ЗА АНИ ХРИСТОВА И СЕМЕЙСТВОТО Й ЦВЕТЯТА НОСЯТ РАДОСТ

*Тя е любителка на орхидеите, но за цялата й фамилия цветарството е хоби и релаксация.

За семейство Христови от Дряново цветята придават пъстрота и радост в ежедневието.Любители на красивите растения са майката Валя Христова и двете й деца -Ани и Христо. Възрастната дама е майсторка в отглеждането на традиционни български видове – мушката, сакъзчета, индришета.Радва се, че неусетно е привлякла към това хоби и сина си Христо. Докато тя и дъщеря й са създали в апартаментите си зелени кътове, Христо се грижи за градината на семейната вила. Той е превърнал дворното им пространство в пролетно „царство“ на лалета,зюмбюли, нарциси и др. Сестра му Ани Христова е на 31 години и работи в отдел“Архитектура, строителство и общинска собственост“ на Община Дряново. По образование е финансист. За нея цветарството е не само хоби, а релаксация и истинска страст. С право може да се нарече „майсторката“ на орхидеите,тъй като е усвоила всички тънкости в тяхното отглеждане. В дома си има различни видове и цветове от това уникално растение.

В света се срещат цели 800 рода и 25 000 вида орхидеи. Орхидеите се славят с това, че са малко по-претенциозни от останалите цветя, но са разпространени почти из целия свят. При правилни грижи виреят отлично навсякъде.

– Орхидеята обича светлината, но да не е пряка и прекалено силна. След като прецъфти, е добре да се засади в прозрачна саксия. Така корените й също ще попиват слънчевите лъчи – съветва Ани Христова. В торо-почвената смес слага дървестни стърготини, които я обогатяват и правят пропусклива за влагата. Използва специален торен субстрат точно за тези цветя, който стимулира растежа и цъфтежа им. Подхранва ги по този начин поне два пъти в месеца, като стриктно измерва една капачка от разтвора. Полива орхидеите веднъж седмично, като прилага специална процедура. Всяка саксия поставя в кофа с престояла вода за около половин час. Растението само преценява каква влага му е нужна и така корените му не изгниват от прекалено поливане.

Ани Христова има различни видове орхидеи, които купува основно от хипермаркетните вериги. Те са в разнообразни багри и всевъзможни сортове. Много обича своите мини орхидеи, които е закупила в рамките на кампанията „Спаси орхидея“. Получила четири малки растения, които нарича „бебета“. След като преодоляла първата изненада, се заловила да се грижи за тях по нейните методи. Сега има прекрасни цветя, които внасят уют в дома й.

Работната си стая в общината също е украсила с две орхидеи, като едната е жълто-зелена, а другата е бяло-лилава. Заедно с колежките си се грижат за няколко влачещи растения, трилистници и цвете наричано „Любовна пътека“.

За Ани Христова и семейството й цветята носят радост от живота. Затова трябва да присъстват не само в дома, но и в помещенията, в които човек се труди и прекарва по-голямата част от деня си.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-35)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!