Държавата трябва реално да подпомогне дребните животновъди!

*е виждането на Стефан Стефанов – потомствен земеделец и кмет на село Градище, общ. Левски. Фамилията му се грижи за 150 овце от породите „Асаф“ и „Лакон“, като обработва и 600 дка земя.

*Особено труден е и достъпът ни до европейски средства! – подчертава стопанинът.

Когато земеделието е съдба, човек каквото и да прави, винаги се връща към това поприще. Така смята Стефан Стефанов – потомствен земеделец и кмет на село Градище, общ. Левски. За близо половинвековния си живот той ту се захваща с нещо друго, ту се връща към корените си. Обаче пък неговите синове – Венцислав на 30 г. и Георги на 35 г. са превърнали агродейността и животновъдството в свой бизнес. Техните баба и дядо – Виолета и Георги, също са били механизатори. Стефан от малък обича земята – учил е в селскостопанския техникум в гр. Левски, но е завършил в земеделското училище в гр. Златарица, Великотърновско. Преди 10 години взема диплома по специалност „Агротехнология“ във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – филиал В. Търново. Той е бил военен, след което известно време работи в Испания, но се завръща в родното село през 2011 г., когато започва и първият му кметски мандат.
Още от 90-те години на миналия век семейството му започва да обработва първо 120 дка собствени земи. След това наемат още ниви от роднини и приятели и в момента стопанството им е около 600 дка в село Градище.
Фамилията развива бизнеса стъпка по стъпка. Преди 20 години склад в бившия стопански двор на населеното място става тяхна собственост. Преди 4 години купуват бивша стопанска постройка за отглеждане на животни, която реновират. В момента се грижат за 150 овце от породите „Асаф“ и „Лакон“. Закупуват първо 20 животни „Асаф“ от техен колега, който ги е внесъл от Испания. Само за една година ги увеличават на 80. Всяка година оставят по 30 здрави питомци за ремонт на стадото.
В грижите за овцете участва цялото семейство, но с тях е ангажирана най-вече съпругата му Таня Стефанова. Заедно с двама работника, стопаните доят години наред на ръка. Този процес им отнема по 3 часа сутрин и толкова време вечер. Радостното е, че животните се отплащат за грижите с 800-1,2 литра на доене. Млякото предават на търговци от В. Търново, с които ги свързват дългогодишни бизнесотношения.
В последните дни на март Стефанови пуснаха нова доилна зала. По 24 животни се издояват едновременно и този процес продължава около 2 часа, радва се Стефан Стефанов. Той е убеден, че когато стопанинът инвестира правилно в развитието на бизнеса си, получава добри резултати.
Синът Георги е зает не само със семейния бизнес, но и помага на друг местен земеделец. Заедно с баща си извършват всички агрообработки и осигуряване на фуража на животните. В кампаниите се включва и Венцислав, който в неактивните за земеделието периоди работи в чужбина, но се връща за натоварените кампании.
Принципът за висока продуктивност, който ги ръководи в животновъдството, Стефанови прилагат и в растениевъдството. Част от културите са демонстрационни полета за отглеждане на определени сортове на водещи фирми за семена. Около 280 дка е пшеницата, като на повече от половината площи се извеждат опити и през миналата година от тях са прибрали 947 кг/дка. От едно поле с хлебна пшеница през 2020 г. са получили 830 кг/дка. Добивите и от 100-те декара с царевица също са високи – 750-780 кг/дка. През миналата година 100-те дка със слънчоглед „са пуснали“ 275 кг/ дка, като при тях технологията „Експрес“ се оказва най-успешна. Около 50 дка са засети с люцерна, от които осигуряват груб фураж за животните.
Фамилията разполага с 4 трактора от различни марки – „Ландини“, „Ню Холанд“, ЮМЗ, „Болгар“, както и челен товарач и нужния прикачен инвентар. Машинният парк непрекъснато обновяват със собствени средства. За жътвата ползват външна услуга.
На финала на разговора ни г-н Стефанов открои и основните проблеми в сектора, които наблюдава през всичките години от развитието си:

-Държавата трябва реално да подпомогне дребните животновъди, като ги насочи, как да оптимизират стопанствата. Важното е тези консултации да бъдат с внимание и грижа към всеки индивидуален случай. Към това не можем да не добавим и предизвикателствата с осигуряването на работна ръка, които са валидни за цяла България. Особено труден е и достъпът на дребните стопани до европейски средства – както за закупуване на техника, така и за развитие на бизнеса.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!