ЗАЕДНО ВЪРВИМ НАПРЕД, БОРИМ СЕ И РЕШАВАМЕ ПРОБЛЕМИТЕ!

*заявяват Стоян и Тихомир Тимонови – фермерите са първи братовчеди и потомствени земеделци, отглеждат над 100 декара марули, зелен лук, репички и др. в Пловдивското с. Стряма. Почти цялата им продукция се реализира в търговската верига Кауфланд. Мечтата им е да се сертифицират като биологични производители и да разширяват производството.

Стоян и Тихомир Тимонови от Пловдивското село Стряма са първи братовчеди, а от десет години и бизнеспартньори. И двамата са потомствени зеленчукопроизводители,наследили земеделския занаят от своите родители. Младите мъже са специализирани в отглеждането на зелена салата, зеленчук, зелен чесън, репички, моркови, копър,магданоз и др. Дейността си стартират върху 3 декара, а през годините са ги увеличили над 100. Десет от тях са заети с полиетиленови оранжерии, което позволява производството да е целогодишно.Разполагат и с база за сортиране и опаковане на продукцията, която е до самото стопанство. Тимонови са от късметлиите земеделски производители,които са решили проблема с реализацията на продукцията си. Имат договори за изкупуване с различни търговски вериги,като по-голямото количество пласират в Кауфланд. Близостта на фермата до централната му логистична база, която се намира край с. Стряма, допълнително улеснява комуникацията и транспорта.С двамата разговаряме за производството,за трудностите, които срещат като земеделски производители, както и за бъдещите им планове за развитие.

Първи започна да разказва Стоян Тимонов:

– От деца сме израснали по градините, така че земеделието ни е много добре познато. Освен, че продължихме дейността на родителите си, които пък са я наследили от своите, опитваме се малко по малко да надграждаме направеното от тях. Част от печалбата инвестираме в покупка на земя и техника с цел непрекъснато да се модернизираме. Съумяваме всичко да закупим със собствени средства и за сега не ни се е налалагало да теглим кредит от банка. Не сме кандидатствали и по нито една мярка от ПРСР, нито от предния, нито от сегашния програмен период. В Държавен фонд „Земеделие“ нещата се случват много бавно. Докато чакаме да открият някоя мярка, после да чакаме за одобрение, което може и да не се случи, ако не ни достигнат определен брой точки, минава много време, което за нас е ценно. Затова предпочитаме колкото можем да реинвестираме в стопанството с печалбата от работата ни. Така преди няколко години успяхме да изградим и логистичната си база.

Самата работа изисква непрекъснато да се разширяваме, да реагираме бързо и да правим нещо различно, за да сме актуални на пазара. И ако чакаме примерно две години да получим някакво подпомагане от ПРСР, може и да станем губещи. Успяхме да си купим машина за сеитба на семена. Тя ни е от голяма полза, тъй като с нея имаме възможност сами да си произвеждаме разсада. Това е голям плюс, което ни помага за оптимизацията на производството. Имаме и машина за сортиране и опаковане на зеленчуците, което също ни дава предимство при тяхната реализация. Разполагаме и с два трактора – голям и по-малък, лехообразувател, който е задължителен при подготовката на почвата, разсадопосадъчна машина, култиватори, пръскачка, въобще всичко необходимо за производството на зеленчуците, които отглеждаме. А според натовареността на работата и сезона, временно наемаме между 10 и 20 работника от нашето село, също и от съседните села.

Това е може би най-голямата ни трудност – да намерим съвестна и качествена работна ръка, която в днешни дни е рядкост, но се справяме. Ние също се включваме по време на кампаниите, особено при беритбите, така че всичко да върви както трябва. Опитваме се колкото можем максимално да механизираме производството, за да намалим човешкия фактор и отчасти да решим проблема с дефицита на работници. Другият ни проблем са климатичните условия и промяната на времето, което понякога ни поднася неприятни изненади, но това е природа и човек е безсилен пред нея. При една лоша година не винаги можем да оптимизираме производството почти на 100 процента. Затова и застраховаме площите срещу природни бедствия. Но относно предложението в новия Закон за превенция от неблагоприятни климатични събития, фермерите да плащат определена сума на година, не сме съгласни. В това отношение трябва да има държавна подкрепа за компенсиране на загубите, каквато национална подкрепа има при 100 процента унищожение на продукцията от градушки, наводнения и др. Ние и сега си плащаме срещу градушки и други природни бедствия, но на застрахователна компания – уточни г-н Стоян Тимонов.

– Всички зеленчукови семена, които използваме, са холандски – включва се в разговора Тихомир Тимонов. – За съжаление в България няма качествени семена.

Относно технологиите на отглеждане и растителната защита имаме постоянно заети агрономи, на които разчитаме – уточнява Стоян Тимонов. – Но много е относително каква продукция ще се получи. Зависи каква ще е годината, все пак голямата ни част от производството е в завод на открито.

Относно продажбите на продукцията, благодарение на добрата ни комуникация с търговските вериги, реализираме всичко без проблем. А най-дългогодишно партньорство имаме с Кауфланд. С тях сключваме договор за изкупуване на продукцията, но и се задължаваме да произведем определени количества и с високо качество от различните видове зеленчуци. Друг голям плюс в партньорството ни е, че наша стока, която те не са успели да продадат, което много рядко се случва, никога не ни я връщат. По този начин ние не сме на загуба, плащат ни за толкова количество, колкото сме предали. Тъй както от централния си склад до с. Стряма Кауфланд разпределя стоката за всичките си магазини в България, радваме се, че нашата марка зеленчуци е известна не само в Пловдив и областта, а и в цялата страна.

За момента продаваме само за българския пазар, но в бъдеще, ако още увеличим площите, може да търсим и реализация на външни пазари. Още повече, че в близките ни планове залагаме първоначално част, а след това и цялата площ, на която отглеждаме зеленчуците, да сертифицираме като биологична. Вече много хора предпочитат да купуват чисти храни – кой заради модата, кой заради стремежа към здравословен начин на живот. Хубавото е, че все повече млади хора искат да се хранят здравословно и гледат така да хранят и децата си и от малки ги възпитават по този начин.

Другата дейност, с която се подпомагаме е сортиране на различни зеленчуци, пак в нашата база. Това правим по заявка на други производители или търговци, с които също си партнираме успешно. Сега например сортираме египетски картофи, а от другата седмица започваме и с български – уточни Стоян Тимонов. Братовчед му допълни, че от две години работят много добре и с няколко други зеленчукопроизводители, с които имат неформална организация на производителите. Заедно отглеждат чушки, корнишони, патладжани, зеле, консервни домати, както и марули. Другите стопани също са сертифицирани по GLOBAL GAP и се стремят да са колкото може по-екологични.

В заключение Стоян допълни, че в по-дългосрочните им планове искат да разширят още повече фамилното производство, както и да включат и други култури, като пипер, тиквички и др. Ако имаме възможност, още повече ще механизираме всички процеси на производство – от залагане на семката, до беритбата на зеленчука, както е в много европейски стопанства. А дали нашите деца, които сега са на по три годинки, ще поемат земеделската щафета от нас като пораснат, само времето ще покаже. За сега ние ще продължаваме заедно да вървим напред, заедно да се борим и да решаваме проблемите и заедно да се радваме на успехите, на които се надяваме. Важното е всички да сме живи и здрави, пожелаха си братовчедите Тимонови.

Аделина ГЕОРГИЕВА

На снимката – Братовчедите Стоян /вляво/ и Тихомир Тимонови правят успешен земеделския бизнес

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!