Зеленчукопроизводството е отколешен поминък за жителите на Поликраище

* Кметът Марин Тодоранов вярва, че поддържането на традициите в градинарството ще осигури на местните хора добро бъдеще.

Поликраище е едно от големите села в община Горна Оряховица. Известно е, че негови жители, както и от региона, са пренесли градинарството в Европа.

– Още преди повече от век оттук са тръгнали семейства и са създали прекрасни зеленчукови градини в Унгария, Австрия, Полша и др. Много от техните потомци живеят в Будапеща и град Халастелек, който е побратимен на Поликраище – разказва кметът Марин Тодоранов. Неговият дядо също заминава през 1912 г. в унгарската столица и остава там. В побратимения град има унгарско дружество, което поддържа активни контакти с горнооряховското село. През 2015 г. кметът и представители на на населеното място участваха в мащабни тържества в Будапеща по повод 100-годишнината от градинарското движение. В квартал, населен с наши преселници, беше издигнат паметник на българския градинар и открита нова чешма. Там е създадена и експозиция с документални материали и фотоси на родни земеделци, подредена от Българското градинарско дружество в Унгария, съвместно с Музея на градинарството в Лясковец. Изложбата беше представена във В. Търново, Поликраище, с. Драганово и др.

– През годините унгарското дружество подкрепя своите български роднини с благотворителни прояви. С финансовото му съдействие беше оборудвана с компютри зала в местното читалище. То предостави средства за закупуване на екипи на местния футболен клуб „Росица“ – разказа кметът. Г-н Тодоранов си спомня как допреди 5 години, няколко автобуса наследници на гурбетчиите пристигаха на празника на Поликраище. Той се отбелязва в края на юли, когато се чества патронът на местната църква – „Света Марина“.

В по-ограничени мащаби, днес в Поликраище пазят традициите в зеленчукопроизводството. Тук живеят 2600 души, а обработваемата земя е 24 000 дка. Стопанисват я четирима по-крупни арендатори, а около 15 са дребните – с до 100 дка. Около 30 са семействата, които са превърнали зеленчукопроизводството в свой бизнес.

– Вече е внесено инвестиционно предложение за изграждане на малко предприятие за складиране и преработка на зеленчуци – посочи Марин Тодоранов. Той обясни, че в селото функционират няколко малки дружества, основно от сферата на леката промишленост. Три от тях са за сладкарски изделия, тук е позиционирана голяма шивашка фирма, една за производство на мебели и две, които предлагат рециклирана селскостопанска техника.

– В Поликраище няма безработица – радва се кметът. Той вече няколко години работи за създаване на нова визия на селото. По образование е техник-геодезист и до 1997 г. е трупал стаж по специалността си в кметството. След това 10 години е бил управител на бензиностанция, работил е и в отдела за кадастър в община Г. Оряховица. От 2011 г. заема кметския стол в Поликраище, но преди това вече има един мандат зад гърба си.

Удовлетворен е, че населеното място има нов регулационен план. В него са изградени 1200 жилищни сгради. Уличната мрежа е 42 км и от нея са преасфалтирани около 30%. Обновяване на пътната инфраструктура е приоритет за Марин Тодоранов през последните години, като поетапно се отделят бюджетни средства за нейната реконструкция. По нея обаче ще се работи след реализация на проекта за подмяна на водопроводната мрежа, по който се чака финансиране. Вече е одобрен проект по Оперативна програма „Околна среда“.

Площадът е частично облагороден, но през следващата година този процес ще продължи със средства от горнооряховската община. В момента се подготвя проект за създаване на спортна площадка, която ще е разположена до местната бензиностанция.

През м.г. е подменен покривът на църковната сграда, за което помогнаха и местни спонсори. В училището „Св. Св. Кирил и Методий“ преди старта на учебната година беше подменена дограмата и настилката във физкултурния салон. То се отоплява на метан. Школото е средищно, посещавано е от деца от съседните села Янтра и Крушето.

Местното читалище „Развитие“ е основано през 1884 г. То и до днес отстоява богатите си духовни и културни традиции. В момента към него работят активно народните хорове „Росна китка“ и „Родна песен“, група за модерни танци, школа за народни танци, курс за изучаване на английски език, театрален колектив, група за възстановяване на народни обичаи. Библиотеката му разполага с над 14 500 тома всестранна литература, а активните читатели са над 250.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!