ЗАДОВОЛИТЕЛНИ ДОБИВИ ОТЧИТА „АГРО ПЛЮС СЛАВЯНОВО“

  • Фирмата с управител Кирил Събев обработва около 12 000 дка в Плевенско, на които залага традиционните зърнено-житни и маслодайни култури. При неблагоприятните климатични условия този сезон пшеницата се отчита с малко над 500 кг/дка.

В началото на юли жътвата на есенниците в Плевенско вече е приключила. „Добивите не са от най-високите, но има райони, в които резултатите са по-лоши!“ – посочва управителят на „Агро Плюс Славяново“ Кирил Събев. Фирмата обработва около 12 000 дка в общините Плевен и Никопол, в землищата на селата Мечка, Новачене, Асеново, Коиловци, Санадиново и гр.Славяново.
От засетите 4500 дка с пшеница са прибрани малко над 500 кг/дка. Причината за тези резултати е сушата, която продължава през последните 2-3 години, като особено безводни периоди са зимата и пролетта. Слънчогледът тази година е около 4100 дка, като средните добиви през миналите сезони са около 300 кг/дка. Прилагат се и двете технологии по равно – „Експрес“ и „Клийърфилд“. Царевицата е заложена на 3200 дка, като през последните години се отблагодарява със 800-1000 кг/дка.
Базата на дружеството се намира в стопанския двор на Славяново. Дружеството ползва лицензирани складове и съхранява продукцията, докато не се появят добри оферти.
Фирмата има опит в реализацията на европейски проекти. Още по програма САПАРД са закупени два комбайна, а по мярка 121 на ПРСР – и трактори и прикачен инвентар. В момента екипът разполага с два комбайна „Ню Холанд“ и „Челинджър“. От тракторите активно се ползват 5-6, от които трите големи са „Кейс“ и „Ню Холанд“, като са съхранени и стари машини Болгар и ЮМЗ за извънредни ситуации, както и самоходна пръскачка.
Кирил Събев е управител на „Агро Плюс Славяново“ от 8 години. Родом е от Павликенско и от най-ранно детство се е влюбил в земеделието, тъй като родителите му са се занимавали с тази дейност и с животновъдство. След това завършва бакалавърска степен по специалност „Растителна защита“ в Тракийския университет в Стара Загора, а магистратура – в Аграрен университет Пловдив.
Според него едни от най-големите проблеми в земеделието е административното натоварване на фирмите. Целогодишно трябва да се предоставят някакви документи. Сега има възможност за очертаване онлайн, но повечето земеделци не са обучени как да работят в системата, посочи той.
Другият още по-сериозен „препъникамък“ за този сектор са климатичните особености и продължителното засушаване. Той проучва възможностите да се приложи Strip-till технологията. Засега обаче предпочита първоначално да наблюдава ефективността й на полетата на негови колеги от района.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!