ЕДНО НОВО НАЧАЛО – ОТ „ФЕРТ БУЛ“!

Освен богатата гама от торове, екипът на „Фертбул“ стартира нова ниша – семепроизводство пшеница и ечемик на сортове от австрийската компания „Райфайзен“. В Ямболско на мащабни площи са заложени 5 сорта пшеница и 1 сорт ечемик. По време на вегетацията специалистите посрещаха десетки зърнопроизводители от близо и далеч, които настояваха да видят с очите си как те се представят при трудните условия тази година. И „още на зелено“ направиха своя избор…

Нашият ориентир e Ямболското село Жребино. Впроизводствената база на „Ферт Бул“ ЕАД ни очаква агрономът Красимир Костов. Поемаме с него и с отговорника за тази нова инициатива Паола Димитрова за селото на Индже войвода (Попово), а след това и за Дъбово. Така препускайки през черните пътища в истински дъждовния 11 юни се озоваваме в местността „Краставия кладенец“. Наоколо всичко е жита, жита на „Ферт Бул“. Но те не са просто житни полета, това са семепроизводни посеви, заети с 5 сорта пшеница и един сорт ечемик на австрийската компания „Райфайзен“. Не, няма грешка, не говорим за банка „Райфайзен“!
ДА ЗАЛОЖИМ НА ДЕТАЙЛИТЕ… Ако доскоро свързвахме името „Ферт Бул“ най-вече с многообразието от торове, препарати, то от миналата година екипът развива нова ниша и това е семепроизводство на житни култури. Те са селекция на RWA – Австрия. Компанията е многофункционална – развива търговия със семена, горива и пр.
Паола Димитрова е ръководител отдел „Семена и препарати“ във „Ферт Бул“. Тя първа ни въвежда в тази отговорна дейност, която стои в основата на успешното производство. Защото, както обичаме да казваме: … Всичко започва от семето!

-Предлагането на посевен материал у нас е изключително широкообхватно, защо се ориентирахте към тази посока? – питаме Паола.

-Да, предлагането е голямо, но по наши данни австрийските семена са малко, повечето фирми са ориентирани към френската и немската селекция. Освен това семената на „Райфайзен“ не бяха представени на българския пазар. Искахме да започнем нещо ново и то с надеждния партньор в лицето на австрийската компания. Те подходиха изключително отговорно, няколко пъти идваха у нас, посещавахме заедно полетата, дадоха своите препоръки. Комуникацията ни е непрекъсната.
Портфолиото им е богато, но с тяхно съдействие и нашия агроном подбрахме 5 сорта пшеница, които вярваме, че са подходящи за широко райониране. Една част от тях ще бъдат по-подходящи за северните части на страната, други – за южната част. Със семепроизводство стъпихме на пазара през сезон 2019-2020 г.
СЪС СЕМЕНАТА НА „РАЙФАЙЗЕН“, С ТОРОВЕТЕ И ТЕХНОЛОГИЯТА НА „ФЕРТ БУЛ“. Това включва новата дейност на уважаваната компания. Регионът, в който работим и правим семепроизводство, е един от най-сухите в страната. Ежегодно количеството на валежите е много малко, разбира се, тази година засушаването бе повсеместно. Но доброто е, че на фона на съседните полета нашите пшеници успяха да се съхранят и да останат свежи и зелени. Разбира се, това се дължи не само на добрата селекция, но и на прецизното торене с нашите продукти.
Семената са базови, ще получим С1, а за идната година отново ще заложим базови и малко от С1. Ще проследим състоянието и на двете категории. Освен това искам да посоча, че от „Райфайзен“ сме взели и 8 хибрида царевици, които са засети в 6 локации (в Софийско, в Монтанско, Плевенско, Старозагорско и Добричко, в Ямболско) в страната при наши клиенти. Те са с различно ФАО, от най-ранната до най-късната царевица, заложени са при неполивни условия. Интересът и към тях е голям и ако отчетем резултати, към които се стремим, ще се фокусираме върху 3-4 хибрида и ще ги предложим за продажба.


Побързахме със снимките, след което продължихме разговора с Красимир Костов, изпълняващ длъжността отговорник по производството на „Ферт Бул“ в регион Ямбол:

-Подбрахме сортове, които да бъдат подходящи за зърнопроизводителните райони на страна и същевременно да произведем качествен посевен материал. Спряхме се на 5 сорта пшеница (ранни, средноранни, осилести, безосилести) и един сорт ечемик.
<> КЛИМА (Klima) и ДЕНИСИОС (Denisios) са осилести ранни сортове. Другият впечатляващ сорт е ТЕНОР (Tenor), безосилеста ранна пшеница.
<> ЕМИЛИО (Emilio) е сорт от новата генетика, с най-ясно изразено пролетно братене и това ни дава основание да я препоръчаме на земеделци, в регионите на които есените са твърде кратки. Този сорт е с най-висока толерантност на болести, сочат изследванията на „Райфайзен“, освен това той е разпространен от Турция до… Финландия.
<> ЕНЕРГО (Energo) е пшеница, която изисква по-богати почви и благоприятен климат, за да реализира потенциала си.
<> Ечемик АЗРАХ (Azrah) – фуражен, 6-редов, ранен, с много добър есенен старт.


Паола за инициативата: Най-доброто е, че нашите клиенти, които изявиха желание да посетят полето виждат един голям участък, а не малки опитни парцелки. Запознаваме ги с качествата на сортове, с технологията, особеностите… Тук идваха фермери от далечни краища и се радваме, че виждайки ги, те дават висока оценка на сортовете. Това ни обнадеждава за успешна кампания. А за ранни заявки сме направили промоционални условия – ПО-НИСКИ ЦЕНИ!
Велина ПЕТКОВА

На снимката: Красимир Костов и Паола Димитрова пред мащабното поле с австрийския сорт Клима.

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!