ЕМЕЛ АХМЕДОВА ВЪЗПРИЕМА МОТОТО „ЧИСТА ХРАНА – ЧИСТА ДУША“ ЗА СВОЕ ВЕРУЮ

* Младата жена стопанисва по екологичен начин 100 дка орехова градина в Русенското село Смирненски.

Емел Ахмедова е на 28 г. и е собственик на 100 дка орехова градина в село Смирненски, община Ветово. Тя е завършила икономика във Варненския икономически университет и от няколко години се е посветила на земеделието. Опирайки се на традициите в семейството си, младата дама чрез фирмата си ЕТ „Еко пойнт – Емел Ахмедова“ през 2010 г. печели проект по мярка 112 „Млад фермер“ по Програмата за развитие на селските райони. Изпълнява коректно 5-годишния си бизнес-план и увеличава тогавашното си малко земеделско стопанство с 22 дка орехи и 40 пчелни кошера. Изцяло залага на български посадъчен материал от Аграрния институт в Пловдив, както и се доверява на техните препоръки за схема на засаждане и начин на отглеждане. Избира родните сортове и е много доволна от резултатите.

След това със собствени средства продължава надграждането с увеличаване на ореховата градина с още около 60 дка. През ноември 2017 г. прибира първата реколта. Орехите отговарят на нормите за добив през първи плододаващ период. Същевременно през същата година съдбата я дарява и с първата й рожба.

Но „първите неща“ не свършват дотук. През м.г. започва и реализацията на спечеления проект по мярка 4.2.“Преработка/ маркетинг на земеделски продукти“ по ПРСР за ремонт и преустройство на сграда – цех за преработка на ядки. Вече е закупила и заложеното в него оборудване – поточна линия за чупене, изчистване и сортиране на ядките, како и хладилна камера за съхранение на готовата продукция.

Сега с помощта на семейстовото си успява едновременно да отглежда първата си рожба и да се радва на първите си плодове от положените усилия в агросектора. Тя знае, че в земеделието се печели само с труд и упоритост и продължава да разширява стопанството си. На този етап намеренията й са да продава орехови ядки, но за напред обмисля да затвори цикъла и с цех за производство на орехово олио.

А на въпроса защо орехи, краткият отговор е, че орехът е една от супер-храните в света. Той спомага за здравословния начин на живот. В него е идеално съотношението на Омега-6 и Омега-3 мастни киселини. Те намаляват риска от сърдечни заболявания. Съдържат алфа-линоленова киселина – една от основните омега-3 мастни киселини, подобни на тези в мазната риба като сьомга и скумрия. Предотвратяват нестабилен сърдечен ритъм и чрез контролиране на образуването на плаки в кръвоносните съдове. Спомагат и за намаляване на „лошия“ – LDL-холестерол, и С-реактивния протеин – възпалителен маркер, свързан с атеросклероза и сърдечни заболявания. И не на последно място орехът е храна за мозъка. Горещо препоръчва хората да се възползват от този чудесен природен дар и всеки ден да изяждат поне една шепа.

Младата фермерка е възприела мотото „Чиста храна – чиста душа“ като нейно верую в развитието на агробизнеса. За това и се присъедини с много голямо желание към новоучредената Задруга за чиста храна във Велико Търново. Нейните виждания изцяло се покриват с целите на Задругата, защото за нея чистата храна на трапезата е от жизненоважно значение. При отглеждане на ореховата градина и пчелните си семейства Емел не използва никакви химикали. След всеки дъжд градината се коси, без да прилага торове и препарати. Казва че иска спокойно да храни дъщеря си и всички хора с чиста храна, за да са физически здрави и духовно силни. Чистата храна е лекарството, което трябва да ползваме всеки ден за да имаме най-безценното в живота – здравето.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!