Етерично-маслените култури изискват много любов и инат

* Категоричен е нотариусът Юлиян Димитров, който отглежда 250 декара с билки. На полетата му край село Победа има бял равнец, хизоп, салвия скларея, мащерка, лавандула и др.

* В Добруджа жътвата на белия равнец започна, предстои на лавандула, салвия и втори откос лайка.

Разходка край добруджанското село Победа ни пренася в ароматния свят на билките. Уханието на мащерка прелива в камфоровия дъх на хизопа, а тръпчивият аромат на белия равнец се смесва със салвията. Невероятен танц на ухания, истинска терапия за сетивата и душата. Присъстваме на жътва на бял равнец – поредната билка, която вече се среща по полетата на Добруджа. Времето е подходящо – горещо и слънчево. Полето е приказно красиво – синевата на небето стига до цъфналите слънчогледи на хоризонта. Следват лилавите нюанси на лавандулата и хизопа, както и пухкавите бели облачета на цъфналия равнец. Красота и наслада!

В тази юлска жега нотариусът Юлиян Димитров, насочил се от 6-7 години към отглеждане на етерично-маслени култури, е на полето със своите хора. Започва жътва на бял равнец. Край дъхавите полета разговаряме за билките, свойствата им и разбира се, има ли печалба от ароматните треви:

– Започнах с етерично-маслени култури преди 7 години като хоби. Дългогодишната ми професия като нотариус изисква много и тук намирам абсолютен релакс. Това е хоби, разположено върху 250 декара в землището на село Победа. Тук имаме бял равнец, мащерка, хизоп, салвия скларея, мента, лайка, както и традиционната за Добруджа лавандула. Насочил съм се само към етерично-маслени култури.

Тук имаше стари лозя, които превърнах в свое опитно поле, за да видя какво ще вирее. Заедно с моето семейство и с моите приятели махнахме засяхме тези билки, които се срещат по принцип в пустинни, субтропически региони. Явно климатът в Добруджа се променя, свидетели сме на това през последните години. Имаме сухо и горещо лято и тези ароматни култури са подходящи за региона, намериха си мястото тук.

Днес започнахме жътвата на бял равнец. Това е специфична билка, за втора година я прибираме. Правим това със специализирана техника, която закупихме и която е предназначена за жътва на етерично-маслени култури. Установихме, че има много висока производителност. По принцип белият равнец вирее на силно слънце, често се намира в див вид по поляните и се знае най-вече като бурен. Маслото се използва във фармацията и се изкупува на много добри цени.

Може да е нескромно, но ние сме едни от първите производители на бял равнец в Добруджа. Доходите от тази култура бяха много прилични през предходната стопанска година. Затова трябваше да инвестираме в нова специализирана техника, чрез която да повишим рентабилността си. Ето, сега жънем, но очакваме да има и втори откос, втора реколта. Сега се жъне високо, малките бутончета, т.е. малките цветчета остават и ще се развият. Очакваме втора реколта и при лайката, тъй като преди седмица приключихме първата ръка.

На полето сме заложили френски сорт бял равнец. Аз не съм агроном, но човек се учи, стига да има желание.

Нашата земя в Добруджа е качествен чернозем. Добруджанската земя е тлъста и отпочинала, ражда в пъти повече и затова имаме вече толкова различни култури, затова лавандулата стана 80 000 дка.

Според мене истината е в това – добруджанецът да се върне на село, да си произвежда сам благата и да е доволен от труда си. Не можем всички да живеем в София или в големите градове. Трябва да има пряко производство. Това е моята истина! Земеделието е любов! Важна е истинската връзка със земята! Виждате днес – красиво поле, чист въздух … Какво му трябва повече на човек, освен здраве?!

Вижте колко са красиви и ароматни всички тези билки. Пчеларите в региона също са доволни. Пчеличките правят черен мед от хизоп, жълт мед от салвията, бледожълт от мащерката и белия равнец. Самите пчели явно са доволни, защото носят много прашец, това разказват пчеларите. Природата, кръгът почва да се раздвижва.

Какво се иска, за да отглеждаш етерично-маслени култури? Трябва да има любов. Любов и инат. Трябва да повярваш на себе си, за да се случи всичко, иначе ще рухнеш. Благодаря на семейството си, което ме подкрепя през годините в това мое начинание!

Ела Стоянова

(повече в Агровестник – стр. 7-29)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!