ЕФЕКТИВНИТЕ МИКРООРГАНИЗМИ – ПО ПРИРОДА ФУНКЦИОНАЛНИ, ДЕЙСТВАЩИ, ПОЛЕЗНИ

* Това е основното предимство на биологичните продукти за растениевъдство, животновъдство и пчеларство, предлагани от „Био-инженеринг“ ЕООД – обяснява управителят на дружеството Симеон Боршуков. Дружеството е традиционен участник на земеделските изложения в страната. С младия управител се срещнахме на тазгодишния Добрички панаир, където интересът към био-продуктите бе подчертано висок.

– Казвам се Симеон Боршуков и съм управител на „Био-инженеринг“ ЕООД. Фирмата е от 10 години на българския пазар и е със седалище в София. Може да се каже, че е семейна, работя заедно с майка ми и приятелката ми. Занимаваме се с внос и производство на ефективни микроорганизми за селското стопанство. Нашите продукти са изцяло на билкова и на бактериална основа. Всичките са положителни и с добро въздействие бактерии, които се използват в земеделието, животновъдството, пчеларството. Също така с нашите продукти прочистваме и водоеми. Технологията е японска и от 20 години е позната в Европа.

Участваме на всички изложение в страната. Тук, на Добрички панаир сме вече за 3-та година. Стартирахме с „Агра“ в Пловдив преди 8 години. Има интерес към нашите продукти, доволни сме от участията си.

Ефективните микроорганизми са микроскопично малки, многостранно допринасящи живи същества, които в по-голямата си част (70%) се състоят от жива материя. Те са течна смес от бактериални култури: млечно-кисели фотосинтезни, азотофиксиращи, ферментативни гъби и дрожди. Тези култури са заложени като базови за всички продукти на „Микроведа“, получени чрез ферментационен процес. При ферментацията органичните материи като например (билки , меласа, растения и др.) се преобразуват в ензими или микроорганизми. Когато добавим микроорганизми към процеса могат да се образуват такива вещества, които по химичен път биха се произвели много трудно или въобще не биха се получили.

За продуктите на „Микроведа“ са използвани специални микроорганизми в стъпаловиден процес на култивация с помощта на меласа от захарна тръстика. При този ферментационен процес меласата се разгражда и Ефективните микроорганизми се размножават многократно. Комбинацията прави крайния продукт много стойностен и богат на силни антиоксидационни субстанции (ензими, витамини, аминокиселини, биоактивни вещества.)

Продуктите с Ефективни микроорганизми се отразяват и влияят на заобикалящата ни миркобиална среда (почва, растения, вода, кожа, повърхностите в дома и т.н.) положително и изграждащо. Те са „живи“ и продължават да работят във всяка среда. По този начин регенеративните микроорганизми владеят средата и не оставят шанс на патогенните микроби да са разпространяват. Намират приложение навсякъде, където живеят бактерии – в почвата, по самото растение, по кожата на животните, във водоемите, в малките езерца и декоративни фонтани, при почистването на домакинства и много др. Ускоряват разграждането на органичните материали и ги предпазват от гниене.

Продуктът Ефективни Микроорганизми Микроведа – Фарминг е една концентрирана така наречена „култура майка“ от полезни, не генно манипулирани микроорганизми. Притежава Удостоверение от министерството на земеделието и храните, от Българска агенция по безопасност на храните БАБХ, Удостоверение за регистрация на торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати. Вписан е в листата за екологично земеделие. Сертификат на контролния орган за Европейският съюз за екологично производство и обработка на продукти за селското стопанство. Произведен при строги хигиенни и качествени изисквания по биологичен път.

Ефективни Микроорганизми-Фарминг повишава биологичната активност на културните почви и подобрява едновременно физикалната и химична почвена структура. Повишава способността на растението да фотосинтезира, в следствие на което се повишават съпротивителните сили и виталността им. По-добра кълняемост, по-добър коренов растеж и цъфтеж, по-добра плодовитост и зрялост.

Отгледаните с Ефективни Микроорганизми плодове имат необикновено високо съдържание на полезни вещества и се съхраняват отлично. Но областта за използването им съвсем не се ограничава с растениевъдството. Тъй като растителният и животинският свят, пък и всяка естествена биологическа среда на Земята, имат по същество единна микробиологическа структура, то и Ефективните Микроорганизми играят изключителна, продуктивна животворна роля при тяхното внасяне във всяка биологическа среда, независимо дали е почва, човешки или животински организъм, естествени отпадъци или всяка друга среда, изискваща биологическо очистване.

В Япония с помощта на Ефективните Микроорганизми чистят градските канали, организират затворени производствени цикли. Милиони японци използват Ефективни Микроорганизми в кулинарията, при решаването на всевъзможни битови проблеми. Изключителни резултати дали в животновъдството и птицевъдството. Когато ги получават в дневната си порция, животните не боледуват и растат значително по-бързо. С няколко пъти се намалила смъртността при младите животни, забележимо се увеличил млеконадоят. Снесените от кокошките яйца превъзхождат по качество селските.

Раждането на технологията имало световен отзвук. Нейното внедряване станало част от националната политика на много държави: от относително слабо развитите Тайланд и Парагвай до световните сили: САЩ, Франция, Германия и т. н.

Искам да се фокурсирам върху продуктите ни за пчели, понеже напоследък е наболял проблемът. Оздравяваме ги успешно, лекуваме и засилваме тяхната имунна система. Няма стрес при пчелите, вследствие употребата на бактериите, няма опушване. Само пулверизираме върху кошера и се радваме на добра продукция и здрави пчелни семейства.

Имаме серия и за селскостопанските нужди – повишава се добива без химия, устойчивостта на растението, подобрява се имунитета. По-добре фотосинтезират, вкореняват се по-добре. Когато културата расте здрава и силна не е необходима химията, която да я пази от насекоми и вредители. Дозите при растениевъдството са в зависимост от почвите – около 5-6 литра на декар, като може да се внася чрез капковото напояване. Основният продукт там се казва Mикроведa Фарминг. Друг хубав ефект е, че при капковото напояване често се образува слуз от водорасли и нашият продукт ги премахва успешно. Това е вторичен ефект от употребата му. Работи се много икономично с големи разреждания – 1:100 и 1:500 в зависимост от растенията. Бактериите разграждат изключително лесно растителните остатъци в почвата, като ги преобразуват в микро- и макроелементи. Не е необходимо да вкарваме други торове.

Продуктите, които фирмата ни предлага на българския пазар са: МИКРОВЕДА®Лайф – ферментирал пробиотик за хората (полезен за изчистване на червата), Микроведа фарминг – концентрат майка, Pro Milieu Clean (Универсален почистващ концентрат), Микроведа-Фарминг Активиран, Бокаши-Анаеробен компост, Фарминг Ферментирал билков екстракт, Микроведа Кеар Апис за пчели, Кошче за домашно компостиране.

В близост до София разполагаме със собствени градини, на които изпробваме нашите продукти. Работим съвместно и с Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“, заложили сме опити и при отглеждане на памук.

Научете повече на: www.mikroveda-farming-bg.com

 

На снимката: Симеон Боршуков и майка му Даниела на щанда на изложението в Добрич. 

Пламена ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!