Електропастирите се използват и за защита на посеви, пчелини, в зоопарковете…

*Новозеландските модели са по-мощни от европейските поради различните стандарти- заяви инж. Георги Александров от фирма“Бентли Фарм“ ООД – София.

*В иновативна разработка електропастирът ще служи като GPS.

-Електропастирите все повече се ползват от фермерите, като напоследък имат приложения и в други сектори – това заяви инж. Георги Александров от фирма „Бентли Фарм“ ООД – София. – Дружеството ни внася електропастири, произведени от новозеландската Speedrite. Разполагаме с10 модела, като предлагаме от най-малките с 0,012 джаула мощност до 36 джаула. За разлика от останалите артикули на пазара, те са пригодени за най-тежки условия – висока затревеност, дъжд, сняг и др. Фирмата, от която доставяме продуктите е обявена за най-добрата в света от Асоциацията на потребителите на електропастири в САЩ и Европа.

Сред предимствата на електропастирите са: технология на цикличната вълна за по-чист и по-мощен импулс по оградата; дава надеждно захранване чак до края на оградата; исплей за напрежението на оградата; терминал за ниско напрежение. Това е чувствителна на напрежение технология, гарантираща, че напрежението ще се запазва високо и е подходяща за контрол на всякакъв тип добитък.

Самата електроника на тези модели е такава, че позволява пренос на електричество на дълги разстояния. Имаме клиенти, които са заградили около 20 000 дка пасища. Поради разлика в стандартите и измерването на мощността, новозеландските елекропастири са близо два пъти по-мощни от европейските аналози.

През последните години електропастирите имат неочаквани приложения и в други сектори – зърнопроизводство, пчеларство, рибовъдство. Все повече арендатори защитават по този начин полетата си с царевица в райони, където има много диви прасета. В Родопите и други райони с мечки, пчеларите ограждат кошерите си, за да ограничат нападенията. Рибопроизводители пък използват този продукт за ефикасно прогонване на видри, които си хапват от рибата. Зоологическите градини в страната също поставят електропастири, за да оградят територията на хищниците.

– Наскоро монтирахме електропастири в софийския зоопарк, като чрез този уред се защити територията на ягуара, пантерата и тигъра – посочи г-н Александров. – Наложи се да се направи ограждение и на други две едри животни – слона и хипопотама. В зоологическата градина в Пазарджик създадохме специално електроограждение на лъва и тигъра. Същите обекти в Благоевград и Плевен бяха предоставени за мечките.

Новозеландски електропастири си поръчват и ловни стопанства от различни части на страната. Така защитават полезния дивеч от нападенията на вълци и мечки. Затова през последните години се радваме на нарастване на продажбите на електропастирите и на повишаване на интереса на фермерите към тях – обобщи инж. Георги Александров.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!