За да бъдеш успешен в земеделието е нужно да даваш всичко от себе си!

* Това показва опитът на зърнопроизводителя Деян Петков. Младият стопанин, който заедно със своя баща обработва близо 3000 декара в новозагорското село Млекарево, е категоричен, че високоефективното земеделие изисква целенасочен труд и непрестанни инвестиции.

Пътувайки през новозагорското село Млекарево се отклоняваме от главния път, който свързва населеното място с енергийното сърце на региона „ТЕЦ Марица изток 2“. Не след дълго попадаме и пред къщата на сем. Петър и Ваня Петкови, където ни очаква техният син Деян Петков. Макар и само на 29 години събеседникът ни е с богат опит зад гърба си в сферата на земеделието. Деян е представител на младото и образовано поколение в селското стопанство. Завършва висшето си образование във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, където изучава специалността „Международни икономически отношения“. От малък обаче е част от работния процес в стопанството на своя баща. В началото като помощник, а в последните години значителна част от работата по близо 3000-те хил. декара се превръща в негова пряка отговорност. Започваме разговора ни с важния въпрос – Успешна или неуспешна е отминаващата година за семейство Петкови?

– Бих казал, че изпращаме една наистина добра година – споделя ни в самото начало Деян. – Признавам си, че очакванията ни преди 12 месеца бяха далеч по-скептични. Причината за това бяха лошите климатични условия през 2016 г. С баща ми имахме сериозни резерви за очаквания добив. Една от причините беше липсата на влагозапасяване в еднометровия почвен слой. В крайна сметка обаче нещата за огромно наше щастие се развиха по много добър начин и дори успяхме да надминем добива от 2016 г. При пшеницата изкарахме средно около 620-630 кг/дка, като в отделни полета реколтата надхвърли и 800 кг/дка.

Задоволителни, предвид климатичните условия, са и резултатите от прибирането на слънчогледа, където средният добив е надминал 250 кг/дка. Третата култура в стопанството ни е люцерна. Близо 192 декара са засети, в изпълнения на изискванията по т.нар. „зелени“ плащания.

Семейство Петкови прави първата стъпка към самостоятелен бизнес веднага след промените – със събирането на около 200 декара лична земя и на близки роднини. И тъй като без машини не става, малко след това идва и първата покупка – добре познатият съветски трактор „ЮМЗ“. В следващите няколко години Петър Петков успоредно увеличава обработваемите площи и закупува техника. Към днешна дата 200-та декара преди години са увеличени до близо 3000, разположени в землищата на селата Млекарево, Пет могили, Новоселец и Бял кладенец.

– Това развитие е резултат от много усилия и правилно планиране – уточнява с усмивка младият стопанин. – Повратна за семейния бизнес се оказа 2007 г.- присъединяването на България към ЕС. Само година по-късно, по линия на програмите за подпомагане се сдобихме с чисто нов трактор – „New Holland“ T6 – 125 к.с. През 2014 закупихме нов трактор, модел Т7 235 к.с., а през 2015 – и от серията Т5- 105 к.с.. Всеки един от трите разполага и със съответния прикачен инвентар. Определено се работи много по-лесно и далеч по-продуктивно. Разходите падат, а същевременно добивът се покачва. Това е, което търси всеки един зърнопроизводител.

Стопанството на Деян Петков успешно въвежда и най-новите технологии в земеделието. Две от машините са снабдени с GPS-навигация от системата „Easy steer“. Вложените средства бързо се възвръщат под формата на спестени усилия и максимално използване на площите без никакви загуби. Единствената техника, която липсва към този момент в стопанството на зърнопроизводителите от новозагорското село Млекарево е зърнокомбайн. Но и нямат намерение да закупуват подобна машина. Причината е, че са доволни от услугите, които към момента ползват.

– Торенето също е важна инвестиция – обяснява ни Деян. – Като не хвърлиш тор, нищо не излиза. Да, скъпо е наистина, но без тази процедура просто не става. В нашата работа тънките сметки водят до тънки резултати.

В последните години виждаме увеличение на почти всички съпътстващи обработката на почвата продукти – тор, препарати, гориво. Вдига се и цената на рентата, новата техника също не е евтина. В цялото това уравнение обаче единственото, което спада е цената на продукцията. 270 лв. за тон пшеница и около 500-520лв. за тон маслодаен слънчоглед не отговарят на пазарния принцип. Ето защо подпомагането по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС е жизнено важно. Надяваме се, че субсидиите ще се запазят и в периода 2021-2027. Това е наистина огромна помощ. В никакъв случай не казвам, че зърнопроизводството е губещ сектор, но препятствията и трудностите стават все повече – алармира Деян. – Не виждам смисъл обаче в регламентите свързани, със зелените плащания. 192 декара сме засели с люцерна, която обаче към този момент води до спадане на доходността. Сметките са красноречиви в тази посока. При тазгодишния добив от пшеница от 192 декара бихме изкарали около 120 т зърно, а при слънчогледа – около 45-50 тона. Това са пропуснати ползи, които неминуемо оказват влияние. На втори план идва и заплевяването на нивите. Затова се надявам, че в следващия програмен период този вид изисквания ще отпаднат.

Задачите за изпълнение занапред са съвсем ясни – развиване на потенциала на стопанството, оптимизация на разходите, инвестиции в нова техника и увеличаване на доходността. Полагаме нужните усилия, имаме техника, спазваме всички изисквания при третирането и обработката, единствено остават климатичните условия да са по-благоприятни, тогава може да бъдат достигнати подобни високи стойности.

За да бъде успешен един земеделски стопанин най-важното нещо е да дава всичко от себе си и буквално да не оставя работата за следващия ден. Земеделието няма събота, няма неделя. Ако има нещо, което трябва да се свърши, длъжен си да го направиш в точни момент. Нямаш право да отлагаш.

Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!