ЗА КАЧЕСТВЕНОТО ВИНО ВИНАГИ ИМА ПАЗАРИ!

*убеден е Александър Алексиев, управителна „Мидалидаре естейт“. Във винарския комплекс в Чирпанското село Могилово за пореден път ритуално бяха зарязани лозята.

Денят на лозята и виното Трифон Зарезан (14 февруари) бе тържествено отбелязан в Чирпанското село Могилово. Стотицигости от областта и страната, представители на централната и местните власти, на различни институции, партниращи агрофирми, жители от селото и региона се стекоха в стилния винарски комплексна „Мидалидаре естейт“, за да станат съпричастни на празника. Слънчевото и сравнително топло време спомогна за приповдигнатото настроение. Както си му е редът, първо бе отслужен молебен за здраве и плодородие, след което пръв с ножица в ръка и бутилка вино в лозовите насаждения влезе управителят Александър Алексиев (на снимката). Той заряза няколко пръчки,поля лозите с червено вино и пожела годината да е добра, а гроздовата реколта- богата и качествена. След него и останалите членове на ръководния екип, служителите и всички гости имаха възможността да се включат в ритуала по зарязване и да си направят снимки за спомен.

По-късно присъстващите се отправиха към култовото заведение „Мидалидаре гастро пъб“, където можеха да дегустират разнообразния асортимент на избата от бели, червении естествено пенливи вина в комбинацияс подбрани мезета и деликатеси. Ние пъкизползвахме възможността да се обърнемс няколко въпроса към г-н Алексиев и къмагронома Иван Колаксъзов. А и поводътси заслужава – тази година се навършват10 години от основаването на винарскиякомплекс:

– Всъщност започнахме работа още през 2009 г., но винарната се казва „Мидалидаре естейт“ от 2010 г., затова тази година празнуваме 10-годишнината си – поясни в началото г-н Александър Алексиев. – Стартирахме с 50 дка лозови насаждения – от няколко сорта, с една малка винарна в западния край на селото с капацитет 80 000 бутилки годишно. В много кратък срок – до 2011 г. увеличихме винарския си капацитет до около 400 000 бутилки – с построяването на новата винарна. Т.е. старата започна да произвежда до 150 000 бутилки, а новата – около 250 000. Защо е нужно да направим новата винарна? За да запазим бутиковия стил на винопроизводство. Вместо да отиваме към комерсиализиране на старата, създадохме копие на нея.

Същевременно увеличихме и лозовите насаждения до 1500 дка, които частично реновирахме и поддържаме. При белите сортове – основният е Совиньон блан, следван от Шардоне, Вионие, Пино гри, Траминер, Ризлинг, Семийон. От червените – Сира, Мерло, Малбек, Каберне совиньон, Каберне фран, Пино ноар, Мурведър и др. От всички тези сортове произвеждаме и нашите вина. Стараем се да поддържаме високо качество на обработките. Контролираме добива, така че той да не надвишава 750 кг/дка средно – това има пряко отношение към качеството на виното. И в двете винарни гроздето се сортира ръчно на лента, преди да се вкара в съдовете за обработка. Нашите винарни са оборудвани с най-модерната техника, с всичко необходимо за отделните процеси. Част от съоръженията са български – на фирма „Пим“, а останалите са италиански, френски, швейцарски… Или ако трябва да обобщя, това на което основно залагаме е качеството!

За нас никога не е било проблем реализацията на продукцията! За качественото вино винаги има пазари! Ние продаваме толкова, колкото произвеждаме. Основно в България, но реализираме и износ – през последните години имаме постоянни клиенти в САЩ, също в Белгия, Австрия, Германия, Холандия, Финландия. В тези и още някои страни сме намерили партньори, които оценяват достойнствата на нашите вина.

В бъдещ план ще довършим и пуснем в експлоатация третата ни винарна, която ще е само и единствено за естествено пенливи вина по традиционен метод (при него вторичната ферментация се провежда в бутилка, т.нар. бутилкова ферментация). Това е доволно дълъг и продължителен процес. Винарната, която виждате в северния край на двора е предназначена за 50 000 бутилки, които при нас стареят минимум две, а в някои случаи и до десет години. А за да произведеш 50 000 трябва да съхраняваш поне 250 000…

– Както разбрахте технолозите определят какво качество им трябва и ние го изпълняваме на практика – допълни от своя страна Иван Колаксъзов. – Аз съм агроном тук вече осма година. По принцип влагаме всичко лозята ни да изглеждат добре, а изглеждат ли добре и продукцията е налице и със съответното качество. Напоследък създадохме и нови лозя. Против всички теории изкоренихме стари и на тяхно място засадихме нови лозя, но пък засега те се развиват много добре – на площ от 450 дка са.

Работим с всички добре познати компании в сектора, от които закупуваме торове и препарати за растителна защита. Когато ползваме химически продукти, се съобразяваме те да са щадящи насажденията. Не натоварваме лозята с тежка химия. Съответно и обработките ни са на ниво – разчитаме на култивиране и дисковане, за да са лозите в оптимален физиологичен вид и да дадат добро грозде. Знаете, че добро вино се прави от добро грозде. Разполагаме и с модерни пръскачки, които по най-добрия начин обливат листата и също допринасят за високото качество на продукцията.

Първоначално в комплекса са започнали само с червени сортове, а сега отглеждаме всякакви. Това пък е гаранция да предлагаме една по-голяма листа и от висококачествени вина. Както разбрахте, реализацията на продукцията е пълна. При нас застой няма.

От няколко години се грижим и за 150 дка биолозе, т.е. лозята, с които са започнали в началото, сега ги стопанисваме по биологичен начин. Обработваме и 3000 дка с полски култури, на които залагаме пшеница и слънчоглед. Освен всичко това имаме и една ябълкова градина на 42 дка, която доста пъти сме обмисляли да я изкореним, защото реализацията на продукцията е изключително трудна…

Камен ПЕТКОВ

(повече в Агровестник – стр. 11-30)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!