За 10 години Стоян Манчев увеличава площта на семейния разсадник в Лесичери от 2 на 60 дка

* С декоративни растения от Павликенската фирма са озеленени общини, пречиствателни станции, учебни заведения…

За Стоян Манчев отглеждането на декоративни храсти е потомствена професия. Той е на 30 години, като от 10 г. развива семейния градински център в село Лесичери, Павликенско. Разсадник „Манчеви“ е създаден от неговите родители – Теодора Манчева – счетоводител в селскостопанска гимназия и Крум Манчев – учител по физкултура. Синът им познава тънкостите на фамилния занаят още от детството си, но след като завършва „Икономика на туризма“, започва да го управлява. От два декара за една декада го увеличава до 60 дка. Отглежда над 120 вида растения, обединени в различни групи, при които видовото разнообразие е голямо. От тази година акцентира и на контейнерното производство, като предлага годишно 70 000-80 000 саксии.
Към момента над 30 000 са вкоренените растения. В оранжерии отглежда резници за широколистни и иглолистни. Внася посадъчен материал от Холандия, като го отглежда докато придобие търговски вид. Освен частни клиенти, много общини купуват неговата продукция за озеленяване на публични пространства.
Стоян Манчев работи и като подизпълнител на фирми, ангажирани с озеленяване на паркове в София, Бургас, Варна, Бяла, Бяла слатина и др. Сред обектите, с които се гордее са Пречиствателните станции в Бяла и Белене. С негови растения е създадена привлекателна среда в много учебни заведения от различни краища на страната. Сред тях са детска градина в Павликени и Габрово, училище в Шумен и др.
Интересът към декоративните дървета и храсти от Павликенско се дължи на голямото разнообразие и качество. От широколистните са търсени ацери, японски вишни, 3-4 вида дървета с кълбести корони. През последните години туите определно са хит. Разбира се, купувачите вземат и различни широколистни видове.
Семейството разнообразява земеделските дейности, като неговата сестра Силвия Манчева и съпругата му Десислава реализират проекти по Програмата за развитие на селските райони. Те изпълняват своя бизнесплан, като правят разширение на новозасадена овощна градина със сливи „Стенлей“.
Младият агробизнесмен влага много средства и в необходимата му земеделска техника. Гордостта му обаче е машината за смесване на почви и пълнене на саксии, която автоматизира част от процесите. Въпреки че е само на 30 години, той е категоричен, че неговия професионален път е фамилният разсадник, тъй като в него е душата му.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!