За Антон Тончев от Велико Търново овощарството е реализирана мечта

*Заедно с близките си 27-годишният стопанин се грижи за 9 дка сливова градина и 2 дка зеленчуци в Русенското село Кривина.

За Антон Тончев овощарството е реализация на една мечта – за собствен бизнес. Той е на 27 години и работи като механик на земеделска техника. Контактува с много производители, някои от които са му приятели и от разговорите с тях се амбицира да работи в агросектора. Преди 1 година създава 9 дка сливова градина в село Кривина, Русенско. Избира да отглежда сини сливи и по-специално“Стенлей“ и „Чачанска Лепотица“. Поръчва фиданките от разсадник в село Морава. Засажда ги през есента заедно с четирима приятели – 400 дръвчета само за два, като ги залагат в „решетка“ 5 м на 5 м.

След това търси помощта на по-възрастен колега от Дебелец, който му обяснява много от тънкостите в овощарството.После се свързва с експертите от Службата за съвети в земеделието – В. Търново,които му изработват безплатен проект.През тази година го подава по мярка6.3.“Стартова помощ за млади земеделскистопани“. В нея кандидатства не самос овощната градина, а и с 2 дка полскопроизводство на зеленчуци. Отглеждакартофи български сорт, домати (сортове“Рома“ и „Милано“), както ипипер. Те се намират в двора не неговитебаба и дядо, които му помагат, наглеждатградините и най-вече ги поливат.

Въпреки че село Кривина е на 80 км от В. Търново, той всяка седмица посещава своите обекти и върши необходимата селскостопанска работа. Зеленчуците продава на пазара, но с големи трудности.

За да може да се грижи за овошките, Антон Тончев се нуждае от специален трактор. Надява се проектът му да бъде одобрен и така да се сдобие с необходимата техника. Въпреки, че отскоро е стопанин, вярва, че земеделието му е в кръвта и ще развие успешен бизнес.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!