ДЪРЖАВАТА МАЧКА ФЕРМЕРИТЕ!

  • Това смята семейство Гуглеви от великотърновското село Никюп, което над 20 години се занимава с животновъдство. То се грижи за 200 овце от породата Синтетична популация българска млечна.

Ивелина и Петър Гуглеви още от 1998 г. се занимават с животновъдство, а от 2001 са регистрирани като земеделски стопани. Съпругът е електротехник, а съпругата е военен служител, въпреки че е завършила специалност „Туризъм“ и е работила 15 г. в тази сфера. Мечтата на семейството обаче е да се занимават със селски туризъм, да създадат обект, в който да предлагат фермерски продукти. Къщата им в село Никюп, Великотърновско, е на 145 г., в старинен стил, съхранила автентичната българска атмосфера и визия.
Сред всички трудности и борби през годините, вече са се отказали от тази мечта, а се грижат само за фермата. Отглеждат 200 овце от породата Синтетична популация българска млечна. Регистрирани са по Наредба 26 и предлагат сурово прясно мляко. През този сезон дневният млеконадой е 180 литра. Имат постоянни клиенти, които си купуват мляко направо от фермата им. През целия си живот са се стремили да са коректни с клиентите си и да предлагат качествена продукция.
Животните пашуват на 292 дка ливади край Никюп. Гуглеви обработват и 36 дка земеделска земя, която са засели основно с люцерна. 
Дълги години са отглеждали животните в селски кошари, но за да отговорят на нормативните изисквания, са преместили стопанството си. Проблемът с кошарите е поради това, че община Велико Търново не ги е включила в кадастралния план и е трудно да се узаконят като стопански постройки.

-Иначе над 10 години входираме молби за закупуването им, но нямаме отговор! – посочи Ивелина Гуглева. – Винаги сме се стремели да спазваме всички законови изисквания, за да сме спокойни. Дори имаме одобрен маршрут от Великотърновската община, по който стадото да минава до пасищата и който е съгласуван с наредбата за опазване на околната среда.

Семейство Гуглеви са били и бенефициенти по мярка 10 „Агроеколия и климат“ за ливадите, но реално не са взели субсидии, а са получавали само санкции, заради проблеми в очертаването. Тази година просто са се обадили, че се отказват от мярката. Те не искат да ползват европейски програми, тъй като са уморени от всевъзможни административни изисквания и неуредици. Иначе мечтаят да закупят минимандра, за да затворят производствения цикъл. Обаче трябва да осъществят това свое намерение със собствени средства.
Семейство Гуглеви от Никюп признават, че са уморени от всякакви административни перипетии, но са готови да защитават бизнеса, който градят с години.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 25)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!