ЗАЛОЖЕТЕ НА СОРТОВЕТЕ НА RWA!

*Клима, Денициус, Енерго, Тенор, Емилио, Азрах – това са пшеници и ечемик от австрийската генетика, която се радва на възраждане по българските полета. Ексклузивен представител на сортовете и хибридите на „Райфайзен” е „ФертБул” ЕАД, което търгува основно с торове и препарати, а от тази година и със семена. Повече за тази дейност ни разказва Паола Димитрова, ръководител Отдел „Семена и препарати” в дружеството.

Полетата видяхме с очите си, когато пшениците наливаха клас в един дъждовен летен ден. После ни стегна суша, жестока, нечувана. Жътвата отдавна приключи и ето, че стопаните се подготвят за идната кампания. Мнозина все още се лутат между „търсенето и предлагането”. Със сигурност е ясно, че качественият посевен материал не достига. Обещахме си да се фокусираме отново върху тази ниша от дейността на „ФертБул” и помолихме Паола Димитрова, ръководител Отдел „Семена и препарати” да ни обрисува картината, такава каквато е в действителност.

-В този засушлив и недотам благодатен регион на страната засяхме сортове на австрийската компания „Райфайзен” – 5 пшеници и един сорт ечемик. Определено мога да обобщя, че сме доволни от резултатите, които постигнахме, защото добивите бяха добри. Всички пшеници се отчетоха с по 500 кг качествено хлебно зърно от декар, за разлика от нашите съседи по полета, които жънеха по 150-200 кг.
Селекцията на RWA е с много висок потенциал. Разбира се, той ще бъде развит в добра година. Но по-важното в случая е, че при тези изключително тежки в климатично отношение месеци пшениците показаха високи количествени и качествени показатели. Австрийските ни колеги ни подаваха информация какви добиви са получили фермерите от различните страни, напр. в Хърватия сорт Клима е дал 980 кг зърно от декар. И това е
НАЧАЛОТО НА УСПЕХА В ТОВА НОВО ЗА ЕКИПА НИ НАПРАВЛЕНИЕ.
Направихме и лабораторни анализи на всеки сорт поотделно и резултатите бяха впечатляващи – висококачествено зърно с чудесни показатели. Кълняемостта е много висока – около 98%. В момента разполагаме с посевен материал С1, значима част е продадена, защото интересът към нашите пшеници беше голям. Останали са ограничени количества от различните сортове, но непрекъснато получаваме запитвания от зърнопроизводители, които се интересуват от тази селекция.
Но нека не подминем и някои пропуски, а именно високите посевни норми, с които са свикнали да работят земеделците, правят го превантивно. Но
НАШИТЕ ПШЕНИЦИ ИМАТ ВИСОКА КЪЛНЯЕМОСТ И СИЛНО ИЗРАЗЕНО БРАТЕНЕ,
именно затова не са препоръчителни високите посевни норми. За всеки сорт сме изчислили подходящата сеитбената норма в килограми и постоянно съветваме клиентите ни да се придържат към нея. Припомняме и основните характеристики на сортовете, които са от значение за желаните резултати. Например:
<< КЛИМА е пшеница, която изкласява рано, устойчива е на суша и високи температури. Подходяща е за отглеждане на бедни почви и притежава уникалната комбинация между ранозрелост и студоустойчивост. Много добра е устойчивостта й на жълта ръжда. Растенията са ниски, жътвата е лесна. Препоръчваме залагането на 380-420 семена на кв. м.
<< ДЕНИЦИУС е високодобивен сорт, доброто вретенене и високият брой зърна гарантират стабилност на резултатите. Устойчив е на полягане, добре понася третирането с фунгициди. При него посевната норма е по-ниска (330-360 кълняеми семена на кв. м).
<< ТЕНОР препоръчваме да се сее на добри почви, показва впечатляваща устойчивост към Фузариум, ето защо може да се отглежда на полета, склонни към проява на болестта и където фунгицидното пръскане не може да бъде извършено навреме.
<< ЕНЕРГО съчетава високите добиви с високо съдържание на протеин и добро качество. Този е единият от най-разпространените сортове на RWA. Да не се превишава сеитбената норма от 330-380 кълняеми семена на кв. м!
<< ЕМИЛИО е с много плюсове: висок добив, стабилно съдържание на протеини, устойчивост на ръжда, слана и фузариум. С изключително висока студоустойчивост и поносимост към кисели почви.
<<АЗРАХ е широко разпространен сорт ечемик на австрийската компания. Растенията са с много добра устойчивост на пречупване, добивите са високи и стабилни.
Фертбул предлага комплексно обслужване: посевен материал, торове и препарати за опазване на културите от вредители. Тази кампания отново няма да използваме амониев нитрат при пшениците, нашите полета и растения бяха нахранени с ДАП, калиев хлорид и карбамид. Във фаза Братене на полетата с кисела реакция на почвата заложихме на Еколист Житни, в началото на вретенене – на Амино Микро Житни и Нитроспийд 39 и във фаза Изкласяване – Еколист Микро Житни.
По-различна беше схемата при алкалните почви: МАП, калиев хлорид, Еколист Житни по време на Братене, във времето на началото на вретенене третирахме с Пиамон 33/Амониев сулфат, с Амино Микро Житни и Нитроспийд. А във фаза Изкласяване – с Еколист Микро Житни. Технологиите са добрите, печелившите и ги препоръчваме горещо на нашите клиенти.
Но и това не е всичко, фермерите имат възможността да избират варианти – дали семената да бъдат обеззаразени или не, затова продаваме само почистени семена и количества, които са третирани с обеззаразител и стимулатор. Тази есен цените на посевния материал у нас варират в широки граници, но бих казала, че стоим на добро ниво.
СЪОТНОШЕНИЕТО „КАЧЕСТВО-ЦЕНА” ПРИ НАС Е МНОГО ДОБРО!
Така че си заслужава да се заложи на селекцията на Райфайзен. Лично аз съм впечатлена най-много от Клима и Емилио, те са и моите фаворити. Представиха се прекрасно и по време на цялата вегетация бяха в много добър вид. Разбира се, трябва да отдадем заслуженото и на моите колеги, агр. Красимир Костов, който е и ръководител на базата ни в с. Жребино, Елховско и на агр. Радослав Иванов. Те ежедневно извършваха огледи на полетата, следяха развитието на растенията.
Базата ни е оборудвана с необходимата техника: трактори, инвентар, сортировъчни и почистващи машини, техника за обеззаразяване на посевния материал. Възнамеряваме през идния сезон да увеличим площите, отново ще ползваме базови семена, както и С1 от Клима, Денициус, Енерго, Тенор, Емилио и Азрах, ще разширим списъка с два нови сорта.
Отделяме необходимото внимание и на пролетните култури, изпитването продължава с шест хибрида царевица и 2-3 хибрида слънчоглед. В момента прибираме реколтата от маслодайната култура, предстои жътвата и на царевицата. Слънчогледовият посев беше много добър през цялата вегетация, единствено през последните дни сушата предизвика по-ранното му узряване.
ВСЕКИ ЗЕМЕДЕЛЕЦ ЩЕ МОЖЕ ДА ПОДБЕРЕ НАЙ-АДАПТИВНИЯ ЗА НЕГОВОТО СТОПАНСТВО СОРТ ИЛИ ХИБРИД ОТ НАШЕТО ПОРТФОЛИО.
Например Емилио и Енерго показаха и чудесни добри хлебопекарни показатели. Дори различни мелници у нас вземаха проби, анализираха ги, останаха доволни от резултатите и заявиха суровина за техните предприятия.
Но нека не подминем и ечемика, който ни зарадва с добив от 600 кг от декар. Азрах е 6-редов фуражен ечемик, с висока устойчивост на мрежести петна, изкласява рано, с едро зърно и високо съдържание на сурови фибри.
Австрийските ни колеги се стараеха да ни посещават доста често, изключвам месеците на пандемията. И тогава сме поддържали кореспонденция, давали са ни напътствия, съвети, за да изведем едно завидно производство. Нещо повече, ние помагахме на техни партньори от други страни, които не са успели да си заготвят достатъчно посевен материал. Така че съвместната ни работа е успешна, Райфайзен са силен и надежден партньор на ФертБул ЕАД!
За контакти: Паола Димитрова – 0886 17 58 79

(повече в Агровестник – стр. 14-15)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!