ЗА МЕН ЦВЕТЯТА СА ЛЮБОВ!

*Това е водещият мотив в бизнеса на 32-годишния предприемач Камен Бакърджиев от с. Орешник. Той е собственик на градински център „Цветята на Камен“,в който отглежда 65 вида от 200 сорта градински и балконски видове. Категоричен е, че цветарството има голяма перспектива за развитие в България.

Камен Бакърджиев е млад предприемач, който е предпочел да работи и да развива бизнес на село, вместо да живее в големия град.Завършил е Лесотехническия университет в София. По професия е ландшафтен архитект. След дипломирането си работи известно време в столицата, но се връща в родния Орешник, община Тополовград,защото е убеден, че камъкът си тежи на мястото. А пътят за него е един – да претвори на практика наученото и да се отдаде на любовта си към цветята и природата. Тя се зародила в детството му, когато помагал на баба си в двора погрижите за любимите й цветя. В университета пък го вдъхновява преподавателката му по цветарство доц. Златка Кабатлийска. Така завръщайки се миналата година в родния дом, 32-годишният ландшафтен архитект открива свой градински център“Цветята на Камен“. Ето и началото на цветната приказка, която разказва главният герой:

– След като завърших висшето си образование започнах работа в голяма оранжерия за цветопроизводство към Столична община. Там се запознах с детайли по отглеждане на растенията и като цяло дейността много ми хареса. После работих известно време в друг градински център, след което натрупах опит и от другата страна – като продавач-консултант в сектор „Градина“ в голяма верига хипермаркети. Така се сблъсках и с всякакви проблеми около цветята и реших, че мога да се справям сам, като се върна в родното си село. В семейството ми никой преди това не се е занимавал с цветарство. Освен баба ми, която гледа много цветя в дворната градинка, но не професионално, а от любов към тях. Тази любов тя предаде и на мен.

След като се върнах на село, направих една малка оранжерийка от 84 квадрата. Тази година оранжерийките вече са две. Тенденцията е да се развивам стъпка по стъпка. Отглеждам много и разнообразни цветни видове – както едногодишни, така и многогодишни. Заложил съм 65 вида от над 200 сорта, с много цветови вариации, които са основно градински и балконски цветя. Сред тях фигурират както традиционните теменужка, петуния, тагетес, кученце, карамфил, далия, циния и др., така и някои нетипични и рядко намиращи се на пазара видове, като гаура, немезия, агастаче, декоративен тютюн, ехинацея и др. На този етап в бизнеса ми помагат родителите, но със сигурност ще наема и външни хора, след като увелича дейността си.

На този етап не съм кандидатствал за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони. Причината е, че специално за оранжерия, изискването е площта да е минимум 1 декар, а моята площ е по-малко. Надявам се след време, като разрастна градинския си център, да кандидатствам по някоя от мерките. Наскоро спечелих награда от 5 хил. лв. в третото издание на Академия за местни предприемачи към Фондация BCause, която подпомага иновативни проекти на млади хора. Средствата ще инвестирам в изграждането на още една малка оранжерия, в отоплителна система и в разширяване на асортимента, за да достигне до още повече хора и да ги зарадва с нови видове цветя.

Семената, които използвам в своето производство, са професионални. Поръчвам ги от фирми от Англия, които се занимават със селекция. Продукцията реализирам основно чрез онлайн-продажби и през социалните мрежи. Освен че произвеждам различни цветни видове, предлагам и услугата озеленяване, както и проектиране на цветни композиции, изграждане и поддържане на тревни площи, въобще цялостни решения за градината.

Цветарството има голяма перспектива за развитие в България. По-голяма част от хората имат необходимост да им е красиво в ежедневието. Било то на двора, в дома, на балкона или в офиса, или докато се разхождат из парковете в населените места. Така че цветята винаги са били търсени и ще се търсят – те са нещо като храната. Цветарството е бизнес, който може да издържа едно семейство, стига правилно да е проектиран, правилно да се ръководи и да се спазват всички норми за отглеждането на цветя.

Аз се радвам на моите цветя, а те ми се отблагодаряват, без да полагам някакви по-специални грижи. Отношението на човека върху растението при всички случаи рефлектира върху неговия вид, цъфтеж и развитие – казва от опит Камен. – На тези, които искат да се занимават с цветарство, препоръчвам няколко важни неща: Смело да стартират бизнеса си и да отделят изключително голямо внимание на растенията, които отглеждат, както и на клиентите си, никога да не залагат на печалбарството и по-добре да произвеждат малко на брой, но качествени растения. Защото цветята не са работа, а любов.

Аделина ГЕОРГИЕВА

(повече в Агровестник – стр. 7-33)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!