„Еко Агро“ АД – Балчик развива разнопосочни агродейности

*Портфолиото на дружеството включва зърнопроизводство, биоовощарство, биоферма и пчеларство. Основната част от произведената продукция се реализира в курортния комплекс „Албена“.

-Портфолиото на „Еко Агро“ АД – Балчике като „дядовата ръкавичка“ – включва различни агронаправления. Фирмата е създадена през 2002 г., като дъщерно дружество на „Албена“ – АД, с цел да задоволява нуждите на комплекса – обясни изп. директор Мария Жекова. -Зърнопроизводството се осъществява на площ от около 7400 дка, в почти всички землища на община Балчик – Кранево,Рогачево, Гурково, Преспа и др. Близо2600 дка е пшеницата, която „пуска“средно 720 кг/дка. Царевицата за силаж еблизо 4000 дка със среден добив през м.г.4500 кг/дка. Произвеждаме и биологиченсилаж за изхранване на животните ни -грах и тритикале. Люцерната е биологичнаи е на площ от 456 дка. Заготвяме бали отбиосено, което се коси от биологичнитеовощни градини в землищата на Гурково,Преспа, Оброчище и Рогачево.

Конвенционално се грижим за две градини с череши. Над 550 дка са те в землище Карвуна, които са основно 4 сорта – „Кордия“, „Лапинс“, „Реджина“, „Кармен“. Насаждението там е създадено през 2007 г. Допълнително засадихме 120 дка в землище Рогачево с нови френски сортове.

Биологичното ни производство е съсредоточено при ябълките, крушите и сливите. Биоябълките са на 340 дка и са от сортовете „Флорина“, „Муцу“, „Златна превъзходна“, „Фуджи“ и др. Биокрушите са 68 дка от сортовете „Уилямс“, „Абат Фетел“, „Конференция“ и др. Биосливите са 145 дка, сортовете са от серията „Топ“, „Харганта“ и „Презента“.

Биопроизводството е сертифицирано от фирма „Биосертификейшън“ и през м.г. прибрахме първата биологична реколта от плодове. Добивът от ябълки бе над 300 тона, много по-добър от предходната година. Значителна част от продукцията се преработва във фирмен цех и се предлага като сокове. Те са пресовани и пастьоризирани и се реализират в комплекса Албена – посочи г-жа Жекова – специалист по хранителни технологии и доскорошен управител на преработвателното предприятие. – Затруднения създава нагласата на българина, че иска чисти плодове на възможно най-ниски цени. Много от клиентите не могат да разберат, че биоплодовете не могат да имат търговски вид както конвенционалните. Все ще са с някое петънце или червейче, което гарантира, че са отгледани без химикали.

„Перлата“ в короната на „Еко Агро“ АД – Балчик е биологичната кравеферма. В нея се отглеждат 151 крави и телета и 4 бика. Те се хранят на ливади с площ от 500 дка и зимуват в открити дървени навеси. Тук през зимата раждат в почти естествени условия. Резултатът е, че въобще не боледуват – обясни директорката. – Тези две породи се славят с перфектни вкусови качества на месото в цял свят. .

През 2012 г. дружеството навлезе в необятния свят на пчеларството. Първоначално идеята ни започна с необходимостта от опрашване на овощните ни градини, като в последствие магията на пчеларството ни грабна и днес можем да се похвалим вече със 150 кошера! Разбира се пчелите ни донесоха и ето тази страхотна суперхрана, която още от времето на маите и ацтеките е била поставяна на едно ниво с боговете. Медът, който добиваме е 3 до 4 валентен, полифлорен и се получава в екологично чист регион. Не съдържа никакви добавки, консерванти или подобрители – категорична е Мария Жекова. – Както и останалата продукция, той също се реализира в курортния комплекс. Плодовете, месото и медът се предлагат в 25 ресторанта на територията на „Албена“АД.

Последното амплоа на фирмата е създаването на разсадник, в който да се отглеждат растения за озеленяване на комплекса. Още през м.г. са създадени 3 оранжерии по 600 кв. м, в които растат над 55 вида за външно озеленяване. В дружеството работят постоянно 80 служители. По време на прибирането на реколтата се наемат дневно от 150 до 300 души.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!