ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТАТА ПРИРОДА НА КАСТЕЛ ДАРЯВА РАБОТЛИВИТЕ СТОПАНИ С МЕД КАТО СЪЛЗА!

* младият фермер Златомир Иванов е наследил пчеларското хоби от дядо си, а заедно с баща си развиват и месодайно животновъдство.

Златомир Иванов е един от малкото млади хора, които живеят и работят в севлиевската махала Кастел. От 1 година тя е част от Батошево, което се намира на 15 км от общинския център, в полите на планината. Младият мъж е завършил селскостопански техникум и се е захванал със земеделски бизнес. Заедно с баща си Недьо арендуват 300 дка ливади в околностите на селото.

От 4 години семейство Иванови се развиват месодайно животновъдство. Двамата отглеждат 16 крави и телета от породата Херефорд и нейни кръстоски. Стадото им е на свободно пасищно отглеждане. Близо 9 месеца кравите се хранят по тучните планиски ливади. В студените месеци ги прибират под стопанска постройка, която е по-скоро навес. Хранят ги с балирано сено. Косенето се извършва механизирано – с косачки. Неодавна са направили свой електропастир.

Семейството получава по 80 лв. на глава субсидии. Проблемите обаче и тук никак не са малко. Изкупната цена на телешкото от няколко години е „замръзнала“ на около 2,80-3 лв./кг живо тегло. Животните се предават в лицензирана кланница в Севлиевско. Въпреки, че отглеждат стадото по почти биологичен начин, Иванови не могат да вземат хубави пари за месото. Това не им позволява да разширят стадото.

Другото хоби – пчеларството, Златомир Иванов е наследил от своя дядо Иван. Всеки ден обгрижва своя пчелин от 60 кошера. Той е в двора му, но наоколо са планински ливади и овощни градини. Кошерите са 10-рамкови по системата Дадан Блат и многокорпусни. Вторите са с 3-4 нива, с умалена рамка и дълбоки дъна, за да събира прашец за собствени нужди. Те са подходящи за балканската паша, която е с по-кратък период през годината. Иначе пък е много разнообразна. През пролетта започва с кукуряка, дряна, после цъфтят овошките, акацията, липата и всевъзможни билки. Районът е екологично чист и почти девствен. В селото има 15-на души, от които двама-трима са също пчелари. Природата е толкова красива и богата, че просто не можеш да не се захванеш с това хоби.

– Аз започнах като ученик с една отводка, която ми подари дядо, а сега имам 60 кошера! – разказва със задоволство Златомир. Т.г. е прибрал 1 тон мед, колкото и миналата, но от 50 семейства. За съжаление 2012 г. се оказа много тежка за пчеларството, защото растителността „изгоря“ от жегите.

От липата е прибрал по 20 кг/мед от кошер и заедно с другите реколти общо продукцията е по 25 кг/кошер. М.г. извадил с 10 кг повече. Тогава имал щастието да събере и манов мед. Сладката течност се стичала от цера и едногодишните леторасли. Толкова се зарадвал, че пратил проба от меда в акредитирана лаборатория в София. Резултатите били положителни, но медът бил с малко по-ниски показатели от странджанския. В морския курорт Царево е омъжена сестрата на Златомир и той мечтае някой ден да пчеларства и в този район.

Иначе в севлиевската махала няма заболявания, с изключение на пролетната нозоматоза, която пчелите сами преодолели. Пчелинът му не страда от феномена „празен кошер“, защото няма заплаха от акари.

Надява се да има възможност да увеличава пчелина си, защото самата природа на Кастел дарява работливите стопани с мед като сълза.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-13)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!