„Жътвата на житните култури се измести по-рано с близо седмица!“

*посочва Станислав Папазов, който стопанисва 11 800 дка в област Търговище и кравеферма с 80 животни – месно направление.

Агроном Станислав Папазов от Търговище успешно е съчетал две от направленията в агросектора – зърнопроизводство и животновъдство. Завършил е специалност“Полевъдство“ в Аграрен университет- Пловдив и от 1997 г се занимава със собствен бизнес. Обработва над 11 800 дка в землищата на селата Голямо Соколово,Ралица, Бистра, Стража и Божурка.

Срещнахме се на 27 юни, когато тъкмо беше приключил жътвата на ечемика. На 1 юли пък трябваше да започне кампанията по прибиране на пшеницата. По негови наблюдения през последните години жътвите са се изместили с няколко дни по-рано поради горещините.Преди това прибирането на ечемика е започвало на 1 юли, а на пшеницата – на 7 юли. През тази година по-ранното узряване се дължи на топлата и суха зима, както и на горещините в края на май и през юни.

Преди началото на жътвата е закупил нов комбайн“Кейс“. На полето ползва и „по-старата“машина „КЛААС“, която е на 6 г. Разполага с 6 трактора от различен клас,основно марки „Кейс“ и „Масей Фергюсън“. Успява бързо да реализира продукцията си, защото разполага с малка складова база, в която съхранява храната за животните. Част от продукцията преработва във фуражен цех, но по-голямата от нея реализира на търговци. „За съжаление, в Търговишко изкупните ценина повечето култури не са високи, въпрекиче се намираме само на 100-на километраот пристанище Варна“ – сподели г-нПапазов.

Той е създал животновъдното стопанство през 2007 г. с проект по САПАРД, когато е осигурил и необходимите машини за автоматизация на отглеждането. Първоначално е работил в млечно направление, като е закупил Черношарени говеда, внос от Австрия и Германия. През 2014 г. се насочва към месодайната порода Абърдийн Ангус и в момента стопанисва 80 животни. През топлите месеци те са на пасищно отглеждане, като е заградил 300 дка общински и лични ливади.

Най-големият проблем според бизнесмена е ниската изкупна цена на телетата – през миналата година тя е била около 3,50 лв./кг живо тегло, а сега се надява да е поне около 4 лв./кг живо тегло. Разбира се, сериозни са затрудненията в този сектор и с намиране на подходяща работна ръка.

Въпреки всички трудности Станислав Папазов успешно развива своя бизнес вече над 20 години. Радва се, че неговият син Теодор Желев не само проявява интерес към фамилната дейност, но вече е и студент специалност „Полевъдство“ в Аграрния университет в Пловдив.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-27)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!