„ЗАСУШАВАНЕТО Е НЕЗАПОМНЕНО, НО ПАДНАЛИТЕ ДЪЖДОВЕ И СНЕГОВЕ ДАВАТ ОПТИМИЗЪМ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ!“

* коментира г-н Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов коментира най-наболелите въпроси за сектора. Той вдигна завесата около плановете на Министерството на земеделието, храните и горите за създаването на гаранционен фонд, който да компенсира стопаните при настъпили щети, засегна и важни въпроси за развръзката около Закона за горивата,както и бъдещата ОСП на ЕС 2021-2027.

-Г-н Костадинов, така чаканите от земеделските стопани дъжд и сняг най-накрая се изсипаха над страната ни.Незапомнено суха и топла е тазгодишната зима у нас. Вдъхва ли ви надежди първата за годината влага?

-Безспорен факт е, че тазгодишната зима е незапомнено топла и суха. С най-малко паднали количества валежи от доста години назад във времето. При тази ситуация се радваме и сме благодарни на всяка една капка. Падналите дъждове и снегове, макар и недостатъчни, наистина дават известен оптимизъм. Надяваме се,че ще има още валежи, за да се възвърне необходимата влага, от която неминуемо се нуждаят земеделските култури.

На този етап обаче е невъзможно да бъде прогнозирано как ще се развие пазарът до месеците юни и юли. Да, към днешна дата цената и на слънчогледа, и на пшеницата е по-висока от ставките през отминалото лято, но това не означава нищо. При самите търговци в момента също има много неизвестни.

-Насочвам ви към темата за бъдещата ОСП на ЕС.  Какви са неизвестните за българските зърнопроизводители към момента?

-В България разговорите за приемането на единна позиция за целия селскостопански бранш стартираха още преди 3 години. На европейско ниво бе постигнато съгласие, но изборите през 2019 г. донесоха редица промени. На практика към днешна дата голяма част от договорките не съществуват. Едно е ясно и това е, че Европейската комисия ще даде повече свобода на отделните страни да изготвятсвоите стратегически планове за следващияпериод. В тях трябва да бъдат набелязанивсички нужни мерки. По този повод преднас бяха представени три задълбоченианализа, в които се извеждат силните ислаби страни на селското стопанство вБългария, според конкретните специфики.Набелязват се определени мерки, коитоще бъдат заложени в този стратегическиплан. По отношение на агроекологичнитемерки НАЗ даде своето становище. Що сеотнася до таваните за подпомагане – тазимярка претърпя няколко промени впоследните години. Понастоящем 23 странив ЕС са на мнение, че съществуването наподобни тавани за подпомагане, както итехният размер и характер, следва дабъде решение на всяка отделна държава.Това е много важно за нас. Другият ключовмомента е, че този тип тавани, ако гиима, трябва да касаят единственоподпомагането по линия на единица площ.Надяваме се, че разумът ще вземе връхпри крайното решение, което ще определяследващата селскостопанска политика.

– Г-н Костадинов, доволни ли сте от промените в Закона за горивата след многогодишните борби от страна на земеделския сектор у нас?

– Прав сте наистина, че дълги години ние правихме непрестанни опити да убедим политическата класа, че земеделският стопанин в България няма място в този нормативен акт. Слава Богу ни чуха. В края на месец януари бяха представени текстовете на закона и според тях всички производители вече не попадат в обхвата им. Много дълга борба и една голяма победа за нас. Ние не сме търговци на горива и използваме горивото за първична обработка. Продължаваме да работим по стария режим и няма да правим никакви регистрации и пререгистрации. Голяма победа за бранша!

Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 4)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!