ДОКАТО ЗК „БЪДЕЩЕ“ РАБОТИ С ТОЗИ ДОБЪР И МОТИВИРАН ЕКИП, ЩЕ ИМА БЪДЕЩЕ!

*с увереност и самочувствие споделят г-н Теньо Черкезов, председател и г-жа Татяна Динева, агроном в едноименната земеделска кооперация в старозагорското село Бъдеще.

*10 000 декара земеделски площи, изцяло обновен технопарк, сплотен колектив,стабилни финансови резултати – такава е кратката визитка на структурата.

Само на петнайсетина километра от Стара Загора, на главен път Е85 по посока Димитровград се намира с. Бъдеще.Основният поминък на хората тук е земеделието, а единственият стопанин на земята е ЗК „Бъдеще“, която е една от успешните в областта и страната.Това провокира и интереса ни към дейността на екипа.

Моите събеседници, председателят и агрономът,са агрономи по професия и по призвание.Завършили са университета в Пловдив.Татяна е агроном-растително-защитник,магистър по Селскостопанска фармация.Теньо Черкезов е агроном полевъд със специалност „Генетика и селекция“.

Т. ЧЕРКЕЗОВ: Кооперацията поех през август 2015 г, скоро направих 4 години. Избран бях за две години и половина, впоследствие преизбран за още един мандат – време достатъчно да навлезем в дълбините на цялостната дейност на кооперацията, в нейното производство, а тя за нашите мащаби никак не е малка. Стопанисваме повече от 10 000 дка площи в землището на селото и сме единствените земеделски производители.

Всъщност НИЕ СМЕ УТВЪРДЕНИ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ. И успяхме през този период да достигнем нива и резултати, които ни дават основание да считаме, че имаме възможности и кооперацията върви нагоре… А това ни дава стимул, желание за работа, ние вярваме, че ЗК „Бъдеще“ има бъдеще.

Стъпили сме на здрави основи и доразвиваме структурата, изградихме достатъчна по площ складова база, защото не може да произвеждаш без да има възможност за съхранение на продукцията. Подменихме старата техника, оборудвахме стопанството с нови, модерни и мощни машини и то на 95%. Правим културно земеделие.

За наша гордост работим с кадърни момчета, механизаторите са шестима и са професионалисти, с образование, с опит. Разчитаме на можещи специалисти, на тях сме поверили съвременната високопроизводителна техника.

***

Татяна ДИНЕВА е точно казано в „епицентъра“ на производството, пряко е ангажирана с кампаниите и всички детайли около тях.

– Постъпих на работа през юли 2015 г. Земята ни е разпределена между основните култури: 4000 дка заема пшеницата, още толкова слънчогледът, 1000 дка е рапицата, на 1000 дка сеем царевица и на ограничени площи люцерна и ечемик.

Ще продължим да отглеждаме рапица. Тази година сме изключително доволни, средният добив е 480 кг, от 260 дка достигнахме завидните 500 килограма. И цената беше много добра! Тревожно е засушаването, но в края на септември ще рискуваме и ще засеем 1000 дка рапица, с надеждата през октомври да поникне.

Въпреки сушата постигнахме 300 кг среден добив при слънчогледа. След ден-два ще започнем жътвата на царевицата, очакванията ни са за тон зърно от декар.

Т. ЧЕРКЕЗОВ: Съумяхме да сплотим колектива и това е един от пътищата, който ежегодно ни води към добри резултати. Независимо, че цените (на резервните части и консумативите от една страна и реализационната цена на продукцията, от друга) са в пълна диспропорция. Следим котировките и закупуваме торове, препарати в период, когато се предлагат най-изгодно.

Т. ДИНЕВА: Спазваме технологиите, не рискуваме на всяка цена, но и не пестим от необходимата храна за културите, от продуктите за опазването им. Изградили сме взаимно доверие с 2-3 партньорски фирми, семинарите ни помагат да бъдем в час с новостите.

Т. ЧЕРКЕЗОВ: Технопаркът ни е обновен само и единствено със собствени средства, аз винаги съм подчертавал, че сме автономни. Нашата зависимост се простира дотам да си изпълняваме ангажиментите, за да си получаваме субсидиите, европейски и национални.

Взаимозаменяемостта на кадрите е изключително голям приоритет при нас и това също ни дава увереност и нагласа да повишим производителността и добивността на културите. Всеки механизатор се грижи за трактора като за своя собственост, няма случай след приключване на работа момчетата да не почистят техниката, прикачния инвентар. Нашите оператори не са случайни, те са с определен мироглед. Те са отдадени на работата. Общо екипът на кооперацията сме 12 човека.

Около 150 СА ЧЛЕН-КООПЕРАТИОРИТЕ и ОЩЕ ТОЛКОВА АРЕНДОДАТЕЛИТЕ. Договорите ни с тях са подновени изцяло, за период от 10 години са повече от 80%, десетина процента са за 5 години и малка част са наемни.

– Вие сте членове на ТС на зърнопроизводителите и респективно на НАЗ. Какво е вашето отношение към тези структури, струва ли си членството?

Т. ДИНЕВА: Отношението ни към тях е изключително положително, ръководството ни информира непрекъснато и своевременно за основните изисквания, за новостите.

Т. ЧЕРКЕЗОВ: Ние заварихме това членство и го продължаваме. Това са традиции и то добри, на тази база се развиваме не само в производствена, но и в интелектуална и социална насока. Не можем да загърбим миналото.

Що се отнася до диверсификацията на културите, бихме казали, че зърнените култури са традиционните за Тракия и региона и трудно бихме разнообразили структурата.

Т. ДИНЕВА: Нашето село е с традиции в зеленчукопроизводството, овощарството, но предвид липсата на работна ръка, не ги развиваме. А и без пазари не можем да правим производство при тези подотрасли.

Т.ЧЕРКЕЗОВ: За жалост днес управляващите са обърнали гръб на земеделието.Но аз бих казал:Докато ЗК „Бъдеще“ разполага с тези кадри, с този мотивиран екип от специалисти – БЪДЕЩЕТО Й Е ОСИГУРЕНО!

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!