ЕЛЕНОВИ РОГА, СИНЬО ОКО, ФАСТУКА И ОЩЕ ХИЛЯДИ РАСТЕНИЯ ГРЕЯТ В ГРАДИНСКИ ЦЕНТЪР „СЛЪНЧО“

*Петя Венкова сама се грижи за всички тях в село Драгановци, Габровско.

*Богатата гама включва още овощни и вечнозелени дръвчета и храсти, люляци, магнолии, рози, декоративни треви, папрати и др.

Петя Венкова почти случайно започва да работи в градински център „Слънчо“ – село Драгановци, Габровско преди година. В момента е съсобственик и сама го управлява, тъй като колегата й съдружник работи в Германия и се връща рядко. Тя е на 30 години и е свикнала да се справя с всички предизвикателства. Градинският център е близо1,5-2 дка, като в него са разположени оранжериите, магазинче, отвън има и паркинг.
Над двадесет вида са само вечнозелените храсти. Около осем сорта са туите – смарагд, източнозелена, златна, аурея нана и др. Освен това разполагат с разнообразие от лавровишни, растения за живи плетове, червен физокарпус и др. „През есента е един от най-подходящите периоди за засаждането им на гол корен“, посочи 30-годишната стопанка.
В градинския център клиентите могат да избират сред различни овошки, като дръвчетата се осигуряват от водещи производители от Павликенско. Тук могат да намерят фиданки от бадеми, кайсии, праскови, сини сливи, дюли, ябълки и др.
Иглолистните фиданки се осигуряват от горски разсадник в община Априлци. В момента разполагат с около 40-50 бройки, но при заявка може да доставят и повече. Те са основно видове, които се търсят по Коледа – сребрист, бял, зелен смърч, които са вкоренени. През последните години се затвърждава тенденцията хората да търсят живи коледни дръвчета.
Сред предпочитаните от клиентите растения са и магнолиите, люляците, различните видове рози. Цариците на цветята са във всевъзможни нюанси – щамбови, катерливи, храстовидни, като също се доставят от разсадници в Павликенско.
Интересно направление в предлагането на градински център „Слънчо“ са ниските треви, които са над 30 вида. Те са предназначени за алпинеум, за оформяне на контур на пътеки. Имат силен декоративен ефект, защото са много различни, включително и цветове, като сред тях има цъфтящи, нецъфтящи и др. Точно тези зелени треви размножава Петя Венкова. Трудно може да изреди всичките – „синьо око“, „фастука“, „Imperata Red baron“ и много други.

-Тревата „еленови рога“ обаче винаги привлича вниманието. Сигурно сте виждали как от малка висяща кошничка стърчат мощни зелени еленови рога – започна да обяснява усмихнато стопанката. – Това е забележителната папрат платицерум (Platycerium) – най-едрата, най-необикновената и най-красивата от папратите. Името й идва от гръцки и означава широки рога.
Еленовите рога достигат на височина до 25 см, а разперените и увиснали листа са дълги около 50-60 см. В течение на годината израстват 2-3 нови листа. Най-добре расте на светло, но не слънчево място. Оптималната температура е 18-20 градуса. Зле се отразяват температури под 15 и над 24 градуса. Преди поливането почвата трябва да е добре изсъхнала. Най-добре е саксията да се потопи за 15 мин в съд с вода, за да може почвата да се напои добре. Веднъж месечно е хубаво във водата да се разтвори минерален тор.
Платицерумът добре понася стайния въздух, но харесва пулверизирането 1-2 пъти седмично, при което се почистват и листата. Те не бива да се мият с кърпа, тъй като се премахват късите косъмчета, с които са покрити и които помагат на растението да се справи със сухия въздух.
Петя Венкова с удоволствие може да разказва за всяко растение, което отглежда. Тя призна, че поради пандемичната ситуация продажбите са намалели. Обаче се надява следващата година да е по-успешна и да получат резултат за положените тази година усилия.
Това, което й дава сили да се бори, въпреки трудностите е синът й Павел. Той успява да очарова всеки клиент. Неслучайно заедно със съдружника си нарекли центъра „Слънчо“, защото и двамата наричат така галено децата си.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!