ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА СЛАНАТА УНИЩОЖИ ЦЪФНАЛИТЕ КАЙСИИ

*Със съжаление обобщава Велика Славова,председател на ЗК „Нива – 93“ в Силстренското село Проф. Иширково.

*В кооперацията са готови да засеят 10 000 дка с пролетни култури.

Овощарите от Североизточна България са изправени пред провал на реколтата от кайсии. Сланата и минусовите температури вече са нанесли сериозни поражения и са унищожили цветовете на овощните дръвчета.Най-големи са пораженията в градините,разположени край Дунава.

Близо 20 000 дка са насажденията с кайсии в Силистренска област. Един от традиционните производители в региона е ЗК „Нива -93“ в село Проф. Иширково с председател Велика Славова. Кооперацията обхваща седем села в Силистренска област -Проф. Иширково, Смилец, Йорданово, Брадвари, Сърпово, Казимир, Ламбриново. В нея се обработват 30 000 дка земя, като 2000 от тях са трайни насаждения. Най-голям дял от овошките заемат кайсиите, които са традиционни за региона. В момента там отчитат до 100 % вреда от падналите слани и студове. Температурните аномалии през изминалия месец са изиграли лоша шега на цъфналите овошки. Край гр. Тутракан например температурите са достигнали до минус 9 градуса. От друга страна в дните преди застудяването пък са надхвърлили 20 градуса и това е провокирало овощните дръвчета да цъфнат.

1200 дка с кайсии, 430 дка със сливи, 90 дка с праскови и 110 дка с череши се отглеждат в ЗК „Нива – 93“. Велика Славова разказва, че очаква до 100 % загуби от кайсиите:

– Имаше няколко поредни дни със сутрешни температури до -5 градуса. Кайсиите в момента са в цъфтеж. Пораженията са сериозни. При тази силна слана очаквам реколтата да е провалена. Тепърва предстоят огледи, но вече е ясно, че всички цъфнали дръвчета са попарени. В земеделската кооперация отглеждаме близо 2000 дка с овошки. При черешите, прасковите и сливите все още нямаше масов цъфтеж и там измръзването няма да е на 100 %.

Това ще бъде трета поредна година, при която ще се отчетат загуби от кайсиите. През 2018 г. реколтата беше попарена от слана, после имаше градушка. През 2019 г. реколта имаше, но нямаше пазар. Вече няколко поредни години това за нас е болен въпрос. Цената на кайсиите е на ръба на себестойността, даваме ги за ракия.

През последните 5-6 години цената на кайсиите е една и съща, а себестойността постоянно расте. Партньорите, с които работим и които замразяват и сушат плодове, също имат объркани пазари и свиха с 50 % продукцията, която изкупуват. На практика при цена под 30 ст. не си струва обирането на кайсии. Преди години голяма част от нашата продукция отиваше за производство на детски храни, сега вече и това не се случва.

110 дка са площите с череши в кооперацията. И при тях липсата на пазар доведе до предаването на 70 % от реколтата за изваряване на ракия, заради липсата на пазар. Цената беше ниска, много малко количество череши отиде на вътрешния пазар и за преработка.

В момента сме пред старта на пролетната кампания по сеитба на слънчоглед и царевица. Засега все още никой не е на работа, поради извънредното положение заради коронавируса. Трябва да засеем, работата не бива да спира. Разбира се, че стои въпросът как ще се случи пролетната кампания? Ще я проведем при извънредни мерки за сигурност. Почти всички семена и препарати за растителна защита са заявени отдавна и вече получени. Планирали сме да сеем 4500 дка слънчоглед, 5500 царевица и 100 дка фасул.

Галина Недкова

(повече в Агровестник – стр. 10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!