ЗДРАВИТЕ СТАДА И ЧИСТАТА ФЕРМА ДАВАТ КАЧЕСТВЕНА СУРОВИНА

*У нас работят млечни стопанства, на които трябва да им бъде забранено да произвеждат мляко! Заради хигиената и безхаберието! – категоричен е г-н Николай Дянков, основател на ЕТ „Теньо Дянков“и „Дянкови“ ООД, фирми, които имат тридесет годишен опит при оборудването на млечни ферми.

*Над 400 животновъдни обекта в страната обслужват момчетата от екипа. „При нас не се пита имате ли, при нас се казва дайте ни!“. Такава е кратката визитка на дружеството.

В интервюто с г-н Николай Дянков акцент поставихме не точно на изделията,системите, оборудването и пр., а на пропуските в работата на животновъдните фермери, през погледа на специалистите.

-В годините доверие са ви оказали толкова много животновъди в страната. Как се доказвахте като професионалисти, г-н Дянков?

-Нашите обекти са с между 50 и 100 животни,макар че има и ферми с голям брой – 2 000-3000. Договори с млекопроизводителите нямаме – договорът е нашата дума! Максимум до ден-два след като ни се обадят ние сме вече при тях. Но има фермери (те дори не трябва да носят това име), на които повече от необходимо е да им се забрани по всякакъв начин да произвеждат мляко.Защото не поддържат никаква хигиена в стопанствата си…

И още по-страшно – не са рядкост и такива,които не знаят какъв брой животни отглеждат. Повтарям това! Получават субсидии и ферми, които нямат нито една крава, юница, овца, полагат им се незнайно защо, че някога са ги гледали.

В бранша работят и истински млекопроизводители, за които няма делник и празник, те заслужават поклон. И ние сме щастливи,че познаваме и обслужваме такива партньори. С огромно желание работим при тях. Тези стопани вложиха субсидиите си в техника, те облекчиха труда си и произвеждат повече и качествена суровина.И питам се, защо помощите са обвързани с броя животни, с декар ниви? Те трябва да се дават на литър мляко, на продукция от декар…

Освен цялостно оборудване за краве- и овцеферми, за козевъдни стопанства, предлагаме и препарати за измиване на системите, за сутрешното – един, за вечерното – друг.

Нашата фирма произвежда и ФИЛТРИ за ПРЕЦЕЖДАНЕ НА МЛЯКОТО. Започнахме да правим филтри за мандрите, които гарантират чистота на млякото от цистерната към ваната.

Друго – фуражомелката на много места стои до вакуум помпата. Разбира се, че не е редно! Защото регулаторът, който трябва да поддържа налягане от 4.8 бара при кравите и 4 бара при овцете се поврежда. Налягането се вдига, с това идват и болестите при животните, следват мастити, инжекции пр.

– За какво най-често ви търсят вашите партньори?

– За вакуум-помпите. Непрекъснато напомняме, че във всяка ферма трябва да има втора, резервна вакуум-помпа. Така ще си спестят неудобствата и трудностите през почивните дни. Стараем се да облекчим работата и най-вече да спестим излишни разходи на стопаните.

Огромен е наборът, всичко каквото е необходимо за една млечна ферма, ние го имаме. Но ако все пак дадена част, детайл, елемент… са изчерпани, до 24 часа ще бъде доставен. Поддържаме контакти с колегите, те търсят от нас части, които ние произвеждаме. Съответно и обратно.

Произвеждаме муфи, клапани, гумички. Понякога се налага да заявим съвсем дребен детайл, затова предпочитаме да си изработим матрица и да ги произвеждаме в базата. Имаме уред за измерване твърдостта на гумите. Може да ни потрябват 5-6, но ние разполагаме със стотици на брой резервни части и винаги са ни под ръка.

Екипът ни е малък, мобилни сме. Стараем се да отговорим на потребностите на нашите клиенти и сме доволни, когато те се съобразяват с нашите препоръки и съвети.

-Ние винаги сме се старали да направим труда на животновъда по-лесен и печеливш. И успяваме. Ще посоча нашата хранилка за рулонни бали. Изработваме я по поръчка. Цената й е съвсем достъпна и я доставяме на място. Тя е с много предимства. Едното от тях е, че докато не свърши балата, втора не се зарежда. Животните изяждат всичко, фураж не се пилее. Диаметърът на хранилката е 2 метра, едновременно се хранят 12 животни.

Закупихме си и тръбоогъвна машина и работата ни е улеснена, изделията са качествени. У нас има аналози, но на цена над 700 евро. Изработваме и всички видове торови ленти за почистване на оборите. Ангажирани сме и с поддръжката им.

Знаете ли колко средства сме спестили на фермерите? Защото значима част от детайлите изработваме при нас. Искаме трудът на млекопроизводителите да е по-лесен, по-приятен, работата да им спори и суровината да е качествена…

Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 9-19)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!