ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ НА ДЕЦАТА ДАВА ИДЕЯ ЗА БИЗНЕС НА ГЕОРГИ И МАРГАРИТА МИТЕВИ

*Цехът им в софийското село Лозен произвежда различни видове хумус от натурални продукти, които се предлагат в магазинната мрежа.

Трудната 2020 г. е успешна за създателите и екипа на цеха в софийското село Лозен, който произвежда различни видове хумус. Фирмата е създадена от семейство Георги и Маргарита Митеви, заедно с Нелина Върбанова. Те обединяват идеи със семейство Пантови от Монтанско, като взаимната подкрепа ражда интересни продукти.
А каква е историята на дружеството, при която идеята на семейство Митеви да отгледат децата си със здравословни храни, се превръща в бизнес. Всичко започва с появата на бял свят на близнаците Хелена и Тервел. Майка им Маргарита Митева изпробва в кухнята различни рецепти за домашен течен шоколад (за да е спокойна, че близнаците ядат само качествено сладко). Таткото Георги Митев пък се увлича по домашно приготвения хумус и ползите от него.
Децата растяха, а с тях и рецептите. Най-добрите от тях бяха споделени с близки приятели. И тук някъде се намесиха семейство Мая и Павлин Пантови, които казаха: „Приятели, дайте да направим тези рецепти по-достъпни и да ги предложим на всички, които харесват и търсят качествени храни. Ще помагаме с опит, контакти, финанси“. Идеята бе приета и разработена в детайли. След месеци приготовления, в началото на 2017 г. направеният план за действие започна да се материализира.
Георги Митев напуска предишната си работа и се отдава на подготвката на производствен цех за хумус, набавяне на нужното оборудване, изготвяне на документация, дизайн на опаковки и пр. За него екипът е определящ за успеха.
През лятото на 2017 г. на няколко фестивала за здравословен начин на живот в София бяха представени хумусите Sweet Twins. Реакциите на клиентите надхвърлиха и най-смелите мечти на екипа. Всички ги „потупваха по рамото“ и питаха „От къде да купим?“. И така, в края на месец юли 2017 г. хумусите Sweet Twins вече се намираха във витрините на десетки магазини в София. През есента на същата година те получиха признание и подкрепа от водещите търговски вериги.

Отчитаме повишаване на интереса на потребителите към нашите натурални продукти – сподели търговският представител Андриян Христов. – Хората все повече търсят натурални и здравословни стоки, в контекста на ситуацията в света. Хумусът ни се предлага в хипермаркетни вериги с магазини в цялата страна. Петте вкуса могат да бъдат открити в много обекти в столицата, на специализирани щандове. От началото на август променихме технологията на производство, с цел удължаване на срока на годност използваме нова опаковка. Това ни позволява вече да разширим пазара, като предлагаме продукция и в Бургаско, Варненско, Старозагорско, Пловдивско, Благоевградско и др.
Произвеждаме основно 5 вкуса хумус по наши рецепти, създадени в резултата на много експерименти и търсене на високото качество. Класическият хумус е първият вкус. Той съдържа тахан, нахут, зехтин, лимонов сок и подправки. „Ориенталският“ се доближава най-много до традиционните продукти от Близкия изток, който е Меката на тази храна. „Средиземноморският“ вкус е рецепта, в която към основата на „Класическия“ хумус са прибавени пресен лук и моркови, от където идва и леко сладникавия вкус на хумуса. Може би, перлата в короната на хумусите „Sweet Twins“ е хумусът с „Копър и лимон“. Това е и един от най-харесваните за българския пазар вкусове – свеж и много подходящ за мезе към ракийката вкус. „Мексиканският“ хумус съдържа печена чушка и лют пипер и представлява перфектна разядка, която наистина провокира апетита.
В момента разработваме два нови вкуса, които ще бъдат пуснати на пазара през 2021 г. и ще внесат ново разнообразие в менюто.
Това, което ценят клиентите е, че нашите продукти са натурални, без консерванти и добавки и само със свежи съставки, без каквато и да е химия. Всички те са истински и с високо качество. Именно затова постигаме този невероятен вкус.
Що се отнася до екипа – в момента сме 10 човека, но обединени от каузата да предлагаме здравословен продукт.
Андриян Христов добави, че другият интересен продукт, който предлагат е БИО оцет „DioBio“, създаден от семейния приятел Павлин Пантов – собственик на БИО ябълкови градини в с. Долно Белотинци, Монтанско и главен инвеститор в идеята на семейство Митеви.
Лилия Лозанова

На снимката: Семейство Георги и Маргарита Митеви с близнаците.

(повече в Агровестник – стр. 22)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!