За втора година в село Горно Ботево се проведе Празник на Домата

* Занимателни игри и ценни беседи по отглеждането на културата съпътстваха проявата.

Празникът на домата бе проведен за втора поредна година в старозагорското село Горно Ботево. В разгара на иначе дъждовното лято малки и големи се събраха в централната градина на селото, за да се включат в празничната програма. Организатори на проявата са Народно читалище „Пробуда-1927“, кметство с. Горно Ботево и Община Стара Загора. Началото на културното събитие бе дадено от секретаря на местното читалище Гергана Вълчева. След кратка лекция за значението на вкусния български домат и вредителите по него местната фолклорна група даде старта на забавната програма, в която участие взеха певчески състави от околните села и близкия град Стара Загора.
Стъпвайки върху опита от миналогодишното събитие организаторите се бяха погрижили с интересни занимателни игри, в центъра на които бе доматът. С общо три състезания – по най-бързо пренасяне на домат с дъска за рязане, най-бързо белене и най-бързо ядене без ръце, инициаторите на събитието успяха да развеселят събралите се зрители. За най-добре справилите се бяха подготвени и отличителни награди. На няколко щанда в близост до импровизираната сцена всеки присъстващ имаше възможност да се запознае с отделните сортове от зеленчуковата култура.
– Във всяка къща на нашето село се отглеждат вкусни български домати. Затова решихме, че можем да създадем подобен празник, който освен да радва би могъл да бъде полезен на хората от селото. Миналата година разкрихме историята на домата, а през настоящата представихме най-честите вреди, които го спохождат, както и методите за справяне с тях. Надявам се, че догодина отново ще имаме възможност да реализираме още по-успешно тази културна проява – заяви секретарят на читалище „Пробуда-1927“ в с. Горно Ботево – Гергана Вълчева.
Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 26)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!