ЗА 6 ГОДИНИ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ „ФЕРМЕРСКО МЛЯКО“ УВЕЛИЧАВАТ ЖИВОТНИТЕ И МЛЕКОНАДОЯ!

* „Благодарение на нашата работа и на това, че винаги сме помагали на колеги, и сме ги мотивирали, искам да посоча, че се създадоха още 6 организации на производители в млечния сектор само в Южна България. Това е може би най-голямото постижение на „Фермерско мляко“. Успяхме да мотивираме колегите да се сдружат!“ – коментира г-н Рангел Матански, управител на дружеството.

На 12 декември организацията на производители „Фермерско мляко“ ООД отпразнува 6 години от създаването си. Пристигнахме в Раковски, за да уважим животновъдите и да научим повече за изминатия път, постигнатите успехи, лично от г-н Рангел Матански, управител на дружеството от самото начало:

– Как започнахте, г-н Матански, чия беше идеята?

– В България сдружаването е труден процес, който още се канализира. На 12.12.2012 г създадохме „Фермерско мляко“, идеята беше да пробваме да си помогнем взаимно чрез обединяването, в началото, на 7 фермери. В последствие станахме 8, седем от стопаните са от общ. Раковски и един от общ. Брезово. Всички отглеждат крави.

Към момента не приемаме нови членове, тъй като процедурата изисква съгласието на всички настоящи. Имали сме предложения през годините, но решихме, че това е може би оптималният брой. Защото е важно да се чуе и да се отчете мнението на всеки. Да, има и разногласия, но в спора се ражда истината.

Млекодайните крави вече са над 800. Общата обработваема земя е около 3000-4000 дка, отделно се стопанисват и пасища. Проблемът с пасищата е ясен – те са недостатъчно. Който е успял да се възползва преди години, продължава да ги поддържа и днес…

Нашите членове получават навременна и коректна информация, за това какви възможности за финансиране са налични. Информацията, всеки знае, че е от изключителна важност в днешно време. Ще дам пример с подпомагането за селекционни животни. Много преди да излезе, ние вече бяхме започнали да водим селекция на стадата. Така нашите стопани получиха повече субсидии, които реинвестираха в техника, в животни, в подобряване… Всяка навременна помощ носи приходи, които отново отиват в стопанствата.

Разбира се, заедно решаваме възникнали проблеми – независимо дали касаят подпомагане, контакт с институции… Събираме се на регулярни срещи и си помагаме, в разговора се ражда истината… Каквото фермерите са открили като необходимост, са го получили през организацията.

Мога да кажа, че благодарение на „Фермерско мляко“ стопаните увеличиха животните си и млеконадоя, увеличиха земята! И то в период, в който имаше жестока криза в животновъдството и доста колеги фалираха, за мое съжаление. Наистина работата е много, липсата на работна ръка затруднява всички и проблемите, които се появяват с мерки, схеми и т.н., отчайват стопаните.

Друг наш успех е, че тази година закупихме обща техника с финансирането, което получаваме по Мярка 142 – за организации на производители. Сдобихме се със сеялка, косачка, фолираща машина за рулонни бали, силажирка… Те се водят на организацията, но всеки може да ги ползва при необходимост. Това вече е един материализиран израз на идеята на сдружаването, на доверието помежду ни…

Благодарение на нашата работа и на това, че винаги сме помагали на колеги, и сме ги мотивирали, мога да обявя, че се създадоха още 6 организации на производители в млечния сектор само в Южна България, които кандидатстваха по Мярка 9 и очакват одобрение. Някои от тях ще дойдат днес, на нашия рожден ден, за да се запознаем…Това е може би най-голямото постижение на „Фермерско мляко“ – че ние успяхме да мотивираме колегите да се сдружат. Дай боже в следващия програмен период да има още 6, и в един момент сдружаването в България да се случи. Защото наистина, когато си сам или двама, трудно се случват нещата. Но при 6, 7, 10 човека, вече имате тежест, и комуникацията е друга, всеки дава различни идеи. Това беше нашата цел – да не сме сами, да станем повече и да работим заедно за бъдещето на сектора!

През годините, ние от „Фермерско мляко“ договаряхме общи цени, но за съжаление не сме стигнали все още до етап да събираме млякото на едно място. Имахме намерение да правим преработка, но и това не се е осъществило към момента. Причините са няколко – по първия прием по Мярка 4.2. нямаше реален приоритет „Организации на производители“. Процесът се проточи във времето и част от фермерите си направиха собствени мандри, затворили са цикъла по Наредба 26. Така че това остана като неизпълнен проект.

– И все пак как виждате бъдещето на организацията „Фермерско мляко“?

– Ние сме колективна структура и трябва да се чуе мнението на всекиго – каквото фермерите решат… Ще начертаем приоритетите за следващата година, а моята работа като управител е да ги преследвам, за да станат реалност. Докато стопанствата съществуват, ние трябва да продължим да работим заедно!

Изложението „Фермер експо Раковски“ е една инициатива на организацията ни, която смятаме да развиваме и за в бъдеще. Изданието тази година беше изключително успешно, но за догодина плануваме нещо повече – аукцион на животни, с който да се опитаме да покажем какви животни се произвеждат в България и да създадем контакти между фермерите. Част от изложените експонати на тазгодишното експо, после бяха продадени. Т.е. има интерес към качествени, елитни животни – и в месно, и в млечно направление. Това е ниша – фермерите имат нужда да ги видят, за да преценят дали са удачни за тяхното стопанство и тяхното развитие.

* * *

ШЕСТ ГОДИНИ ЕКИПНА РАБОТА – ШЕСТ ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ!

Празника уважиха Господин Иванов – член на УС на НСГБ, Дарина Шишкова – зам.-председател на Обединени български животновъди, Пенко Налбантов – председател на Асоциацията на млекопроизводителите „Тракия Милк“, Георги Лесов – председател на Общински съвет гр. Раковски, Боряна Дочева от Асоциацията на млекопроизводителите, управители на групи/организации на производители, фермери и приятели.

Новите сдружения бяха изписани и на празничната торта. „Фермерско мляко“ „захранва“ с идеи и мотивация „Ривър Милк“ – Калояново с управител Петър Карадамянов, „Войводи 2018“ – Сливен, „Дружина млечна“ – Асеновград, „Карнобатско мляко“, „Хайдушко мляко“, „Средец милк“.

Пламена ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 9-20)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!