ЕДИН ВРЪХ, ЕДИН РОДОЛЮБЕЦ, ЕДИН КОМПЛЕКС И МНОГО ИДЕИ, АМБИЦИЯ, ЗНАНИЯ, СТРЕМЕЖ…

*1000 овце от породата „Асаф“ целогодишно ще похапват свежа трева, произведена по съвременната технология „Тревомат“ в супер модерния комплекс в павелбанското село Манолово. Собственикът, г-н Александър Иванов“ – широко скроен, ентусиазиран, уверен в силите си, е убеден, че бъдещето е на новите технологии.
В планове му намира място и малка мандра, в която ще преработва собствената суровина и ще добива вкусни и качествени млечни продукти, които българинът заслужава да сложи на трапезата си.

За него казват, че той е родолюбец, обича си селото и всичко, което прави е за селото и хората. Създава работа на десетки семейства, стига да им се работи, разбира се. Срещата ни с г-н Иванов е в ден, наситен с ангажименти, но той намира време да ни разкаже в детайли за своя проект и да ни покаже какво изгражда в южния край на Манолово, където днес и следи няма от някогашното животновъдство.

-Баща ми е от това село, тук има няколко големи рода, нашият е единият. Роден съм в Казанлък, а съм израснал в София, в Москва и в Киев, където получих и образованието си. Пенсионер съм отпреди двайсетина години. Но днес в България не може да си само пенсионер и да си чакаш пенсията. А и хора като мен не могат да стоят на едно място.
Преди доста години направих охранителна фирма в София, която не беше толкова успешна, независимо от това реших да реинвестирам спечеленото. Да ви припомня, в село Манолово в онези години са се отглеждали между 3000 и 6000 овце и като видях какъв е упадъкът в днешно време – ми стана тъжно и обидно. Селото се хвалеше с животновъдството си и това бяха животни само на ТКЗС-то, а в дворовете отделно се отглеждаха по 10-20 овце. Четири стада се събираха, наброяваха над 300 животни. Отделно крави, биволи, а сега тук не сме виждали едър рогат добитък незнайно откога.
Та през 2015 г. с отрасъла се беше заел племенник, закупил беше стадо от Силистренско. Животните бяха недохранени, ужасно зле изглеждаха. Дадох му съвет какво да прави, но нали младите днес не обичат да ги поучават, акъл да им дават, та той ми предложи да ги гледам. Съгласих се и се оказа, ЧЕ СЪМ ЗАКУПИЛ 220 ОВЦЕ НА ГОЛА ПОЛЯНА. Той ползваше под наем най-стария обор тук, който не го бяха развалили и разграбили все още, защото беше действително най-старият.
… Та оттам започнаха ангажиментите ми – да си закупя земя, техника, в последствие сам се убедих, че само това не стига. За труда и грижите да не говорим! Смея да твърдя, че овцата се гледа най-трудно, тя е просто като едно дете. А като добавим стригането, подрязването на копитата, дажбите и фуражите, бизнесът си изглежда съвсем сериозен и отговорен.
Започнах да търся начин този процес да се опрости до такава степен, че от дейността да има ефект. Иначе тя се обезсмисля. Как може да стане – САМО С ИЗПОЛЗВАНЕ НА НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ. Направихме проект, който до значима степен е вече реалност. Стойността му е за 3 800 000 лв., но бих казал, че необходимите средства са много повече. И тук е мястото да подчертая, че нашите управници намалиха субсидирането от ДФ „Земеделие“ драстично. В периода 2015-2016 г горната граница беше 5 млн. лв. (ако решиш да правиш нещо сериозно). Тези пари безспорно не стигат за една голяма истинска ферма, и ето, че през 2016-та, когато внесох проекта, редуцираха субсидията до 1 млн. лв. Същевременно изискванията са много сериозни, та очакваме да видим какво ще стане с връщането на определената от фонда сума.
Регистрирал съм две фирми, едната е „Манолина“ ЕООД – животновъдната, а другата е ангажирана с магазина в центъра. Когато дойдох тук, сградата на бившето ТКЗС се продаваше, закупих я и направих един магазин, такъв бих казал, че и в София няма. 11 са хладилните камери, които поддържат необходимата температура за охладени, замразени и всякакви стоки. И тази придобивка изигра много голяма роля за селото, за неговите жители. В магазина се предлага само качествена стока.
Да, изключително е трудно да се намери качествена работна ръка. Назначавам работници, работят ден-два, месец-два и изчезват. Който твърди, че овчарлъка е проста работа, то той нищо не разбира. ЗА ДА ПАСЕШ ОВЦЕТЕ, СЕ ИСКА ДУША, МЕРАК, ПОСТОЯНСТВО…
От 6-7 месеца що-годе сформирах някакъв екип. Така че полека-полека стадото от 200 животни сега надхвърля 1000. Земята ни не е богата, песъклива е, трудно се отглеждат и фуражни култури.
Овцекомплексът е за затворено (оборно) отглеждане за две стада по 350 животни. Има една инсталация, моята засега е шестата в страната – говоря за производството на тревен фураж „Тревомат“, това в голяма степен ще облекчи храненето. И млеконадоят ще се повиши и качеството на млякото също.
В бъдещите ми планове е включена и малка мандра, с нея ще затворим цикъла. Не е тайна, че всички големи мандри в страната не са български, те са собственост на чужди инвеститори. Когато предложих суровината ни на преработватели от региона, технологът беше категоричен – ще ви изкупуваме млякото на 80 ст. Представете си, за какви цени става дума?
Отново преди години беше взето решение на глава животно да ни бъдат изплатени по 79 лв., а получихме по 27 лв. Но и това не е всичко – когато се изплащат субсидиите (европейски и национални, за култури, видове животни и пр.) Разплащателната агенция превежда едни пари в сметките накуп и ние започваме да гадаем за какво са те, по кое направление. Хората в земеделието са обикновени, те не са професори и академици, а знаете ли колко време и енергия влагат, за да попълват безброй документи.
Не се отказвам, упорит съм и ще отстоявам целите си докрай. Това, с което съм се заел ми харесва, защото при животните е спокойно.
Днес пристигна последния камион с оборудване за доилната зала от „Де Лавал“. Доенето при нас ще бъде двукратно. Поилките са холандски, тревоматът е по австралийска технология, чийто български екип е представител за цяла Източна Европа, т.е. това са новите технологии при нас. Не е малко, нали? В помещенията се поддържа една и съща температура, храненето е под час с необходимите дажби и всичко това ще гарантира здравето на стадата.
Питате ме защо избрахме тази порода? Тя е с направление мляко и месо, Асаф е израелска селекция. А качеството на месото е несравнимо. Всеки остава впечатлен от вкуса му, за което са много важни хигиената и храненето. Месото на нашите агнетата не мирише, ето това е разликата и затова се харесва.
Екип на „Агровестник“

На снимката: Кметът на с. Манолово, г-н Мурад Моллаахмед (вляво) и собственикът Александър Иванов са горди с модерния овцекомплекс, който е и голяма придобивка за с. Манолово.

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!