Зеленчукопроизводството е мисия в рода на Марияна Петкова

*Младата дама отглежда заедно с близките си 4 дка със зеленчуци и подправки.

*На фермерския пазар в Добрич винаги излиза с атрактивни предложения -последните са тученица и дренки.

Тученица,дренки, ароматни подправки, сезонни зеленчуци – това е част от асортимента в стопанството на Марияна Петкова.Заедно с брат си и майка си младата дама се е посветила на мисията да произвежда чиста храна, без да се трови почвата.Вече 9 години тя отглежда не само традиционните за българина зеленчуци като тиквички, домати, краставици, пипер,салати, но и много подправки и билки.Градините от 4 дка са разположени в село Плачи дол, на по-малко от 10 км от Добрич.

Зеленчукопроизводството е семеен бизнес, останал от дядо й. В градините се работи почти денонощно, а грижите се поделят между Марияна, брат й Пламен и майка им. Продукцията се бере всеки ден и винаги пристига прясна до потребителя. Едно от атрактивните предложения на стопанката е тученицата.

– Това растение става все по-популярно и се търси за пресни салати и правене на песто – споделя Марияна. – Богато е на омега мастни киселини и витамин С, а в много страни се използва и за медицински цели. Произвеждаме чиста храна без химия в нашата градина и оранжерията от 300 кв. м. За да се справим с растителната защита, използваме био препарати, но те са много скъпи. Отделно брат ми пръска срещу белокрилка със смес от люти чушки, но това изисква постоянство. На фермерския пазар излизаме и с домати. За някои от сортовете сами си събираме семена. Единият е останал още от дядо ми и продължаваме да си го поддържаме, а другият е „Розова магия“. Останалите семена си ги купуваме. Доматът е изцяло чист, много вкусен, истинска супер храна.

Трудностите в нашето производство произтичат от това, че има много ръчен труд. Отделно пазарът е много труден. Чистата храна има цена, а потребителят трудно я плаща по обясними причини. Много по-изгодно е да се плати два пъти по-малко за домат, внесен от друга държава. Но той няма същото качество. Фермерският пазар също е шанс за нас.

Тъй като произвеждаме сезонни зеленчуци, в момента започваме да изкарваме зеле, алабаш и цвекло. Особено алабашът е много търсен, сега е хрупкав и пресен.

Всеки ден излизаме и с пресни подправки. Отглеждаме магданоз, копър, босилек, лющян, гьозум, маточина, риган, мента. Например босилекът много се търси от млади хора за песто. Ментата през лятото се купуваше за лимонада и коктейли. Всеки ден подготвяме нови връзки. Няма как билката да е обрана преди два дни и да е прясна.

Това, което остане от подправките, се изсушава – късаме ги листенце по листенце и ги подготвяме за сушене. Всички подправки, които сега виждате пресни, на зима са сушени. Хората казват, че вкусът е съвсем различен от този на пакетираните в магазина. Вярвам, че е така.

Всеки използва подправките според вкуса си. Магданозът, копърът се знаят – за салати и готвени манджи. Лющянът и гьозумът стават за супи и за агнешко месо. От ригана и ментата правят чай. Маточината от моята градина е с аромат на лимон. Сеем няколко вида магданоз, тъй като е не само най-традиционната подправка, но е и витаминозна бомба. Имам два вида босилек – червен и зелен. Сеем го повече от шест години, тъй като много се търси и като суров за салата с розови домати. Тази билка гони всякакви насекоми, най-вече комарите, затова много хора си слагат саксии с ароматното растение на прозореца.

През последните дни на фермерския пазар атракция станаха и моите дренки. В градината имаме облагородени дрянови дръвчета на възраст повече от 50 години. През тази есен започнаха да дават огромни едри дренки. Още старите хора разказват, че тези плодчета и всичко произведено от тях е лечебно и именно затова се търсят…

Галина Недкова

(повече в Агровестник – стр. 5-27)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!