитана, а днес вече бележи максимален брой посетители. Утвърди се като мероприятие и смея да твърдя, че е в пъти по-добро от подобни прояви на други места. Клиентите са страшно доволни, че се провежда в Добрич и с нетърпение го чакат. Защото в Добруджа редом със зърнопроизводството и животновъдството подем бележи и пчеларството. Много млади фермери се заеха с този бизнес. На „Пчеломания“ отчитаме и високо международно участие – от Сърбия, Гърция, Румъния. През последните години изложителите са около 80.

В екипа на дружеството работят Снежана Рафаилова, Денка Денева, Стоянка Вълева, Недко Николов, Стоян Стоянов и Ставри Василев. Всички те са ангажирани от създаването на „Добрички панаир“. Аз съм най-новият член в семейството им. С общи усилия смятам, че успяваме!

– Какво не сте успели да свършите до момента? Ваша отколешна мечта (на екипа и на добричлии) е Добрички панаир да си има „свой дом“, докъде се разви това ваше начинание?

– До този момент все още не сме си намерили свой „дом“. Отдавна се дискутира този проблем и сега отново се водят разговори с главния акционер, в лицето на г-н Йордан Йорданов, кмет на община Добрич. Обсъждаме място, което да е постоянно, защото всичко, което се случи през последните няколко години води до негативни последици – отлив на изложители и губене на вяра в Добрички панаир. Всяко едно преместване е свързано с отрицателни емоции. Благодаря на моя екип, че успяхме съвместно да се справим с така създалата се ситуация и не допуснахме да бъде закрит панаира. Макар и с по-малък брой изложители, успяхме да се задържим, вярно е, че имаше страшно много проблеми, но продължаваме напред!

Полагаме всячески усилия и се надяваме това да се случи в най-скоро време. Има неща, които трябва да се изчистят чисто законово. Добрички панаир ще има „свой дом“, където всичко да бъде на едно място – изложбени площи, складове, офиси… И най-важното – да бъде удобно за посетителите и изложителите! Ще издам, специално за читателите на „Агровестник“, че мястото ще бъде в ж.к. Добротица, в СК „Простор“. Това е най-подходящият терен за провеждане, до този извод стигнахме след толкова години работа. А и всички ни свързват с тази чудесна локация. Все още обаче не мога да се ангажирам с конкретен срок.

Вярвам, че с позволението на общината да се върнем в СК „Простор“, нещата отново ще тръгнат в положителна насока. Разбира се, няма как да стане от веднъж, но традиционните ни участници, ще бъдат отново при нас. Тази година отбелязваме 30% нови изложители – три турски, една италианска и една гръцка фирма. Радостното е, че и отново ще имаме животни, не само машини и семена. Към момента фирмите-изложителки са близо 90, повече от предходното издание.

– Какви са бъдещите ви планове за следващите 25 г. Добрички панаир?

– Да, твърде дълъг е този период, но ако всички мислим за Добрич и искаме градът ни да се развива, ние помежду си трябва да се обединим! По друг начин няма да се случат нещата! Защото организирайки изложенията си, ние носим икономическа изгода и за други сектори. Веднага се усеща оживление в целия град – хотели, ресторанти, магазинчета, таксита… Да не се гледа на „Добрички панаир“ само като на фирма, която взема пари. За да се случи едно събитие, трябва и да се вложи, нищо не става без финансов ресурс…

25 години са прекалено много години. Аз пожелавам преди всичко да бъдем живи и здрави, за да можем да работим. Когато има единност и разбирателство на колектива, всичко, което сме си набелязали, ще се случи. Трябва да има Добрички панаир, и ще го има! И ще се развива! Ще се превърне в уважавано изложение, което ще събира посетители от цялата страна!

Разговора води Велина Петкова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!