За трети път радневското село Боздуганово отбеляза празника си на Деня на Съединението

* Интензивно земеделие, плодородни земи и удобен транспорт привличат нови жители в населеното място.
* „Всички колеги трябва да вършим своята дейност, без да чакаме благодарности!“ – посочва кметът Гено Генов.

Радневското село Боздуганово за трета поредна година отбеляза своя празник на 6 септември. Преди това местното тържество е било на 2 юни – Деня на Ботев. По идея на кмета Гено Генов, празникът е преместен на Съединението, тъй като в почивния ден повече хора могат да участват в него, докато през юни тече в пълна сила кампанията по прибиране на реколтата и много от жителите са ангажирани с нея. Инициативата му е добре посрещната от съселяните му и вече е утвърдена като традиция.
Боздуганово се намира приблизително на средата между общинския център – Раднево и областния – Стара Загора. До селото има сравнително редовен транспорт към двата града. Землището е плодородно, а заради оризищата е запазена и голяма част от поливната система, като близо 5000 декара са поливните площи. Няколко са по-крупните арендатори и фермери, които осигуряват поминък за голяма част от жителите и подпомагат дейността на кмета Гено Генов.
Пеньо Тодоров ръководи най-голямото стопанство и транспортна фирма, чиято база е в селото. Неговият брат, Митко, както и Танчо Колев, който е и председател на Съюза на млекопроизводителите, стопанисват две големи кравеферми. Другият земеделец, обработващ по-големи площи е Боян Георгиев. В селото се намира и един от големите свиневъдни комплекси у нас – на фирма „Аякс“. В землището се отглеждат разнообразни селскостопански култури – пшеница, ечемик, царевица, рапица, слънчоглед, ориз, от няколко години се засаждат и нови лозя.
– Освен че допринасят за трудовата заетост, тукашните предприемачи по различни начини подкрепят и обществения и културен живот в селото, разказва кметът Генов. – Няма празник, или друго мероприятие, което да не е проведено без тяхно съдействие. През 2016-а бе изграден православния храмт „Св. Троица“, като той изцяло бе завършен от Пеньо Тодоров. Други пък помогнаха за ремонта на пътя за свинефермата. Аз също се старая всяка година да се подобрява инфраструктурата. Миналата година бе обновен гробищният парк и осветлението в центъра. Няма улица, която да е оставена кална, всяка година има асфалтиране или чакълиране на пътищата. Всички важни събития обявявам на информационно табло, което е поставено на входа на кметството.
На „местната медия“ се виждат всички новости за месеца – рождениците, статии за успехите на местните самодейци, промяна на таксите за църковните услуги и много друга важна информация. Телефонният номер на кмета пък е на самия вход и всеки може да му се обади, независимо дали е работен или почивен ден.
В пощата се изплащат и пенсиите, има и три магазина. Детската градина е запазена и в нея децата са двайсетина, учениците учат в съседното село Коларово. Благоприятната локация на Боздуганово го прави привлекателно място за мнозина радневци и заралии, които търсят имоти тук. Повечето от тях са пенсионери, но има и две млади семейства, които наскоро са се установили тук.
Кметът е осигурил и лекар, който два пъти в месеца посещава селото. Бившият медицински пункт е на втория етаж в сградата на кметството и се ползва при необходимост. Жителите, регистрирани по постоянен и настоящ адрес са 484 души. Въпреки, че в селото живеят хора от различни етноси, конфликти между тях няма, кражбите са рядкост, като в последните години няма взломни или други по-сериозни престъпления. За реда се грижи полицаят Динко Динев, който отговаря и за съседното Коларово.
– Един кмет винаги трябва да замисля и да върши нещо, без да чака благодарности – смята г-н Генов. – Ремонт на част от трасето за Коларово и на покрива на читалището са следващите ми цели. Ще обновим и автобусната спирка в центъра.
За празника на 6 септември в Боздуганово дойдоха кметът на Община Раднево д-р Теньо Тенев, неговите заместници Димитър Желев и Светослав Маринов, както и седем кметове на села от Радневско. По традиция, преди официалната церемония се проведе мач между ветераните. Навремето боздугановци са имали славен футболен тим, миналата година се навършиха 50 години от неговото създаване. Сега, на терена в близост до центъра се играят постоянно мачове. Възрастовият състав е от 16 до 70+ години. Лично кметът направи първия удар на срещата, но поради контузия не взе участие в нея.
Преди тържеството официалните гости и жителите поднесоха цветя пред паметника на загиналите местни жители във войните през ХХ век.
– На този паметник са написани имената на 39 нашенци, сред тях има и българи, роми и турци. Те и днес ни припомнят, че от Родината няма по-голяма кауза, затова с едноминутно мълчание, нека почетем тяхната саможертва – каза кметът Гено Генов, който е бивш военен от Втора Тунджанска дивизия.
Той и радневският градоначалник д-р Теньо Тенев, поздравиха боздугановци, припомняйки героите на Съединението, като пожелаха на всички здраве и да бъдат единни в начинанията си, което е гаранция за успеха на всяко обществено дело. Художествено-музикалната програма откри певческата група към НЧ „Груди Филипов“. След тях на сцената излязоха гостите от коларовското читалище „Развитие“ и танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл „Гергьовден“ от Общинския център за култура „Нончо Воденичаров“, както и младите певци от школата за естрадно пеене, възпитаници на Марижана Иванова, също към радневския център.
Празникът приключи с традиционния курбан за здраве, старателно приготвен от домакините.
Митко СЛАВОВ

(повече в Агровестник – стр. 6-28)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!