ЗА ОТГОВОРНОСТИТЕ, ТРЕВОГИТЕ, ПОУКИТЕ ОТ МИНАЛОТО И ДНЕШНИТЕ БИТКИ…

<>Сто са земеделските стопани в Ямболското село Роза, ЗПК „Напредък“ е най-големият производител с 13 000 дка, на които отглежда близо десетина култури.

<>Г-н Стоил Славов е председател на кооперацията вече 18 години, милее за земята, за колектива, за структурата,даваща препитание на повече от 20 семейства.

Разговора с г-н Стоил Славов, председател на ЗПК „Напредък“ в с. Роза, Ямболско волю-неволю започнахме със сушата и проблемите, които тя води със себе си.

-Земята е напукана, но сме доволни, че последните два дни паднаха трийсетина литра. Очакваме и още валежи, такава е прогнозата – констатира председателят.- Останалото сме го свършили, качествено,отговорно, по правилата. Засяхме пролетниците, приключихме с актуалните задачи в есенните посеви.

Сто стопани сме в Роза, 40 000 дка е земята в нашето землище, много хора, които работеха в „Ямболен“ се завърнаха, преориентираха се, взеха си земята и тя се раздроби.Някои я предоставиха на кооперацията.

Каква е сегашната картина? „Удоволствие е да виждаш радост в очите на хората, на екипа!“. В началото на дейността на кооперацията ни беше много трудно, сега оказва се, че изпаднахме в същото положение. От 2013 г две години ни връхлетя градушка и опустоши 2000 дка. Това ни върна в ПЪРВИ КЛАС!

Две-три години добивите бяха по-ниски, но се ядваше някак. Купихме си техника на изплащане, но очаквахме да ни одобрят проекта, а се наложи да я платим с лични средства. Ето още едно затруднение. Миналата година се опитахме да „тушираме“ загубите с един замах и засяхме повече нахут – 4500 дка. Добивът не беше висок, прибрахме продукцията, складирахме я и… дотам. Тази пролет отново засяхме 1000 дка и на всекиго е ясно какво ще е състоянието ни ако за две поредни години при 13 000 дка не получим реколта от 5 000 дка. ОТГОВОРНОСТТА и ВИНАТА? Поема я председателят! Това несъмнено ме притеснява.

Миналата година се пенсионирах и вместо да си тръгна с удоволетворението, че оставям силна, печеливша структура, аз се тормозя. Създадохме условия екипът ни да се чувства комфортно. Имаме си административен офис, столова, механа, ремонтна работилница, малко помощно стопанство с животинки, овошки, със зеленчуци. Ето и паркинг за колите на работещите направихме. Стараем се да работим в приятна обстановка, с желание и общи усилия си изградихме механата и сега ни е приятно, не подминаваме празник. Но оказва се, че тези неща сякаш нямат цена.

Питам се как стана така, че през изминалото лято в цялата страна не беше изкупен и килограм нахут? Чудим се как да се спасяваме, колкото и клиширано да звучи. През настоящата стопанска година засяхме 1500 дка рапица, 1450 дка ечемик, 2100 дка мека пшеница, 2000 дка твърда пшеница, стотина декара овес (по настояване на клиенти), 4 000 дка слънчоглед, 1000 дка нахут и 300 дка с кориандър. Отглеждаме 7-8 култури, но броят им е твърде малък, сравнявайки го със старото време. Тогава в едно ТКЗС се сееха, забележете, до 80 култури, а в днешно време залагаме интензивни растения, които се отглеждат механизирано.

Много хора останаха без работа, настройват се негативно. И ако при нас 20 души заработват добри заплати, погасяват кредитите си, то десетки други едва „връзват двата края“. Създава се напрежение. Не е като в миналото да заложиш зеленчуци, да създадеш ангажираност на съселяните си.

Ако не са субсидиите буквално ще бъдем на ръба, рентите при нас са 45 лв, при цена на зърното от 30 ст., тази сума е действително впечатляваща.

* * *

Този е последният ми мандат, обявих го на поредното събрание. Имам намерение с дъщеря ми и зет ми да развиваме малко частно стопанство. Зет ми е земеделски производител, отглежда 2 дка шафран, 33 дка лавандула, овощна градина. Смятам, че с тези култури може да се вади добър доход и едно семейство да се издържа.

Младите завършиха агрономия и настояват да се реализират в сектора. На събранието екипът ми предложи дъщеря ми Елица да започне работа в кооперацията като агроном – специалист. Започна в края на май, м. г., учи се от по-възрастните колеги, съобразява се със съветите на специалистите от обслужващите фирми. Междувпрочем, в кооперацията нямам роднина, всички работници съм назначавал аз.

* * *

ЗПК „Напредък“ в с. Роза е една от съвременно механизираните кооперативни структури. В годините технопаркът е обновяван и модернизиран със високопроизводителни трактори, комбайни, прикачен инвентар…

– Започнахме да закупуваме машини от 1996 година, разполагаме с 3 комбайна от марката „КЛААС“, едниният е „Лексион 560“, другите са „Мега 360“, закупихме си челен товарач – също на КЛААС. Инвентарът ни е на „Амазоне“, самоходна пръскачка със захват 32 метра, сеялки за есенници (3 броя), за пролетници (2 броя), малка пръскачка от същата марка. В ТЕХНОПАРКА СМЕ ВЛОЖИЛИ НАД 4 МЛН ЛЕВА.

ЗПК „Напредък“ е единствената кооперативна структура в селото и трябва да върви напред! Искаме обаче да дадем път на младите, те имат различно виждане, имат нови идеи. А ние ще помагаме, ще ги съветваме… – обобщи в края г-н Славов

(повече в Агровестник – стр. 13-14)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!