ЗА РСЗК „ДУНАВ-2000“ СВИЩОВ НАСТОЯЩАТА ГОДИНА Е УСПЕШНА, ВЪПРЕКИ КЛИМАТИЧНИТЕ И ПАНДЕМИЧНИ ИЗНЕНАДИ

*Това сподели Мирослав Маринов, председател на организацията, обединяваща 13 земеделски кооперации от крайдунавския регион. Те обработват общо около 100 000 декара земя.

2020 г. е успешна за Регионалния съюз на земеделските кооперации „Дунав-2000“ Свищов. Това сподели Мирослав Маринов, председател на организацията, обединяваща 13 земеделски кооперации от крайдунавския регион. Те обработват общо около 100 000 декара земя, но площите за които се грижат са една динамична величина, отбеляза той:

-Свищовско е район с традиции и развито земеделие. Неслучайно цените на парцелите варират в отделните селища от 1300 лв. до 1800 лв./дка в зависимост от категорията, окрупнеността, локацията и др.
Добивът от пшеница е около 550 кг/дка, което е добър резултат на фона на сушавата и пълна с изненади стопанска година. Кооперациите успяха да реализират тази култура за около 350 лв./т, като цените й са много по-изгодни от миналогодишните, които бяха около 250 лв./тон. Царевицата се отплати за грижите с 800 кг/дка, въпреки че предходната реколта е била 1200 кг/дка. Офертите от 320 лв./тон задоволяват стопаните.
Нормални резултати са получили кооперациите и от слънчогледа – средно 280 кг/дка, като средните цени за реализацията му в страната са около 700 лв./тон – посочи председателят, който е икономист по образование. Той направи един кратък разбор на климатичните предизвикателства, с които са се „преборили“ членовете на РСЗК „Дунав-2000“:

Топлата зима на 2019-2020 г. създаде притеснения у производителите, че пролетниците няма да се развият. След това през пролетта в крайдунавския район паднаха малко валежи, без особено стопанско значение. Лятото в продължение на над 3 месеца беше без капка дъжд. Затова и свищовските кооперации или не засяха, или развалиха рапицата.
Членовете на РСЗК „Дунав-2000“ имат социална роля и са сред малкото икономически субекти в региона, които създават заетост. Големите кооперации, като тези в селата Царевец, Хаджи Димитрово, Козловец, Българско сливово имат по близо 100 назначени служители. Например кооперацията в Царевец освен зърнопроизводство, развива и търговска дейност – има магазини, фурна, ферма. По-малките кооперации се справят с около десетина служители, иначе средният брой назначени работници е около 50 човека. Това все пак е сериозна цифра за селата в тази част на България.
Важно е да се отбележи, че големите свищовски кооперации са на печалба и се справят със собствени средства. През настоящия програмен период на Програмата за развитие на селските райони нямат внесени проекти и не са получавали евросубсидии.
Сред основните проблеми на първо място са климатичните предизвикателства. От друга страна цените на семена, препарати, торове, резервни части за машините непрекъснато се увеличават. А от друга страна – обработваемата земя постоянно намалява.
Като цяло, равносметката на членовете на РСЗК „Дунав-2000“ е, че 2020-та е сравнително добра година, независимо от предизвикателствата – обобщи Мирослав Маринов.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-23)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!