„Доброто управление се гради върху идеи и желание за тяхната реализация!“

* Категоричен е кметът на новозагорското село Съдиево Ленко Влаев. Той е изградил структура на управление, в която личният пример и мотивацията за работа дават резултати.

Срещата ни с кмета на село Съдиево Ленко Влаев е поредната стъпка в обиколката на Новозагорски регион. Малкото населено място се намира на едва 5 км от общинския център, пресечено от някогашния главен път, водещ до Бургас.

Основният поминък е земеделието. Докато се придвижваме към кметството, забелязваме, че на всяко кръстовище е поставена табела, на която е изписано името на съответната улица. Може би, ако се намирахме в някой от големите градски центрове, това нямаше да ни впечатли, но наличието на подобно удобство вдъхва оптимизъм за развитието на селата у нас. Непосредствено преди крайната си цел разбираме, че в село Съдиево освен всичко друго има работещи здравна служба и фитнес-център, носещ запомнящото се име „Гладиатор“.

Ето ни вече и пред сградата на кметството, в която текат ремонтни дейности. Освежава се и пространството пред нея.

– Правим всичко възможно да приключим преди празника на селото, който е на 19 октомври – обяснява ни още в самото начало кметът. 42-годишният Ленко Влаев, историк по образование и доскорошен учител, ни въвежда в кабинета си. Изминали са едва 2 г. от избирането му, което е логично продължение на работата на баща му – последният кмет на Съдиево от времето на социализма и първият след промените. С усмивка питаме намират ли се „гладиатори“ тук, които да ползват изградения фитнес-център. Оказва се, че това е първата стъпка в кметската работа на г-н Влаев:

– От малък имам влечение към спорта. Дълги години тренирах културизъм и затова реших да създам фитнес, за да може младите хора да оползотворяват по-пълноценно свободното си време. Намерихме уреди втора ръка и с лични усилия успях да реализирам тази идея. В момента достъпът е напълно свободен и не събираме никакви такси. За кратко време, от две врати, създадохме тенис маса, която и днес привлича желаещите да практикуват този популярен спорт. Идеята ми е, че нещата могат да се случват и без много пари, стига да имаш желание.

Следващата ми стъпка бе създаването на приятна среда за всички жители и гости на Съдиево.

Възприел римската максима „nulla dies sine linea“ (Нито ден без да оставиш следа), като свое кредо, бившият учител по история и английски език не губи никакво време в осъществяването на своите планове. След няколко случая, в които при него идват представители на органите на реда, опитващи се да намерят даден адрес, Ленко Влаев решава да направи табелите, които видяхме в селото. След това започва работата по подобряване на материалната база и развитието на културния живот:

– Всеки ден се стремя да направя нещо смислено за селото, за хората и за семейството си. Никога не казвам „Аз“, използвам „Ние“, защото заедно с екипа ми сме хората, които носим пълната отговорност за оставеното след нас. Залагам и на личния пример. Ако видя една хартия или отпадък, веднага го взимам от земята и го поставям там, където му е мястото. Само така можеш да покажеш и на останалите кое е правилно и кое грешно. Такава е философията ми. А екипът ми се състои от общо 12 души, в това число влизат и хора заети по различни социални програми.

Ето само преди броени минути помагах на хората, изпратени да почистят гробищния парк. Дейността се върши за пети път тази година. Вярвам, че отношението към мъртвите е най-точното мерило за манталитета на една нация. Почистваме редовно и периферните части на Съдиево. Въпросът не е в това да имаме една що-годе приятна централна част, а да създадем удобства на всички живеещи. Затова косим тревата, режем клони и чистим дори в тези части, в които са останали пустеещи къщи. За тази дейност обаче ни помагат дарители, които подсигуряват необходимия човешки и финансов ресурс. Паралелно продължаваме и с поставянето на указателни табели. Решил съм всяка улица в Съдиево да бъде обозначена. Тази дейност не коства нищо. Изработката, надписването и боядисването го правим сами, ето защо казвам, че управлението се основава на идеи. Това е европейското поведение – аргументира се Ленко Влаев.

– В нашето населено място има живот – категоричен е и кметът. – Разполагаме с детска градина с общо 26 деца, тук е ОУ „Христо Ботев“, в което се обучават 140 ученици от съседните Каменово, Коньово, Научене и др. Само преди година местното читалище „Никола Вапцаров“ отбелязва своя 90-годишен юбилей. Наред с това в селото функционира пенсионерски клуб, към който е създадена певческа формация, активни тренировки провежда и местният футболен отбор. В сградата на кметството функционира и напълно безплатна компютърна зала, която се ползва ежедневно от всички желаещи. В нея провеждаме обучителни курсове за боравене с компютри, интернет и фейсбук на няколко желаещи възрастни хора от селото. Наред с всичко останало селото се гордее и със собствена библиотека, в която на разположения са близо 10 хил. книги от различни жанрове.

– За в бъдеще ще се опитам да осигуря преасфалтиране на уличната мрежа. Един проблем, който е общовалиден за абсолютно всички села у нас. Централните улици са в добро състояние, но има много по-малки, които са просто трагични. Това обаче не става само с желание, а и с помощта на общината. От друга страна ще се опитаме да задържим направеното до момента, за да може повече хора да остават да живеят тук. Ние сме земеделски район и всеки, който търси препитание, може да го открие.

– Статутът на българското село се вдигна от това, че земеделието се превърна в печеливш сектор, заедно с туризма – обяснява ни Ленко Влаев. В личен план кметът на Съдиево не може да скрие един безспорен успех. Той е сред малцината получили статута на епархийски избирател в старозагорската митрополия. Само преди 2 седмици Ленко Влаев получава привилегията да бъде сред хората, които в бъдеще ще вземат участие в избора на патриарх български.

Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 5-23)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!