За да има успехи, трябва да се полагат усилия!

*За това апелира потомственият фермер Стоян Берберов. Той и семейството му отглеждат зеленчуци върху 120 декара стоманено-стъклени оранжерии в гр. Раковски. Комплексът е един от обектите,който работи след раздържавяването в годините на прехода.

Един от малкото оцелели по време на ликвидационния период в България стоманено-стъклени оранжерийни гиганти,се намира в град Раковски. За разлика от много други подобни стопанства, които се разпродадоха и след това отидоха в историята, този обект работи на пълни обороти. В годините на прехода и разрухата на селското ни стопанство, оранжериите с покрита площ от 250 декара, а 400 декара обща площ, са купени от незаинтересован от аграрния бизнес човек. Добре, че той не бута металните конструкции, за да ги продаде за скрап и прави сделка с Рангел Берберов – бизнесмен с размах и бивш президент на футболен клуб „Марица“.Той постепенно възстановява част от старите оранжерии – първо стяга 60 декара и постепенно ги увеличава до 180 декара.Влага огромни средства и работи с хъс. Елиминира скъпото и замърсяващо околната среда отопление с мазут и газифицира парниците, а това е важно икономическо перо за всяка оранжерия.

Монтирани са системи за мъглуване и метеорологични възли. Изградена е също манипулационна сграда с хладилни камери и машини за фолиране на краставици и сортиране на домати. Рангел Берберов успява да изведе стопанството като един от водещите и печеливши оранжерийни обекти в страната и успява да разработи пазари у нас и в чужбина. Дясната ръка на предприемача е брат му Апостол. Преди девет години обаче Рангел умира, а аграрния бизнес продължава Апостол. И както в много фермерски фамилии идва ден, когато щафетата се поема от децата. Така Берберов старши предава управлението на оранжерията на децата си, но продължава да следи изкъсо работата и да дава съвети. Основната фигура е синът Стоян, както и дъщерята и зетят.

Към днешна дата те обработват 120 декара оранжерийни зеленчуци, като ранни реколти залагат на 90 декара, а останалите са за лятна реколта. Ето какво разказа за новото си предизвикателство Стоян Берберов:

– Поех оранжерията преди по-малко от година, но работата ми е позната от дете. Производството ни е почти целогодишно, като се стремим да имаме пролетна и лятна продукция с краставици и домати, а през зимата отглеждаме салати. Използваме както български, така и вносен посевен материал и различни сортове, за да задоволяваме изискванията на пазара. Залагали сме също репички, моркови, зелен лук. Идеята е да задържим хората, които работят при нас, а те са около 60-70 човека. Тъй като през зимните месеци няма краставици и домати, за да има заетост на работната ръка, все мислим по нещо. Отделно – опитваме се непрекъснато да поддържаме, дигитализираме и модернизираме производствените процеси. Миналата година закупихме два нови хранителни възела, тъй като производството ни е на хидропоника. Тази технология е същата, както при отглеждането на краставици на бали слама. Разликата е само в начина на хранене. При нас става автоматизирано, следят се всички процеси – по- специално киселинността и солната концентрация на разтвора. Това се извършва ежедневно, с вземане на проби от матраците, където са разположени растенията. След като излезе от оранжерията, готовата продукция отива към манипулационната база, където се сортира, фолира и опакова.

Нашите оранжерии са едни от малкото в страната, в които се прилага интегрирана растителна защита, с биоагенти, което гарантира чиста и качествена продукция. Специалистите, които ни консултират, са на мнение, че отдавна познатият, но не толкова често прилаган метод, щади културите от често третиране с препарати – обясни Стоян Берберов.

Действително в определени моменти пазарът е залят с краставици и домати от Гърция, Турция, Македония и Албания. Тогава нашата реализация, както и на колегите от бранша е много трудна. Но не се предаваме, работим и се стараем да изкараме продукт, който е конкурентноспособен. Това е принцип на пазарната икономика. Ние сме и експортно ориентирани. Като изключим годината, която мина, редовно изнасяхме краставици и домати за Чехия, за Полша, за Румъния.

За да има успехи, трябва да се полагат усилия, въпреки трудностите – апелира Стоян Берберов.

Аделина ГЕОРГИЕВА

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!