ДЪРВОТО ОЖИВЯВА В ИМПРОВИЗИРАН ЗООПАРК В РЪЦЕТЕ НА ИЗКУСЕН МАЙСТОР ОТ С. ОВЧАРЦИ

*Васил Говедарски изработва уникални скулптури по оригинален начин – само с резачка оформя мечки по 1 тон. В склада му „съжителстват“ още крокодили,магарета, коне, вълци, орли, кучета, сърнички, елени, диви прасета, щъркели,бели лястовици и какво ли още не.

Ако искате да имате в градината си уникална градинска скулптура, трябва да се свържете с Васил Говедарски от село Овчарци. Неговият дом е сред атракциите в населеното място, което се намира в полите на Северозападна Рила. Пред портата му стои мечка, тежаща близо половин тон, която посреща гостите.Негови произведения купуват не само българи от различни части на страната,но и гърци, сърби и други. Изселници в Италия превозват специално огромните творби, за да украсяват прекрасните си градини. Туристически обекти в Сапарева баня разполагат с огромни животни,изработени от майстора, като някои от скулптурите са поставени и на публични места.

Васил Говедарски е на 36 години, като е учител по рисуване, а средното му образование е строителен техник. Работи в сферата на строителството, като е участвал в изграждането на жилищни, туристически и обществени сгради в Сапарева баня,Дупница и др. Гордостта му е „АкваКлуб „Котвата“ в града, който еинтересен обект в архитектурно отношение.

Висшето си образование завършва със специалност „Дърворезба“ във филиала на Техническия университет в Дупница. По време на обучението се е включил в организирани посещения на музеи по дърворезба в европейски страни. Докато разглеждал една интересна експозиция в Германия осъзнал, че може да създаде произведения от дърво, но не с помощта на длето. Като се върнал в България, започнал да експериментира върху дънер от бор, като ползвал резачка. Установил, че само след час материалът започва да прилича на животно.

Сега в склада му има всевъзможни „живи твари“, изработени по тази технология. Най-многобройни са мечките, като ги прави в различни размери според поръчката – от 50 см до 3 метра. Един от най-огромните му екземпляри е гризли с отворена уста, която тежи над 1 тон. Тя е висока 3 м, диаметърът й е 1,20 м и е изработена от ела. По-дребните й посестрими са по около 500 кг. В склада си е складирал цял зоопарк – крокодил, магарета, коне, вълци, орли, кучета, сърнички, елени, диви прасета и какво ли още не.

Сред най-активните му клиенти са любителите на лова от цялата страна. Получава и поръчки от собственици на кучета, които искат скулптурата не само да прилича, но и да гледа като техния домашен любимец. От района на Самоков пък много хора искат да украсят двора си с дървен глухар, защото птицата е популярна в района – посочи майсторът.

Васил Говедарски признава, че работи основно през зимата. Изработва скулптурите за различен период, но в повечето случаи няколко дни са му достатъчни. Водещо при избора на материал е добрата структура на дървото. Най-често ползва ела, мура, дъб и бор, като хубавото е, че всички се подават бързо на резачката.

Миналата година изработил щъркел, който бил връчен на лекар-гинеколог. След това завалели заявки от клиенти от цялата страна, които искали да подарят такива скулптури. Някои купувачи пък предпочитат бели лястовици, с които да се отблагодарят на медици, възстановили здравето им – обяснява Васил Говедарски.

Едно от последните му произведения е поръчка за международна филмова продукция. Нарекъл е скулптурата „Горски дух“, но докато го е изработил е осъзнал, че може да изработи и Св. Иван Рилски – небесният покровител не само на Рила, но и на България…

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 31)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!