Документална грешка лиши млечна ферма от субсидии

*Стопанството на Димитрин Тодоров съществува от 1996 г., в него се отглеждат близо 180 говеда.

*От Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България апелират за помощ, за да не фалира единствената в региона на Шабла млечна ферма.

Масовото ликвидиране на говедовъдни стопанства в Североизточна България е тревожна тенденция, която се изостри през изминалата 2020 г. Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България полага неистови усилия, за да спаси животните, които са под селекционен контрол, подчерта изпълнителният директор на браншовата организация Ангел Йонов. Браншовикът многократно е посочвал многобройните проблеми в млечното говедовъдство у нас и е подчертавал, че ликвидирането е бърз процес, докато за създаването на едно млечно стадо се изискват дълги години.
На фона на постоянното ликвидиране на ферми, от името на Асоциацията Ангел Йонов излиза с призив за помощ. Той посочва, че техническа грешка е лишила единствената в региона на Шабла млечна ферма от субсидии и призовава институциите да помогнат на стопанство, което през годините е било изключително изрядно. „Кравите на Димитрин Тодоров от Шабла са под селекционен контрол. Започнали сме да създаваме стадото още преди 20 години. Това е една работеща ферма, която не е нарушила законите, която плаща данъци и произвежда мляко и месо. Искаме да се поправи грешката в документите“, апелира Ангел Йонов.
Причините за невъзможността фермата да получи парите си са описани в писмо, изпратено от фермера Димитрин Тодоров до министъра на земеделието Десислава Танева и до директора на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев. В него ощетеният стопанин посочва:

Фермер съм от 1996 година, когато закупих 12 млечни крави от черношарената порода, а към референтната 2009 година декларирах 136 броя животни от същата порода и към 2020 г. вече имам 173 броя. Моята ферма е единствена в региона на гр. Шабла, област Добрич. С много усилия и непрекъснати кредити успях да създам една средна семейна ферма за производство на висококачествено краве мляко. Годишно произвеждам и реализирам над 300 тона суровина, както и месо за родния пазар. Това ми струва огромен труд 365 в годината и ежедневна заетост във фермата не по-малко от 12 часа.
С чисто сърце и съвест декларирам, че целият ми бизнес като животновъд е бил винаги на светло. Никога не съм допускал компромис в моята работа, за което красноречиво говорят резултатите от кръстосаните проверки във фермата по отношение на изискванията от фонд „Земеделие“ и БАБХ през 2019 г., както и от техническия инспекторат на ДФ „Земеделие“ – гр. Варна през 2020 г., които преминаха без каквито и да е забележки.
С огромно разочарование, граничещо с отчаяние, разбрах, че поради неволна техническа грешка в Заявлението за подпомагане по Схема за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, за субсидия за брой животни, свързана с референтната дата към 2009 г., е чекнато НЕ вместо ДА. Това определено е грешка без каквато и да е логика. При посещението в общинската служба по земеделие в гр. Шабла, служителите потвърдиха, тъй като съм единственият фермер с млечна говедовъдна ферма в региона, че си спомнят, че съм декларирал при кандидатстването брой животни във фермата за 2002 г. толкова, колкото са били през 2019 г.
2020 година е катастрофална за фермерите от региона на Добрич. Заради сушата пасищата се превърнаха в пустиня, за люцерната да не говорим. Не си спомням друг случай в над 20-годишната ми практика като фермер да купувам слама за животните, като се има предвид, че този продукт винаги е бил в излишък за житницата на България.
И когато в тази изключително тежка ситуация си планирал всеки ле
в приход в бюджета си, за да оцелееш и не получиш полагащата ти се от над 25 хиляди лева за цялата мярка субсидия за брой животни, които действително отглеждаш в своята ферма, резултатът е тотален фалит и ликвидиране на граденото с толкова труд и лишения. Убеден съм, че дори да ликвидирам и разпродам всичко, поради сериозните кредити, които имам, ще остана вечен длъжник на банките и държавата. Ще бъде ликвидиран и моят немалък принос за осигуряването на жизнено необходимите за изхранване на хората продукти като мляко и месо.
Молбата ми е да наредите проверка за отстраняване на тази грешка, за да получа полагащата ми се законно субсидия за действително отглежданите от мен животни. Ако е необходимо, мога да представя справка за този брой от 2009 г. до сега. Нека бъда проверен от служители на ДФ „Земеделие“ и БАБХ. Надявам се искрено, че ще ми помогнете“, завършва писмото си Димитрин Тодоров.
Галина Недкова

(повече в Агровестник – стр. 11-12)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!